Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Στο σκαμνί ο αρχηγός και το αφήγημα Μητσοτάκη

Πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη: Στο σκαμνί ο αρχηγός και το αφήγημα Μητσοτάκη

Οι κατηγορίες για την πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη σε βάρος ανώτατων αξιωματικών της πυροσβεστικής και κρατικών υπαλλήλων γκρεμίζουν τα κυβερνητικά σενάρια περί εμπρησμού

Κανένα οργανωμένο εμπρηστικό σχέδιο δεν υπήρξε στη φονική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη το καλοκαίρι του 2021, όπως διατεινόταν ψευδώς μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη την περίοδο εκείνη, ενώ παράλληλα «γαλάζια» τρολ του διαδικτύου διακινούσαν σενάρια περί ασύμμετρης απειλής. Το κατηγορητήριο που έχει συνταχτεί σε βάρος δέκα κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι πρόκειται να δικαστούν στις 12 Φεβρουαρίου του 2024 ενώπιον του Γ΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, καταδεικνύει τις εγκληματικές ευθύνες των αρμοδίων, που αποδείχτηκαν ακόμη μια φορά ανίκανοι να προστατέψουν τις περιουσίες των πολιτών και τις ανθρώπινες ζωές.

Δείτε επίσης: Αποκλειστικό: Στο «σκαμνί» ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής για τη φονική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη

Μεταξύ όσων παραπέμπονται είναι δύο διευθυντές του ΑΔΜΗΕ, τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί της πυροσβεστικής, ανάμεσά τους και ο νέος αρχηγός της πυροσβεστικής Θεόδωρος Βάγιας, ένας υπάλληλος του Δασαρχείου της Πάρνηθας, ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο νυν αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Αμυνας του Δήμου Ωρωπού Ιωάννης Δήμας και ένας ακόμη υπάλληλος του δήμου.

Τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονται κατά περίπτωση αφορούν εμπρησμό από συγκλίνουσα αμέλεια, εμπρησμό δάσους από συγκλίνουσα αμέλεια, υποβάθμιση περιβάλλοντος από συγκλίνουσα αμέλεια η οποία είχε επακόλουθο σοβαρή οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια κατά συρροή, σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.

Από πυλώνα του ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πυρκαγιά ξεκίνησε από βλάβη σε πυλώνα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ και όχι από εμπρηστικούς μηχανισμούς, όπως διέρρεε από την πρώτη στιγμή από κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, τα δύο στελέχη του ΑΔΜΗΕ κατηγορούνται ότι «δεν μερίμνησαν ώστε οι εγκαταστάσεις του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας να διατηρούνται στην προσήκουσα ασφαλή κατάσταση λειτουργίας, δεν προνόησαν για την τακτική συντήρησή τους και δεν φρόντισαν για την έγκαιρη επισκευή βλαβών και ζημιών τους».

Δείτε επίσης: Πυρκαγιά Βαρυμπόμπη: Αναβάθμισαν και δεύτερο υπόδικο αξιωματικό της Πυροσβεστικής – Όλο το κατηγορητήριο

Επιπλέον, ευθύνες επιρρίπτονται και σε υπάλληλο του Δασαρχείου Πάρνηθας, ο οποίος κατηγορείται ότι «δεν μερίμνησε για την έγκαιρη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου για την επίτευξη πυροπροστασίας για το έτος 2021, τη διαμόρφωση των αντιπυρικών ζωνών με τη χρήση γκρέιντερ στις περιοχές του Τατοΐου, της Βαρυμπόμπης, με αποτέλεσμα τη δυσχέρανση της ομαλής διέλευσης των οχημάτων του ΠΣ και της Δασικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της φωτιάς».

Κομβική η αναζωπύρωση

Ενα από τα κομβικά σημεία για την εξάπλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς είναι η αναζωπύρωση που συνέβη. Συγκεκριμένα, οι πυροσβέστες είχαν καταφέρει να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 Αυγούστου του 2021, ωστόσο στις 5 Αυγούστου η φωτιά αναζωπυρώθηκε.

Στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος για «αμελή συμπεριφορά» των τεσσάρων ανώτατων αξιωματικών της πυροσβεστικής οι οποίοι «υποτίμησαν» την πυρκαγιά. Ειδικότερα γίνεται λόγος «για πλημμελή εποπτεία της κατάστασης μετά από μερικό έλεγχο της αρχικής πυρκαγιάς και ελλιπή φύλαξη παρότι αυτή δεν είχε κατασβηστεί πλήρως με αποτέλεσμα την αναζωπύρωσή της στις 5 Αυγούστου του 2021».

Εμεινε άδικα έντεκα μήνες στη φυλακή

Οι δικαστικές εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως τον 46άχρονο εθελοντή δασοπυροσβέστη Θεοδόση Κακούρη, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του 2021 στο Κρυονέρι και παρέμεινε έντεκα μήνες στη φυλακή κατηγορούμενος άδικα για εμπρησμό. Ο Κακούρης αθωώθηκε πανηγυρικά ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου Αθηνών. Μιλώντας στο Documento ο κ. Κακούρης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Εχασα δύο χρόνια από τη ζωή μου. Το ένα που έκατσα στη φυλακή και ένα μετά όταν βγήκα, όπου και περίμενα να καθαρογραφηθεί η αθωωτική απόφαση προκειμένου να εργαστώ ξανά».

Δείτε επίσης: Οι αξιωματικοί που επιβράβευσε ο Μητσοτάκης

Οπως υπογραμμίζει, τα δύο αυτά χρόνια έμεινε χωρίς δουλειά, ενώ έχασε μισθούς και τα ένσημά του. «Ζημιώθηκα οικονομικά, έχασα μισθούς και τα ένσημά μου» τονίζει στο Documento, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως για ό,τι υπέστη δεν έχει αποζημιωθεί και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Δείτε επίσης: Οι διώξεις γκρεμίζουν το αφήγημα Κυριάκου

Η Δικαιοσύνη αγνόησε έκθεση που αθώωνε τον δασοπυροσβέστη

 Αναβάθμισαν και πάλι υπόδικο αξιωματικό για το Μάτι, πριν την επικοινωνιακή φιέστα Μητσοτάκη

Παραπέμπεται σε δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, παραμένει υποστράτηγος και «κλαδάρχης» της Πυροσβεστικής

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter