Προεκλογικά και ξαναζεσταμένα μέτρα για τα καύσιμα από τον Μητσοτάκη

Προεκλογικά και ξαναζεσταμένα μέτρα για τα καύσιμα από τον Μητσοτάκη

Παράταση των μέτρων επιδότησης καυσίμων που εφαρμόστηκαν το τελευταίο τρίμηνο ήταν τελικά οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, με αύξηση του ποσού επιδότησης για το προσεχές τρίμηνο, και με επίσπευση της καταβολής της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών κατά ένα τρίμηνο, με τον πρωθυπουργό να εντείνει το προεκλογικό κλίμα αντί να το ανακόπτει.

Διαβάστε επίσης: Fuel Pass 2: Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα καύσιμα με άρωμα… εκλογών – Ποια η επιδότηση για αυτοκίνητα, μηχανές

Με μία συνέντευξη με την οποία ενίσχυσε ακόμα περισσότερο το προεκλογικό κλίμα επέλεξε να συνοδεύσει το «νέο πακέτο» μέτρων για την επιδότηση καυσίμων, που δεν ήταν τελικά παρά παράταση του πρώτου πακέτου για τα καύσιμα «Fuel Pass», που είχε ορίζοντα τον Ιούνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου ανακοίνωσε το «Fuel Pass 2», με αυξημένη την επιδότηση για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες. Παράλληλα, ανακοίνωσε λίγο μεγαλύτερη επιδότηση για τα νησιά που χτυπιούνται ακόμα πιο άγρια από τις ανατιμήσεις, ενώ στο κάδρο έβαλε και τους αγρότες, προφανώς έχοντας κατά νου και την εξευτελιστική αποκάλυψη πως ο ίδιος παίρνει εδώ και μία δεκαετία αγροτικές επιδοτήσεις.

Όταν προ τριμήνου ανακοίνωνε την πρώτη δέσμη μέτρων για τα καύσιμα και την ακρίβεια, ο ίδιος είχε επιλέξει να τονίσει πως πρόκειται για μέτρα «στο μέτρο των δυνατοτήτων μας» μέσα από ακόμα ένα διάγγελμα, στο ξέσπασμα τότε του πολέμου στην Ουκρανία. Την Τρίτη, αντί για διάγγελμα, παραχώρησε συνέντευξη στο capital.gr, με κύριο μέλημά του να εκμεταλλευτεί τις σημερινές ανακοινώσεις και να ενισχύσει το προεκλογικό κλίμα, το οποίο ωστόσο χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ που αντιπολιτεύεται με «μεγάλη ένταση αντιπαράθεσης».

Όπως και στις προηγούμενες ανακοινώσεις, έτσι και στο… σίκουελ των μέτρων για τα καύσιμα, η κυβέρνηση επιλέγει αντί να μειώσει τον φόρο κατανάλωσης καυσίμων που θα στόχευε στις τσέπες των καταναλωτών, να επιδοτεί περί τα 40 λεπτά στο λίτρο -κατά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις- που καταλήγουν ουσιαστικά στις πετρελαϊκές εταιρείες και τους επιχειρηματίες. Ελλείψει παρεμβάσεων στην αντλία και χωρίς πλαφόν στην τιμή, είναι προφανές πως τίποτα δεν διασφαλίζει πως η νέα παρέμβαση θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.

Μάλιστα, για μία ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το ενδεχόμενο μίας τέτοιας παρέμβασης. «Ακριβώς γιατί με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δεν μπορούμε να είμαστε στοχευμένοι, επιβραβεύουμε περισσότερο τους έχοντες και κατέχοντες από αυτούς που έχουν παραπάνω ανάγκη» ανέφερε, τονίζοντας μάλιστα και το γεγονός πως τέτοια μέτρα «έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό αποτύπωμα». Παρόλα αυτά, ανακοίνωσε σχεδόν διπλάσιες επιδοτήσεις, με την ενίσχυση της βενζίνης για τα αυτοκίνητα από τα 45 στα 80 ευρώ, για τις μοτοσικλέτες από τα 35 στα 60 ευρώ, και για τα νησιά από 55 στα 100 και από 40 στα 70 ευρώ αντίστοιχα, και πάλι όμως κατευθύνοντας αυτά τα χρήματα στα διυλιστήρια.

