Ψήφος αποδήμων: Διαξιφισμοί και συγκλίσεις στη «σκιά» της γαλάζιας υποκρισίας

Ψήφος αποδήμων: Διαξιφισμοί και συγκλίσεις στη «σκιά» της γαλάζιας υποκρισίας

Προβληματισμός επικρατεί στην αντιπολίτευση για τη βιασύνη που επιδεικνύει η κυβερνητική πλειοψηφία σχετικά με τις αλλαγές ως προς τη διαδικασία συμμετοχής στις κάλπες (βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές) των εκτός Επικρατείας εκλογέων.

Διαβάστε σχετικά: Αυτό είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων

Μάλιστα, δεν λείπουν οι αιτιάσεις για υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ που, εμφανίζεται να διευκολύνει το δικαίωμα ψήφου των ομογενών την ίδια ώρα που ουδεμία φροντίδα έδειξε  κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις Μαΐου και Ιουνίου  2023 για να μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής και εργασίας τους  φοιτητές ή εργαζόμενοι σε νησιά και άλλες περιοχές.

Πάντως, από σήμερα, Τρίτη 11 Ιουλίου, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως  ξεκινά  κύκλο συναντήσεων για την ψήφο εξωτερικού με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.  Αντικείμενο της συζήτησής τους θα είναι το  νομοσχέδιο  με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», το οποίο, ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Τα κόμματα θα προσέλθουν με τις θέσεις τους για τη ρύθμιση  που διαφοροποιεί τους όρους για να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας/διαμονής τους στο εξωτερικό Έλληνες και Ελληνίδες εκλογείς στις εθνικές κάλπες. Σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών, στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι το νομοσχέδιο για την ψήφο εξωτερικού να έχει τεθεί προς ψήφιση πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή πριν από τα τέλη Ιουλίου.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια ρύθμιση που είχε φέρει η ΝΔ το 2021 κατά την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία.  Τότε, ΝΔ , ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση είχαν στηρίξει τη ρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ψήφο του εξωτερικού που όμως δεν «πέρασε» λόγω του ότι δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στη βουλή για να ισχύσει.

Με αυτό το δεδομένο έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα και ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ.  Πάντως, όπως επεσήμανε στο documentonews.gr στέλεχος από το ηγετικό  επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει αρνητικές πτυχές και επομένως χρειάζεται αναμόρφωση. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες δυσλειτουργίες οι οποίες καταγράφηκαν in vivo με την εφαρμογή του νόμου κατά τις εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2023. Eτσι, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να διατυπώσει «εποικοδομητικές προτάσεις βελτίωσης της νομοθεσίας». Μάλιστα, όπως σημειώνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, χρειάζεται σοβαρότητα και προσοχή, με δεδομένο ότι υπάρχει η ήδη εφαρμοσμένη εμπειρία. Απορρίπτουν από τη Χαριλάου Τρικούπη τη λογική της fast track νομοθέτησης, όπως φαίνεται να προκρίνει η κυβερνητική βιασύνη…

Πάντως, στη συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως το ΠΑΣΟΚ θα εκπροσωπήσουν δυο νομικοί: οι βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βουλευτικές εκλογές του 2023 κατέδειξαν, πέρα από τις δυσκολίες στη διαδικασία εγγραφής, την ανάγκη να λυθούν ζητήματα πρακτικά.  Είναι χαρακτηριστικό ότι  ακόμα κι αν είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, εκλογείς συνάντησαν εμπόδια στη συνέχεια στο να φτάσουν ως την κάλπη. Για παράδειγμα δεν υπήρχαν προξενεία  σε  μεγάλες πόλεις χωρών της Λατινικής Αμερικής ή υπήρχαν λίγα εκλογικά κέντρα ακόμα και σε ευρωπαϊκές χώρες , με αποτέλεσμα να πρέπει να διανύσουν εκλογείς πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας/διαμονής τους για να βρουν κάλπη να ψηφίσουν.

Επίσης, ήταν αυστηρά τα χρονικά όρια εγγραφής, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται Έλληνες εκλογείς που  εκτάκτως βρίσκονταν στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για να ψηφίσουν στο εξωτερικό κ.ά.

Το ΚΚΕ έχει σταθερή θέση ότι πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε να πιστοποιείται   οι σχέσεις των  ψηφοφόρων με την Ελλάδα και να υπάρχει όριο στο χρονικό διάστημα  απουσίας από την Ελλάδα.  Είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικά με το νομοσχέδιο για την ψήφο εξωτερικού, η πανεπιστημιακός και βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» τόνισε ότι «αν δεν υπάρχουν πραγματικοί οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί των ομογενών με την Ελλάδα, ελάχιστος χρόνος παρουσίας στη χώρα και φυσική παρουσία στη διαδικασία ψηφοφορίας στα εκλογικά τμήματα μπορεί να επέλθει  αλλοίωση του εκλογικού σώματος».

Παράλληλα, στηλίτευσε την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ, «που τώρα εμφανίζεται να ενδιαφέρεται για τη ψήφο των ομογενών ενώ στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν άκουσε τις προτάσεις του ΚΚΕ, ώστε να δώσει τη δυνατότητα ψήφου σε φοιτητές ή εργαζόμενους που ήταν εκτός τόπου διαμονής τους, λόγω εργασίας σε νησιά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter