«Πυρά» Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη: «Βόμβα κατά της συγκάλυψης του Μαξίμου για Τέμπη έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας»

«Πυρά» Ανδρουλάκη κατά Μητσοτάκη: «Βόμβα κατά της συγκάλυψης του Μαξίμου για Τέμπη έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας»

«Βόμβα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης την αποκάλυψη ότι έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, το οποίο εστάλη στο Υπουργείο Μεταφορών προ διετίας αναφερόταν σε τεράστιες ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων για την πρόοδο των εργασιών ασφαλείας στους σιδηροδρόμους  και ζητούσε να ασκηθούν πειθαρχικές  διώξεις.

Από το Κιλκίς, όπου περιόδευσε τη Δευτέρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανέδειξε, σε ομιλία του, το ζήτημα σχετικά με τον εν λόγω έγγραφο, κάνοντας λόγο για «εγκληματική αδράνεια στους χειρισμούς της σύμβασης 717/2014», αναφορικά με την τραγωδία των Τεμπών. Μάλιστα, σχολίασε με καυστικό τρόπο το ότι  όταν ρωτήθηκε για αυτό από  βουλευτές στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής απάντησε ότι δεν γνώριζε τίποτα. «Αυτό, λοιπόν, δεν είναι επιτελικό κράτος που εγγυάται τα στοιχειώδη. Είναι ένα επιτελικό κράτος του θράσους και της συγκάλυψης. Μόνη του προτεραιότητα είναι να μην αντιμετωπίσει τις ευθύνες της η σημερινή κυβέρνηση», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης ο οποίος μετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχε αναφερθεί αναλυτικά στο ζήτημα αυτό. Ο Χάρης Καστανίδης εξήγησε πιο αναλυτικά τα εξής:

«Στις 4 Οκτωβρίου του 2021 εισάγεται με εμπιστευτικό πρωτόκολλο στο Γραφείο του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μετά από έλεγχο, που διενήργησε σε σχέση με τη Σύμβαση 717, θέματα δηλαδή ασφαλείας των σιδηροδρομικών υποδομών.  Στο έγγραφο αυτό η Εθνική Αρχή Διαφάνειας γνωρίζει στον Υπουργό Μεταφορών τεράστιες ευθύνες υπηρεσιακών παραγόντων για την πρόοδο των εργασιών ασφαλείας στους σιδηροδρόμους και ζητά εντός διμήνου να του γνωρίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μεταφορών αν θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις, τις οποίες ζητάει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και κοινοποιεί το σχετικό πόρισμα και στην οικονομική εισαγγελία για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών βρίσκεται ενώπιον δραματικής πληροφόρησης και πρέπει να ενεργήσει. Αντ’ αυτού περνούν έτσι οι μήνες και σήμερα όταν ερωτάται τι απέγιναν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες απαντά: “Δεν γνώριζα το θέμα και ζήτησα να ενημερωθώ τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες”. Αντιλαμβάνεστε περί τίνος πρόκειται;».

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη έχει στο κέντρο της οξύτατης κριτικής της ευθέως τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης  κατηγορεί ουσιαστικά τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ για αντιμεταρρυθμιστή και για ενορχηστρωτή στη διαμόρφωση ενός βαθέος κράτους που λειτουργεί με πελατειακούς όρους σε όλα τα επίπεδα, που πηγή του παρακράτους των υποκλοπών είναι το Μέγαρο Μαξίμου, που συμβάσεις για την ασφάλεια των πολιτών δεν υλοποιούνται. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μεταξύ των μέτρων  για την ανάταξη του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα πρότεινε την προσωρινή επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε κρατικό έλεγχο και εξεύρεση σύντομα νέου στρατηγικού επενδυτή ενώ προέταξε την ανασύστασή της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, «με βάση τα διεθνή πρότυπα και άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων στην παροχή τεχνογνωσίας και εποπτείας».

Άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στη ΝΔ,  για κομματικά κριτήρια στη στελέχωση των δημόσιων οργανισμών  και προσδιόρισε ως μείζονος σημασίας το κράτος να στελεχώνεται πέρα και πάνω από κάθε εκλογικό κύκλο.

Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές υποκλοπές και άσκησε κριτική στη Δικαιοσύνη για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται  για τη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόνισε πως από πέρυσι το καλοκαίρι που πήγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχουν περάσει πολλοί μήνες. Για να καταλήξει δηκτικά: «Ό,τι μάθατε εσείς, έμαθα και εγώ. Ενώ οι έρευνες των ανεξάρτητων αρχών του κ. Μενουδάκου και του κ. Ράμμου έχουν προχωρήσει και έχουν βρει πάρα πολλά στοιχεία για να ρίξουν φως σε αυτήν την υπόθεση. Γιατί κινείται τόσο αργά η δικαιοσύνη; Μήπως περιμένει να τελειώσουν οι εκλογές; Για να μη μάθει ο ελληνικός λαός την εγκληματική δραστηριότητα του παρακράτους πριν τις εκλογές και αξιολογήσει όπως πρέπει τον κ. Μητσοτάκη και τον ανιψιό του;»

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης από Τέμπη: «Ανείπωτη η τραγωδία – Στη σκέψη όλων μας υπάρχει ένα τεράστιο γιατί»

Ανδρουλάκης στην PEGA: Σφοδρή επίθεση κατά Μητσοτάκη για τις υποκλοπές – «Στόχος ήταν η συγκάλυψη του παρακράτους»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter