Ψεύδεστε και στη Βουλή για την Ακρόπολη, κ. Μενδώνη

Ψεύδεστε και στη Βουλή για την Ακρόπολη, κ. Μενδώνη

Με ψεύδη απάντησε για άλλη μια φορά η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, χθες στη Βουλή, με αφορμή το δημοσίευμα του Documento «Φάμπρικα με παράτυπα εισιτήρια… ΥΠΠΟ το βλέμμα της Μενδώνη».

Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Νάσου Ηλιόπουλου για τη νέα τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων, την ανάθεση σε ιδιώτες της υπηρεσίας έκδοσης και ακύρωσης των εισιτηρίων στην Ακρόπολη σε ιδιωτική εταιρεία και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Documento για τα fake εισιτήρια, η υπουργός υπέπεσε σε σωρεία ψευδών ισχυρισμών. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η υπηρεσία αυτή δεν είναι στα καθήκοντα των αρχαιοφυλάκων: «Επισημαίνω ότι μέχρι σήμερα, στα ταμεία απασχολούνται αρχαιοφύλακες, χωρίς να είναι αυτό στα καθήκοντά τους. Και με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, το φυλακτικό προσωπικό που αποδεσμεύεται θα απασχολείται αποκλειστικά στη φύλαξη της Ακρόπολης», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Ακρόπολη: Φάμπρικα με παράτυπα εισιτήρια… ΥΠΠΟ το βλέμμα της Μενδώνη

Να θυμίσουμε στην κ. Μενδώνη, όπως αναφέρεται λεπτομερώς και στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, ότι οι υπηρεσίες έκδοσης και ακύρωσης των εισιτηρίων στην Ακρόπολη διαχρονικά εκτελούνται από τους αρχαιοφύλακες, δηλαδή το φυλακτικό προσωπικό, μόνιμο και έκτακτο αλλά από το 2017 οι υπηρεσίες ενσωματώθηκαν επισήμως στο καθηκοντολόγιο τους. Ανάμεσα σε άλλα καθήκοντα ορίζεται και «Η πώληση και διαχείριση εισιτηρίων καθώς και η τήρηση βιβλίων στα οποία καταγράφεται η καθημερινή οικονομική κίνηση του ταμείου». Περίπου 33 αρχαιοφύλακες απασχολούνται σε αυτή την υπηρεσία, μοιρασμένοι σε πόστα έκδοσης και ακύρωσης (με διπλές βάρδιες). Να σημειώσουμε ακόμα, ότι προς αναγνώριση του ειδικού βάρους που έχουν οι αρχαιότητες, επομένως και η φύλαξη αυτών, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του κλαδολογίου-προσοντολογίου του δημοσίου όπου συγχωνεύονται κλάδοι, με προεδρικό διάταγμα του 2022 του Υπουργείου Εσωτερικών επί Μάκη Βορίδη (ΠΔ  85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022) Άρθρο 5 , Παράρτημα Α πίνακας 3 ΙΔ Τομέας Φύλαξης και Παράρτημά Β ΙΔ Τομέας  Φύλαξης), οι αρχαιοφύλακες παρέμειναν ειδικός κλάδος διακριτής σημασίας. Ορίστηκαν συγκεκριμένα, τρεις κλάδοι: σωφρονιστικοί φύλακες, αρχαιοφύλακες και γενικοί φύλακες.

Σε ένα μνημείο μέγιστης πολιτισμικής αξίας, όπως είναι η Ακρόπολη, και όπου μάλιστα, δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δηλαδή σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα, όπως θα έπρεπε, π.χ. X-ray και μαγνητικές πύλες εισόδου, ο φυσικός έλεγχος που επιτελούν οι αρχαιοφύλακες στους επισκέπτες για την είσοδο τους στο μνημείο, καθιστά την υπηρεσία τους ειδικού βάρους και σημασίας. Πώς μπορεί να εγγυηθεί το υπουργείο ότι εάν οι αρχαιοφύλακες αντικατασταθούν με υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας, εξασφαλίζονται τόσο η ποιότητα του φυσικού ελέγχου, και άρα και η προστασία του μνημείου, όσο και η αποτροπή εκταταμένων φαινομένων πλαστών εισιτηρίων; Οι αρχαιοφύλακες, άλλωστε, είναι αυτοί που λειτουργούν το ηλεκτρονικό εισιτήριο, και εντοπίζουν τα παραποιημένα εισιτήρια. Αυτοί καταθέτουν εγγράφως τις όποιες παρατυπίες με αναφορές προς την αρμόδια Εφορεία, τον ΟΔΑΠ και το υπουργείο Πολιτισμού.

Αναφερόμενη χθες συγκεκριμένα στο δημοσίευμα του Documento η κ. Μενδώνη είπε, παραποιώντας το ρεπορτάζ το εξής: «Ως προς την αναφορά σας στο χθεσινό δημοσίευμα, σας ενημερώνω, το λέει και το ίδιο το δημοσίευμα, ότι όλες οι περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν έχουν παραπεμφθεί στην εισαγγελία». Το δημοσίευμα όμως, πουθενά δεν ανέφερε ότι όλες οι αναφορές έχουν παραπεμφθεί στην εισαγγελία αλλά έθετε το ερώτημα εάν έχουν παραπεμφθεί μεμονωμένες περιπτώσεις ή το σύνολο των αναφορών που πιστοποιεί ότι το φαινόμενο ήταν εκτεταμένο. Επιπλέον, θέσαμε το ερώτημα εάν οι αναφορές έχουν παραπεμφθεί στον Οικονομικό Εισαγγελέα και την ΑΑΔΕ.

Η υπουργός, επιχείρησε μάλιστα, να βγάλει για μια ακόμα φορά στη…σέντρα τους αρχαιοφύλακες, λέγοντας «οι φύλακες, δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν τόσο διακαή πόθο να συνεχίζουν να είναι ταμίες, τη στιγμή που οι ίδιοι ζητούν περισσότερο προσωπικό για την Ακρόπολη-και αποδεσμεύεται αυτό το προσωπικό». Δηλαδή αντί να προχωρήσει σε προσλήψεις αρχαιοφυλάκων, όπως ζητά η ΠΕΥΦΑ, η κ. Μενδώνη εκχωρεί αρμοδιότητες δημοσίων υπαλλήλων σε ιδιώτες. Όσον αφορά την ουσία της αποκάλυψης, δηλαδή τη βροχή καταγγελιών και τις δεκάδες αναφορές των αρχαιοφυλάκων για τα παραποιημένα εισιτήρια, η κ. Μενδώνη απέφυγε να απαντήσει. Αναμενόμενο…

Διαβάστε επίσης:

Με την πλάτη στον τοίχο η Μενδώνη μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τα πλαστά εισιτήρια στην Ακρόπολη – Στη Βουλή το σκάνδαλο

Σε… «απολογία» η Μενδώνη στη Βουλή: Ερώτηση και από τον Νάσο Ηλιόπουλο για την αποκάλυψη του Documento (Video)

Ποινική δίωξη στον Κώστα Αγοραστό για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter