Ιράν κατά Ισραήλ: Επιδιώκει «γενοκτονία» – Εντείνονται οι φόβοι για χερσαία επέμβαση του Ισραήλ

Ιράν κατά Ισραήλ: Επιδιώκει «γενοκτονία» – Εντείνονται οι φόβοι για χερσαία επέμβαση του Ισραήλ

Σφοδρή επίθεση κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο οποίος σε δηλώσεις του στην ιρανική κρατική τηλεόραση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιδιώκει μια «γενοκτονία» με την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας.

«Σήμερα, η συνέχιση των εγκλημάτων πολέμου από τον (Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν) Νετανιάχου και τους Σιωνιστές κατά των αμάχων της Γάζας, που έχουν τεθεί υπό πολιορκία, με διακοπή υδροδότησης, ηλεκτροδότησης και απαγόρευση εισόδου φαρμάκων και τροφίμων, έχει δημιουργήσει συνθήκες όπου οι Σιωνιστές επιδιώκουν μια γενοκτονία όλων των ανθρώπων στη Γάζα», τόνισε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πόλεμος που βλέπουμε σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μόνο ο πόλεμος των Σιωνιστών εναντίον της Χαμάς, είναι ο πόλεμος των Σιωνιστών εναντίον όλων των Παλαιστινίων», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας ξεκινά σήμερα μια περιφερειακή περιοδεία, κατά την οποία θα μεταβεί στο Ιράκ και στον Λίβανο, για να συζητήσει για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Εντείνονται οι φόβοι για χερσαία επέμβαση του Ισραήλ

Τα σενάρια για επικείμενη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ πληθαίνουν, και έτσι ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΟΗΕ προχωρούν σε εκκλήσεις για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να αποχωρήσουν οι άμαχοι από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας και ορκίσθηκε να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» τη Χαμάς.

Την Τετάρτη εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μιλώντας στο Fox News δήλωσε πως: «Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στη Γάζα».

Στη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον στόχων της επίλεκτης ομάδας της Χαμάς, την Νούχμπα, που είχε τον πρώτο λόγο στην εισβολή από τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο. Στο στόχαστρο του στρατού είναι υψηλόβαθμα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης, η οποία κατήγγειλε, ότι νωρίς το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Λίβανο και 300.000 γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις γύρω περιοχές, εν αναμονή χερσαίας επίθεσης, που φαίνεται να πλησιάζει μετά τη σύσταση κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τριμελούς πολεμικού συμβουλίου με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει πλέον κοπεί σε ολόκληρη τη Γάζα, καθώς έχει σταματήσει να λειτουργεί ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, επιβεβαίωσε το υπουργείο Ενέργειας της περιοχής. Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτεί την περιοχή έχει ξεμείνει από καύσιμα λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού ενώ οι προμήθειες νερού και τροφής θα μειωθούν επίσης τις επόμενες ημέρες.

Προ των πυλών «χερσαίος ελιγμός» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν «χερσαίο ελιγμό» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά.

«Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

«Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί» συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η «εξάλειψη» της κυβέρνησης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε εξάλλου.

«Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στους υψηλόβαμους ηγέτες τους, όχι μόνον στην στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στους κυβερνητικούς τους αξιωματούχους ως τον (Γιάχια) Σινουάρ (σ.σ.: ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα). Αυτοί εμπλέκονται άμεσα» στην φονική επίθεση του Σαββάτου, που συγκλόνισε το Ισραήλ και λόγω της βαρβαρότητάς της, κατέληξε ο αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Χιλιάδες νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τους 1.354, όπως ανέφερε την Πέμπτη το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Χαμάς, μετά τον πολλαπλασιασμό των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους 1.354 και ο αριθμός των τραυματιών τους 6.049», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση, πέντε ημέρες μετά τη μεγάλη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που σφυροκοπά από το Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας. Προηγούμενος απολογισμός που δημοσιοποιήθηκε την αυγή έκανε λόγο για περίπου 1.200 νεκρούς.

Μπλίνκεν: «Όσο υπάρχει η Αμερική, το Ισραήλ δεν θα χρειαστεί ποτέ να αμυνθεί μόνο του»

Στο μεταξύ, την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ αυτή την Πέμπτη. «Το μήνυμα που φέρνω στο Ισραήλ είναι το εξής — μπορεί να είσαι αρκετά δυνατός μόνος σου για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, αλλά όσο υπάρχει η Αμερική, δεν θα χρειαστεί ποτέ, ποτέ. Θα είμαστε πάντα εκεί δίπλα σας», είπε ο Μπλίνκεν.

Προμήθεια πολεμικού υλικού

«Τηρούμε τον λόγο μας», είπε ο Μπλίνκεν, μιλώντας μετά τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κοινή συνέντευξη Τύπου. «Προμήθεια πυρομαχικών αναχαίτισης για την αναπλήρωση του Iron Dome, μαζί με άλλο αμυντικό υλικό. Οι πρώτες αποστολές στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ έχουν ήδη φτάσει στο Ισραήλ και περισσότερες είναι καθ’ οδόν. Καθώς οι αμυντικές ανάγκες του Ισραήλ εξελίσσονται, θα συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για να διασφαλίσουμε ότι θα ικανοποιηθούν. Και μπορώ να σας πω ότι υπάρχει συντριπτική δικομματική υποστήριξη για την ασφάλεια του Ισραήλ», σημείωσε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Διαβάστε σχετικά: Μπλίνκεν: «Όσο υπάρχει η Αμερική, το Ισραήλ δεν θα χρειαστεί ποτέ να αμυνθεί μόνο του»

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στη Μ.Ανατολή: Ισραηλινά πλήγματα σε αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου

Μέση Ανατολή: Ασφυκτιά η ισοπεδωμένη Γάζα – Μέχρι και βρέφος 9 μηνών στη λίστα αγνοουμένων του Ισραήλ (Photos)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter