Προεκλογικά έπεα, μετεκλογικά ψελλίσματα

Προεκλογικά έπεα, μετεκλογικά ψελλίσματα

Αγαπητέ Απόστολε,

Οταν μπήκα στο ταξί σου και πιάσαμε την κουβέντα σε ρώτησα πώς πάει η δουλειά. Η απάντησή σου ευθεία: «Το φθινόπωρο πήγε πολύ καλά. Εβλεπες ότι κάτι είχε αλλάξει στην ψυχολογία του κόσμου. Αλλά από Δεκέμβριο και μετά άσ’ τα να πάνε. Χάλια, όπως παλιά. Και σ’ τα λέω εγώ που είμαι δεξιός και ψήφισα Μητσοτάκη στις εκλογές».

Συνέχισες ακάθεκτος. Φιλιππικοί για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και έντονη ανησυχία για το μέλλον: «Κοιτάξτε, κύριέ μου. Εγώ μπορεί να είμαι δεξιός αλλά δεν είμαι μαλάκας. Βλέπω ότι και στα δύο μεγάλα θέματα –εθνικά και μεταναστευτικό– πάμε κατά διαόλου. Και στην οικονομία πολύ φοβάμαι ότι παρά τις φοροελαφρύνσεις και τα σχετικά το πράγμα δεν περπατάει».

Σε διέκοψα κάνοντας τον συνήγορο του διαβόλου: «Μα είναι νωρίς ακόμη. Ούτε χρόνο δεν έχει κλείσει η κυβέρνηση». Αμεση η απάντηση: «Σύμφωνοι. Αλλά στον κόσμο είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες. Οτι θα έχουμε έκρηξη επενδύσεων και μεγάλη ανάπτυξη. Α, και μείωση αυτού του, πώς το λένε… Ναι, του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η μείωση πάει για αργότερα. Και επενδύσεις δεν βλέπω».

Στο ραδιόφωνο ο εκφωνητής έλεγε για τον πυρετό στα νησιά, εγώ ζήτησα την άδεια ν’ ανάψω τσιγάρο και προτού προλάβω να πω κάτι για τα οικονομικά φτάσαμε στον προορισμό μου. Τι θα σου έλεγα; Πολλά και διάφορα. Με πρώτο τις επενδύσεις. Γκαραντί αυτό που σου γράφω. Τσεκάρισέ το και θα δεις πως λέω αλήθεια.

Πριν από κάνα μήνα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ανάπτυξης πήγαν στη Σαουδική Αραβία. Βασικός στόχος της επίσκεψης η προσέλκυση επενδύσεων. Εκτενείς αναφορές από τον Μητσοτάκη στο νέο κλίμα που επικρατεί στη χώρα και αβρότητες από τους οικοδεσπότες. Τα συνήθη…

Παίρνοντας τον λόγο ο Σαουδάραβας υπουργός Εμπορίου και Ανάπτυξης είπε στους δικούς μας: «Πείτε μας ποιοι τομείς προσφέρονται για επενδύσεις. Εμείς θα το μελετήσουμε και θα έρθουμε στην Αθήνα για να το συζητήσουμε». Συγγνώμη αλλά καταλαβαίνεις τι συνέβη; Οι δικοί μας πήγαν εκεί με άδεια χέρια. Κανένας φάκελος, καμία πρόταση. Τίποτε!

Εννοείται ότι οι πανηγυρτζήδες των μίντια αγνόησαν παντελώς τη… λεπτομέρεια αυτή. Κατά τα άλλα, ύμνοι και θριαμβολογίες για το… πετυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού. Οχι πως έγινε ντόρος από τα αντιπολιτευόμενα μίντια ή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Λες και πρόκειται για κάτι αμελητέο κι όχι για μείζονος σημασίας θέμα.

Αναφέρθηκα εκτενώς στα σαουδαραβικά γιατί κάτι δείχνουν. Ελλειψη προετοιμασίας και μελετημένου σχεδίου δείχνουν, αγαπητέ μου. Αλλά μήπως είναι το μόνο κρούσμα; Αφήνω στην άκρη τα λαϊκίστικα για μπουλντόζες στο Ελληνικό μέσα σ’ έναν μήνα και για «έκρηξη επενδύσεων» μέσα στο 2020.

Το «ανάπτυξη 4%» το θυμάσαι; Ναι, εκείνο που θα επέτρεπε αναλογική αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 650 στα 700 ευρώ. Φοβάμαι ότι δεν θα το δούμε ούτε με κιάλια το 4%… Θυμάσαι επίσης ότι υποσχόταν «παραγωγικές επενδύσεις» από ιδιώτες ο κ. Μητσοτάκης; Και τις εκθείαζε. Βλέπεις εσύ να κινείται κάτι (και) στον τομέα αυτό, τον παραγωγικό;

Οσο για τη μείωση των αιματηρών πλεονασμάτων, το είπες και μόνος σου. Ναι, μετατέθηκαν για αργότερα. Γιατί δεν είναι παίξε γέλασε. Απαιτούνται προϋποθέσεις. Και δύο χρόνια, όπως έλεγε και η δική σας, η Μιράντα Ξαφά.

Συγγνώμη αν σου έκανα την καρδιά περιβόλι, αλλά δυστυχώς έτσι έχει η κατάσταση. Πάντως, ευελπιστώ να τα ξαναπούμε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter