Προς απευθείας συνομιλία Ερντογάν – Μητσοτάκη;

Όλα φαίνεται πως είναι πιθανά, όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τη στιγμή που η ελληνική πλευρά ακόμα κάνει ακόμα λόγο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας(που θα ενεργοποιούνται κατά περίπτωση), το πιθανότερο είναι οι δύο χώρες να οδηγούνται προς το τραπέζι των συνομιλιών, με την Άγκυρα να έχει πετύχει το βασικό της στόχο: Να γκριζάρει πολλές θαλάσσιες ζώνες και να έχει αποφύγει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Με την Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών να έχει αναβληθεί λόγω… κορονοϊού, φαίνεται πως υπάρχει άπλετος χρόνος ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα σε συνομιλίες και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο στέλνοντας (ουσιαστικά) πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας στις ελληνικές καλένδες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε η έναρξη των συνομιλιών Αθήνας και Άγκυρας να σηματοδοτηθεί με την επικοινωνία στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο ακόμα και πριν την εξ’ αναβολής Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 1η και 2 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα και πως βασικές προϋποθέσεις είναι η εμπιστοσύνη και η καλή προετοιμασία.

«Εάν αυτά υπάρχουν όλα είναι πιθανά» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή η τουρκική Hurriyet κάνει λόγο για επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όπως γράφει στον απόηχο της χτεσινής τηλεδιάσκεψης του κ. Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμαουέλ Μακρόν «ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Κι αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ». Αναφέρεται μάλιστα πως σε σχετική ερώτηση της Άνγκελα Μέρκελ, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε καταφατικά.  

Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν «πούλησε» μόνον το Αιγαίο, αλλά και την Κύπρο!