Διαβάστε επίσης: Προεκλογικές ανακοινώσεις για τα καύσιμα πάνω στις πλάτες των φορολογούμενων

«Θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε, ώστε να το αντιληφθούν και οι πολίτες, ότι είμαστε σε πόλεμο, η Ευρώπη είναι σε πόλεμο και οι επιπτώσεις, δυστυχώς, από αυτήν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι αισθητές πια σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας» ανέφερε επίσης κατά τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, μη διστάζοντας να βάλει τον πήχη των παρεμβάσεων του απέναντι στις αυξήσεις σε εξαιρετικά χαμηλά, «ώστε να “ροκανίζουν” όσο το δυνατόν λιγότερο το διαθέσιμο εισόδημα».

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης έχουν ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, όπως και σειρά άλλων μέτρων. Είναι προφανές πως η διάρκεια ισχύος των μέτρων έρχεται να εντείνει το προεκλογικό κλίμα που με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού καλλιεργείται τις τελευταίες εβδομάδες, αφού σε κάθε περίπτωση, του αφήνει το περιθώριο να προχωρήσει σε ένα ακόμα… νέο πακέτο μέτρων το προσεχές φθινόπωρο, παρουσιάζοντας ως νέα μία ακόμα παράταση, όπως και σήμερα. Όμως το προεκλογικό κλίμα δεν εντάθηκε μόνο από τις ανακοινώσεις, αλλά και από την συνέντευξη που επέλεξε να δώσει το ίδιο πρωί, λίγη ώρα πριν την εμφάνισή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Στη σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού συνεχίζεται η «μετατόπιση» από τις απόλυτες δεσμεύσεις για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, με μία επιχείρηση «κατηγορίας» εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έντονη αντιπολίτευση που ασκεί στην κυβέρνησή του. «Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα» ανέφερε συγκεκριμένα, συνεχίζοντας να ενισχύει το προεκλογικό του αφήγημα.

Τελευταίο που αξίζει να σημειωθεί είναι το γεγονός πως στις προβλέψεις του για τον αγροτικό κόσμο ανακοίνωσε και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που αγόρασαν οι αγρότες το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρότι τα χρήματα αυτά προβλέπονταν για τον προσεχή Νοέμβριο. Με τον αντίκτυπο της αποκάλυψης για τις αγροτικές επιδοτήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη από το Documento και την ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου πως αυτό συμβαίνει εδώ και μία δεκαετία, γίνεται ξεκάθαρο πως οι σημερινές ανακοινώσεις για τους αγρότες πασχίζουν να αντιμετωπίσουν και αυτόν τον αντίκτυπο.

Συνοψίζοντας, οι σημερινές ανακοινώσεις έρχονται μεν να συμπληρώσουν τις προηγούμενες, χωρίς ωστόσο να πρόκειται -και πάλι- για μέτρα που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις τιμές. Με τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου να έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, τα σημερινά μέτρα μετά βίας θα καταφέρουν την ανακούφιση στα πορτοφόλια των πολιτών. Το αντίθετο δηλαδή από τη στόχευση του Κυρ. Μητσοτάκη, που ελπίζει οι σημερινές του ανακοινώσεις να βελτιώσουν την εικόνα της συνεχούς φθοράς της κυβέρνησής του που καταγράφεται όλο το τελευταίο διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Απόδραση Μητσοτάκη με πρόωρες εκλογές και κατάρρευση αλά Μακρόν βλέπουν οι ακροδεξιοί της ΝΔ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter