Προειδοποίηση Λαβρόφ σε Μολδαβία: Κάθε ενέργεια κατά του στρατού μας συνιστά επίθεση στη Ρωσία

Προειδοποίηση Λαβρόφ σε Μολδαβία: Κάθε ενέργεια κατά του στρατού μας συνιστά επίθεση στη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε την Πέμπτη τη Μολδαβία ότι σε περίπτωση απειλής της ασφάλειας των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας κινδυνεύει να προκαλέσει στρατιωτική αναμέτρηση με τη Μόσχα.

«Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν πως οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλήσει την ασφάλεια των στρατευμάτων μας (στην Υπερδνειστερία) θα θεωρηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου ως επίθεση στη Ρωσία, όπως συνέβη στη Νότια Οσετία, όταν οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις είχαν δεχθεί επίθεση από τον [ σ.σ. πρώην πρόεδρο της Γεωργίας] Σαακασβίλι», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Λαβρόφ, παραπέμποντας στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας στον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές πόλεις της Γεωργίας, γεγονός που οδήγησε στην -αναγνωρισμένη μόνο από τη Μόσχα και συμμαχικές της χώρες- ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και ενός άλλου αποσχισθέντος γεωργιανού εδάφους, της Αμπχαζίας.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1565296545368608771

Η Ρωσία έχει σταθμεύσει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπενδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν σε μια ένοπλη σύγκρουση φιλορώσοι αυτονομιστές απέσπασαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής από τον έλεγχο της Μολδαβίας.

Η Ρωσία δηλώνει ότι ο στρατός της βρίσκεται εκεί για να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, ωστόσο η Μολδαβία θέλει η Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Η Υπερδνειστερία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Μόσχας, ανέφερε μια σειρά σποραδικών επιθέσεων τον Απρίλιο, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις που ήταν ήδη μεγάλες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Μολδαβία.

Τον Ιούνιο, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να χορηγήσουν στη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στο μπλοκ. Τότε, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε χαρακτηρίσει τις αποφάσεις να δοθεί τόσο στη Μολδαβία όσο και στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας, μια «ιστορική στιγμή» που «σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία προς την Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: Reuters, TASS

Διαβάστε επίσης:

Η Σύνοδος κορυφής της ΕΕ δίνει το «πράσινο φως» για την ένταξη Ουκρανίας – Μολδαβίας

Κλιμακώνεται η ένταση στην Υπερδνειστερία: Νέο περιστατικό με ρίψη πυρών «από το ουκρανικό έδαφος», καταγγέλλει η Μολδαβία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter