Πρόσφυγες στον Εβρο: Νέο διεθνές ρεζιλίκι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το εγχώριο μιντιακό σύστημα

Πρόσφυγες στον Εβρο: Νέο διεθνές ρεζιλίκι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το εγχώριο μιντιακό σύστημα

Ένα ακόμη θέμα που αναδείχθηκε από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, βρέθηκε σε μεγάλα ρεπορτάζ των διεθνών δικτύων, σε ανακοινώσεις διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων και άλλων, αλλά όχι στα θέματα των τηλεοπτικών καναλιών, έμελλε να δώσει τα τελευταία 24ωρα στην κυβέρνηση τις λίγες «ανάσες» που αναζητούσε από τον κόλαφο του σκανδάλου των υποκλοπών. Το αποτέλεσμα ήταν μία ακόμα στιγμή διεθνούς απαξίωσης, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον μιντιακό της βραχίονα, εκθέτοντας και τη χώρα.

Όταν ο πρωθυπουργός αποφάσιζε να αναβάλλει το έκτακτο άνοιγμα της Βουλής στις 22 Αυγούστου προσβλέποντας σε ένα θαύμα αλλαγής ατζέντας τον Δεκαπενταύγουστο, αποκλείεται να είχε στο μυαλό του αυτό που τελικά συνέβη τις τελευταίες ημέρες. Η υπόθεση των 38 Σύρων προσφύγων που Ελλάδα και Τουρκία αρνούνταν πεισματικά να διασώσουν εκθέτοντάς τους σε τεράστιο κίνδυνο, παρατώντας τους στις τύχες τους μαζί με ένα νεκρό κοριτσάκι επί μέρες στον Έβρο, αντιμετωπίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και το μιντιακό σύστημα που την προστατεύει ως μία πρώτης τάξεως «πετσωμένη» ευκαιρία για πρόβα τζενεράλε εν όψει της σκληρής μάχης που θα ακολουθήσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών που φέρουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν τελικά τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο, μετά από μία πολυήμερη στάση που τις έφερε στο στόχαστρο του διεθνούς Τύπου, ανθρωπιστικών οργανώσεων και των κοινωνικών δικτύων. Παράλληλα, η υπόθεση προσέφερε ακόμα ένα διεθνές ρεζιλίκι στο εγχώριο μιντιακό σύστημα που απέκρυψε στη συντριπτική του πλειοψηφία την ίδια την υπόθεση των προσφύγων που χρειάζονταν βοήθεια, και μάλιστα, την ώρα που οι συνάδελφοί τους των ευρωπαϊκών και άλλων χωρών έχουν τα μάτια τους καρφωμένα επάνω τους. Το γεγονός πως το θέμα σήκωσαν Μέσα όπως το Spiegel και το Channel 4, και οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) χωρίς να «ιδρώσει το αυτί» των καναλιών και των ηλεκτρονικών τους ακολούθων είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητο.

Τα ερωτήματα για την υπόθεση, για τις ανθρωπιστικές αλλά και εθνικές προεκτάσεις των αποφάσεων της κυβέρνησης είναι πολλά και θα τεθούν το προσεχές διάστημα. Όμως κάτι που διαφάνηκε ήδη τα τελευταία 24ωρα, είναι πως η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να ζήλεψε την αυταπόδεικτη σύγκληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πεδίο του σκανδάλου των υποκλοπών. Χρησιμοποίησε, έτσι, την νέα κρίση του Έβρου ως «δοκιμαστικό σωλήνα» για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης κρίσης των παρακολουθήσεων.

Με τις τηλεοράσεις σιωπηλές, στα κοινωνικά δίκτυα ξεδιπλώθηκε μία προσπάθεια επαναπατρισμού μέρους του εθνικιστικού ακροατηρίου το οποίο έχει δει τα τελευταία χρόνια, με αφορμές από το αντιεμβολιαστικό κίνημα έως το να την εγκαταλείπει. Έπειτα από αρκετές ημέρες αφωνίας, τα γαλάζια τρολ επανεμφανίστηκαν, στοιχισμένα πίσω από τις χυδαίες αναρτήσεις του Νότη Μηταράκη, και τις ακόμα πιο προκλητικές των ηγετών της «Εθνικής Συμφωνίας». Η γαλάζια αντεπίθεση στα κοινωνικά δίκτυα επιχείρησε να παραπληροφορήσει, να απειλήσει χρήστες και δημοσιογράφους, έως και να «εξαφανίσει» τους ίδιους τους ανθρώπους που παρέμεναν εκεί επί εβδομάδες και έχουν καταγραφεί σε βίντεο και με άλλα τεχνολογικά μέσα.

Η ηγεσία Κρανιδιώτη-Τζήμερου -απαλλαγμένη από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο- έδρασε περίπου ως προέκταση της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά ηγήθηκε πρωτοβουλίας κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς εναντίον όσων μετέδιδαν πληροφορίες για την κατάσταση των προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Δίνοντας το σήμα για απειλές μέχρι και σε δημοσιογράφους, αυτή η σύγκλιση ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, αφού το ίδιο κόμμα ξεχώρισε για την υποστήριξη του στην κυβερνητική γραμμή στα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και τις χυδαιότητες κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Το «φλερτ» αυτό αναμένεται να διαφανεί το προσεχές διάστημα εντονότερα, αφού τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για απεύθυνση στο κέντρο ναυάγησαν, όπως και της μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Βλέποντας πως η πορεία των λεγόμενων κεντρώων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην οποία στόχευε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί και αντίστροφα -από το κόμμα του προς το ΠΑΣΟΚ- και πως η «αιμοδοσία» που σχεδιάζε από τα σπλάχνα του κόμματος του Ν. Ανδρουλάκη εξελίσσεται σε δηλητηριώδης, το βλέμμα του στρέφεται αναγκαστικά στα έτσι κι αλλιώς τοξικά ακροδεξιά του.

Και τώρα, υποκλοπές

Αναμφίβολα, το θέμα των προσφύγων θα παραμείνει ψηλά τις επόμενες ημέρες. Όμως δεδομένου πως μετά από αυτή την εφιαλτική περιπέτεια εβδομάδων οι άνθρωποι διασώθηκαν -τουλάχιστον- από τις αρχές, το σκάνδαλο των υποκλοπών και της εμπλοκής προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται την Τρίτη να επανέλθει στα πρωτοσέλιδα της ημερήσιας διάταξης της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης αναμένεται να καταθέσει στον εισαγγελέα όσα γνωρίζει για την παρακολούθησή του και για το ίδιο το σκάνδαλο, ενώ τις προηγούμενες ημέρες έκανε το ίδιο και ο Τάσος Τέλλογλου. Ο τελευταίος μάλιστα εξέθεσε την κυβέρνηση και το μιντιακό σύστημα για την ψευδή εικόνα που επιχείρησαν να παρουσιάσουν σχεδόν καταγγέλλοντας τους, ενώ εγκαλεί ευθέως την κυβέρνηση για την τροπολογία συγκάλυψης και απαγόρευσης ενημέρωσης των παρακολουθούμενων πολιτών.

Παράλληλα, οι διεργασίες και οι πιέσεις εντός Νέας Δημοκρατίας έχουν ενταχθεί και αναμένεται να κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες, υπό τον φόβο των επερχόμενων εξελίξεων, αλλά και ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων. Ήδη οι πληροφορίες του Documento που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 13 Αυγούστου για τουλάχιστον 10-15 βουλευτών και όχι μόνο που βρίσκονταν στο στόχαστρο των κυβερνητικών παρακολουθήσεων επιβεβαιώνονται και από τον συστημικό Τύπο. Παράλληλα, νέες αποκαλύψεις για τα πρόσωπα πίσω από τη χρήση του Predator και τις σχέσεις τους με το Μέγαρο Μαξίμου έρχονται στο φως, ενώ ακόμα και ο εκδότης της Καθημερινής δείχνει την έξοδο στον πρωθυπουργό.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου για το προσεχές διάστημα είναι η γαλάζια σύνθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που προκαλεί τρόμο και αγωνία. Διαβάζοντας κανείς την ανθρωπογεωγραφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Επιτροπή που αναμένεται να εξετάσει το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, διαπιστώνει πως η επιρροή του Κυριάκου Μητσοτάκη στα πρόσωπα αυτά δεν είναι ακριβώς αυτή που θα επιθυμούσε.

Αναλυτικά, πρόκειται για τους Θανάση Μπούρα, Γιάννη Ανδριανό, Κώστα Καραγκούνη, Σταύρο Κελέτση, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ανδρέα Κουτσούμπα, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Κώστα Τζαβάρα και Γιάννη Τραγάκη. Βουλευτές μεν της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ωστόσο περιλαμβάνονται πρόσωπα με μακρά πορεία, με ιδιαίτερες σχέσεις με το καραμανλικό ή σαμαρικό στρατόπεδο, με αποστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμα και με προσωπικές φιλοδοξίες για το μέλλον της παράταξης. Τα παραπάνω είναι και οι αιτίες που ασκούνται πιέσεις ακόμα και για την αντικατάσταση κάποιων εξ αυτών των μελών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μία τέτοια «λύση» είναι πολιτικά βιώσιμη για το Μέγαρο Μαξίμου.

Μία νέα προσπάθεια αλλαγής ατζέντας τις προσεχείς ημέρες -στα πρότυπα της αστυνομοκρατίας και της καταστολής στα Εξάρχεια- θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, με την ελπίδα του πρωθυπουργού πως έτσι θα εμφανιστούν και κάποιοι από τους βουλευτές να υπερασπιστούν την κυβέρνηση, από την οποία εξακολουθούν να κρατούν αποστάσεις. Στο πλαίσιο αυτής της «έκκλησης» είναι επίσης σίγουρο πως θα επιχειρηθεί να συναφθούν «συμφωνίες» με κάποιους από τους βουλευτές που βρίσκονται σε «λευκή απεργία», με ότι ανταλλάγματα μπορεί να προσφέρει το Μέγαρο Μαξίμου στους πρόθυμους. Στην ταμπέλα, «ο Κυριάκος θα αντιμετωπίσει με επιτυχία μία ακόμα κρίση» σε συνδυασμό με την τουρκική προκλητικότητα θα είναι το μήνυμα που θα επιχειρηθεί να περάσει στα μέσα ενημέρωσης. Μότο για την πιθανότητα επιβεβαίωσης του οποίου αμφιβάλλουν για πρώτη φορά τόσοι πολλοί από το περιβάλλον Μητσοτάκη.

Ο σοφός λαός λέει ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται. Όμως τα φαινόμενα αναμένονται συνεχή και αυξανόμενα. Και αναμφίβολα δεν θα περιλαμβάνουν μόνο καταιγίδες.

Διαβάστε επίσης

Σόφι ιντ’ Φελτ: Να εμπλακεί η Europol στην έρευνα για τις υποκλοπές

Έβρος: Στο ΚΥΤ Φυλακίου οι 38 πρόσφυγες – Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τη σκιά του να μικραίνει

Spiegel: Σε ελληνικά εδάφη οι πρόσφυγες του Έβρου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter