Πρόκληση της Κίνας, έβαλε αθλήτρια με ουιγουρική καταγωγή να ανάψει τον Ολυμπιακό βωμό

Πρόκληση της Κίνας, έβαλε αθλήτρια με ουιγουρική καταγωγή να ανάψει τον Ολυμπιακό βωμό
China's athletes Dinigeer Yilamujian and Zhao Jiawen light the cauldron during the opening ceremony of the 2022 Winter Olympics, Friday, Feb. 4, 2022, in Beijing. (AP Photo/Jae C. Hong)

Σε μια κορυφαία στιγμή στον τερματισμό της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022, η Κίνα επέλεξε δύο αθλητές – συμπεριλαμβανομένου ενός που είπε ότι ήταν ουιγούρικης καταγωγής- για να παραδώσουν τη φλόγα στον Ολυμπιακό βωμό και να ξεκινήσουν επίσημα οι Αγώνες.

Η στιγμή ήταν γεμάτη με συμβολισμούς: ένας άνδρας και μια γυναίκα που συνεργάζονται. Όμως ήταν η επιλογή της Dinigeer Yilamujiang, μιας σκιέρ αντοχής που οι Κινέζοι είπαν ότι έχει ουιγούρικες ρίζες, που προκάλεσε αντιδράσεις, αφού ήρθε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εξωραϊσμού της κριτικής που δέχεται η Κίνα για την καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική επαρχία Σιντζιανγκ.

Το κινεζικό κράτος και κατ’ επέκταση το Κομμουνιστικό Κόμμα διεξάγει μια εκστρατεία μαζικής κράτησης και «επανεκπαίδευσης» με στόχο τους Ουιγούρους μουσουλμάνους στη Σιντζιάνγκ που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κηρύξει ως γενοκτονία. Ήταν ένας από τους λόγους που πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, συμμετείχαν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων.

Το άναμμα του Ολυμπιακού βωμού είναι ένα κεντρικό σημείο εστίασης για κάθε τελετή έναρξης, καθώς οι οικοδεσπότες επινοούν όλο και πιο θεαματικούς τρόπους για να ανάψουν τη φλόγα που παραμένει αναμμένη κατά τη διάρκεια του αθλητικού φεστιβάλ. Ο επικεφαλής σκηνοθέτης της φετινής τελετής, Ζανγκ Γιμού, είχε υποσχεθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Στην τελευταία πράξη της εκδήλωσης που σηκώνει την αυλαία, μια ομάδα έξι πρώην Κινέζων αθλητών που εκπροσωπούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες την Κίνα ολοκλήρωσαν μια σκυταλοδρομία με δάδες γύρω από το γήπεδο, μεταφέροντας τη φλόγα στους επόμενους. Στην τελική παράδοση, παραδόθηκε στην Yilamujiang και τον Zhao Jiawen, έναν αθλητή στο βόρειο σύνθετο. Περπατώντας μαζί, την τοποθέτησαν στο κέντρο μιας γιγάντιας νιφάδας χιονιού -άλλο ένα επαναλαμβανόμενο σύμβολο της τελετής- που υψώθηκε στο κέντρο του σταδίου.

China’s athletes Dinigeer Yilamujian and Zhao Jiawen prepare to light the cauldron during the opening ceremony of the 2022 Winter Olympics, Friday, Feb. 4, 2022, in Beijing. (AP Photo/Petr David Josek)
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter