Ψυχογιός στο documentonews.gr: «Είναι η κυβέρνηση με τις μεγαλύτερες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων…»

Ψυχογιός στο documentonews.gr: «Είναι η κυβέρνηση με τις μεγαλύτερες παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων…»

«Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και 5 χρόνια διακυβέρνησης έχει κατακρεουργήσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε όλα τα επίπεδα. Απαξιώνει το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και τις ανεξάρτητες αρχές» τονίζει στο documentonews.gr ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός, με αφορμή το πρόστιμο 175.000 ευρώ στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετά από έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Πρόκειται για μία υπόθεση στα τέλη του 2021 (όταν υπουργός Μετανάστευσης ήταν ο Νότης Μηταράκης) για τη χρήση των συστημάτων παρακολούθησης «Κένταυρος» και «Υπερίων» που εγκατέστησε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης σε νησιά του Αιγαίου.

Σε αυτεπάγγελτη έρευνά της, η Αρχή διαπίστωσε πλημμελή συνεργασία από πλευράς του υπουργείου ως υπευθύνου επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώθηκαν.

Επίσης, έκρινε ότι «οι απαιτούμενες εκτιμήσεις αντικτύπου σχετικά με την προστασία δεδομένων, τις οποίες είχε διενεργήσει το υπουργείο, ήταν ουσιωδώς ελλιπείς και περιορισμένου εύρους», καθώς και ότι «παραμένουν σοβαρές παραλείψεις αναφορικά με την συμμόρφωση του υπουργείου με συγκεκριμένες διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων ως προς την εφαρμογή των επίμαχων συστημάτων».

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε αναδείξει εγκαίρως το θέμα και επισημαίνει πως το πρόστιμο των 175.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι «το υψηλότερο που έχει ποτέ επιβάλει κατά δημόσιου φορέα».

Δείτε επίσης: Προσωπικά δεδομένα: Πρόστιμο 175.000 ευρώ στο υπουργείο Μετανάστευσης για «σοβαρές παραλείψεις»

Αναλυτικά η δήλωση Ψυχογιού στο documentonews.gr:

«Η κυβέρνηση με τις μεγαλύτερες παραβιάσεις και τα μεγαλύτερα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Ήδη από το 2020 και την εξαγγελία της κατασκευής των υπερδομών φυλακών που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει ως “Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές”, είχαμε επιμείνει ότι το πραγματικό σχέδιο είναι η αντικατάσταση των ανοικτών δομών φιλοξενίας και των ΚΥΤ με μικρότερες ή μεγαλύτερες φυλακές στα νησιά και την ενδοχώρα.

Σύντομα το σχέδιο έλαβε σάρκα και οστά: Νατοϊκή περίφραξη τριών μέτρων ύψος, drones, τουρνικέ, μηχανήματα ακτινών, σωματικός έλεγχος ακόμα και σε παιδιά που γυρίζουν από το σχολείο.

Κι όλα αυτά μέσα από πανάκριβα συστήματα ασφαλείας και πολλές φορές αυστηρότερα από εκείνα των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης, τα οποία μάλιστα, άφηναν τεράστια περιθώρια για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και ατομικών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και των οικογενειών τους.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα είχαμε έγκαιρα αναδείξει με κοινοβουλευτικές και δημόσιες παρεμβάσεις μας, προς το αρμόδιο υπουργείο από το φθινόπωρο του 2021 που εγκαινιάστηκε η ΚΕΔΝ.

Το πρόστιμο των 175.000 ευρώ που επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δηλαδή στους Έλληνες φορολογούμενους, το υψηλότερο που έχει ποτέ επιβάλει κατά δημόσιου φορέα, εντοπίζει σημαντικές παραβάσεις προσωπικών δεδομένων (GDPR) στην ανάπτυξη και εφαρμογή των Προγραμμάτων “Κένταυρος” και “Υπερίων”, αφορά σε καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων των πιο ευάλωτων που διαμένουν στις δομές.

Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και 5 χρόνια διακυβέρνησης έχει κατακρεουργήσει την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε όλα τα επίπεδα. Απαξιώνει το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και τις ανεξάρτητες αρχές».

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα Τέμπη: Παραδέχονται πως δεν είχαν έως σήμερα όλα τα ηχητικά;

Κασσελάκης για την έφοδο της αστυνομίας στον ΟΣΕ: «Δηλαδή ο υπουργός Δικαιοσύνης έλεγε ψέματα;»

Άγιοι Ανάργυροι: Η 28χρονη είχε μείνει έγκυος και απέβαλε μετά από επίθεση του 39χρονου (Video)

Αγ. Ανάργυροι: «Δεν είναι ταξί το περιπολικό», η εξοργιστική απάντηση της Άμεσης Δράσης στην 28χρονη που ζήτησε την προστασία της ΕΛΑΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter