Ρεσιτάλ απαξίωσης και ασέβειας της εκλογικής διαδικασίας από το Μέγαρο Μαξίμου

Ρεσιτάλ απαξίωσης και ασέβειας της εκλογικής διαδικασίας από το Μέγαρο Μαξίμου

Μόνο ως υπόδειγμα αντιθεσμικότητας και απόλυτης απαξίωσης της εκλογικής διαδικασίας μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την εμφάνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών και τις απαντήσεις του για τις επερχόμενες εκλογές, όπου δεν έχασε ευκαιρία να αποδομήσει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, εξυπηρετώντας απόλυτα το καταστροφολογικό αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για δεύτερες, ακόμα και για τρίτες κάλπες.

«Αυτό βλέπουμε μπροστά μας: Την εκλογή της 21ης Μαΐου, με ένα αποτέλεσμα το οποίο θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις και που σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια Κυβέρνηση που θα εμπεδώσει σταθερότητα, ασφάλεια, σιγουριά, προκοπή, βιωσιμότητα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση πολιτικών συντακτών, με τη δήλωσή του αυτή να αποτελεί ένα σαφές δείγμα της απαξίωσης με την οποία αντιμετωπίζει τις εκλογές της απλής αναλογικής, παρά τις περί του αντιθέτου κορώνες.

Πως αλλιώς να διαβάσει κανείς τις αναφορές σε αποτέλεσμα που «σε ένα περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για μια κυβέρνηση που θα εμπεδώσει σταθερότητα, ασφάλεια, σιγουριά, προκοπή, βιωσιμότητα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας»;

Σχεδόν σε όλες του τις απαντήσεις για τις εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντιζε δίπλα στην ημερομηνία της 21ης Μαΐου, όταν και αναμένονται οι επερχόμενες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής, να τοποθετεί και τις αναφορές στην ενισχυμένη αναλογική, που είναι το εκλογικό σύστημα που ψήφισε μόνη της μαζί με το κόμμα Βελόπουλου η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και με το οποίο θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές, εάν αυτές χρειαστούν.

«Επαναλαμβάνετε συνέχεια ότι δεν θεωρείτε αποτελεσματικές τις Κυβερνήσεις συνεργασίας και είναι βεβαίως μια άποψη αυτή. Εάν, όμως, και στις δεύτερες εκλογές, εφόσον πάμε, δεν σας δώσει την αυτοδυναμία ο ελληνικός λαός, τότε τι θα πείτε; Ότι ναι, είναι αποτελεσματικές οι κυβερνήσεις συνεργασίας ή θα συνεχίσουμε τις εκλογές μέχρι να σβήσει ο ήλιος;» ερωτήθηκε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, με την ερώτηση να αναφέρεται επί της ουσίας και στα σενάρια για τρίτες κάλπες, στην περίπτωση που οι σχεδιασμοί του Κυρ. Μητσοτάκη το απαιτούν.

«Έχουμε μπροστά μας τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Αυτές είναι οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας και μέχρι το βράδυ του αποτελέσματος εκείνων των εκλογών, δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για οτιδήποτε άλλο. Πάμε σε αυτές τις εκλογές, ζητώντας ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό. Ισχυρή Ν.Δ.. Γιατί αυτό είναι που θα καθορίσει τη συνέχεια στην ανοδική πορεία της χώρας, όταν με ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, όπως αυτό που κυβέρνησε και ο ΣΥΡΙΖΑ να θυμίσω και άλλες Κυβερνήσεις στο παρελθόν, θα μπορούν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια σταθερή και αποτελεσματική Κυβέρνηση» επέμεινε ο Γ. Οικονόμου να μπλέκει τις εκλογές της απλής αναλογικής με το… αποτέλεσμα εκλογών ενισχυμένης αναλογικής.

Μόνο όταν του θέσαμε την καταφανή ασέβεια προς τον ισχύοντα εκλογικό νόμο επιχείρησε ο εκπρόσωπος να αναδιπλωθεί, επιμένοντας βέβαια στη διαφωνία της κυβέρνησης με τον νόμο που θα λάβουν χώρα οι εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Πάντως, πηγαίνουμε σε εκλογές απλής αναλογικής. Αυτό είναι το εκλογικό σύστημα αυτή τη στιγμή στη χώρα. Δεν θεωρείτε προβληματικό το πώς η Κυβέρνησή σας, εδώ και χρόνια καταφέρεται κατά αυτού του εκλογικού συστήματος; Και ακόμα και εσείς τώρα, στην απάντησή σας, μιλάτε για το αποτέλεσμα της ενισχυμένης αναλογικής» του επισήμανε το documentonews.gr, με την απάντησή του ωστόσο να επανέρχεται προς το τέλος της στην ενισχυμένη αναλογική.

«Όχι, εγώ μιλώ για το αποτέλεσμα αυτής της εκλογής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα αυτής της εκλογής. Αυτό είναι το εκλογικό σύστημα, που θα πάμε στις εκλογές. Οι διαφωνίες -οι πολιτικές- με την απλή αναλογική δεν είναι κρυφές. Νομίζω ότι ο καθένας δικαιούται σε επίπεδο Δημοκρατίας να έχει την άποψή του. Εμείς, πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική, κυρίως, σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει η πολιτική πρώτη ύλη για συνεργασίες και που εδώ που βρίσκεται η χώρα και με τις προκλήσεις που έχει, δεν πρέπει να αναζητά τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για να προχωρήσει μπροστά. Χρειάζεται άλλου τύπου διακυβέρνηση. Αλλά, αυτές είναι απόψεις τις οποίες εμείς υποστηρίζουμε, άλλοι υποστηρίζουν τα αντίθετα. Παρ’ όλα αυτά, καθόλου δεν υποτιμούμε αυτή τη διαδικασία» ανέφερε, αναγκαζόμενος μάλιστα στη συνέχεια να αναγνωρίσει το δίκαιο της αναφοράς μας.

«Όντως, έχετε δίκιο. Είμαστε σε εκλογές απλής αναλογικής. Και είναι μια πάρα πολύ σοβαρή εκλογική διαδικασία αυτή. Και σ’ αυτή την εκλογική διαδικασία καλούμε τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν και να τοποθετηθούν σαν αυτή η κάλπη να είναι και η τελική κάλπη. Και ζητούμε ισχυρή εντολή για τη Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό θα καθορίσει το μέλλον της χώρας. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία με τέτοιο ποσοστό, που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής επιτρέπει τη δημιουργία συμπαγών, καθαρών, σταθερών Κυβερνήσεων και θα δώσει την προοπτική που η χώρα χρειάζεται» επέμεινε ο Γ. Οικονόμου, που παράλληλα αντιμετώπισε και εκκωφαντικά ερωτήματα για την αντιθεσμικότητα και του τρόπου προκήρυξης των εκλογών.

«Πότε έχει ξανασυμβεί να προαναγγελθούν εκλογές και να προκηρυχθούν ένα μήνα μετά;» τον ρώτησε άλλος δημοσιογράφος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να επικαλείται «και άλλες φορές στο παρελθόν», χωρίς όμως να τις παραθέτει.

«Μένουμε συνεπείς σ’ αυτό που είχαμε πει από την πρώτη μέρα της κυβερνητικής μας θητείας, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς ότι το τηρούμε αυτό. Οι εκλογές γίνονται ένα μήνα και λίγες μέρες πριν το τέλος της τετραετίας, με το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Και συνεχίζουμε μέχρι τη διάλυση της Βουλής, το κυβερνητικό μας έργο με συνέπεια και με πλήρη προσοχή στο να αντιμετωπίσουμε ό,τι πρέπει να αντιμετωπίσουμε, μέχρι να διαλυθεί η Βουλή» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας έτσι και πως παρά την «προκήρυξη» των εκλογών που έχει ήδη κάνει ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να νομοθετεί μέχρι την τελευταία στιγμή.

Και το… σκιάχτρο της τερατογένεσης

Φυσικά, από τις απαντήσεις του Γ. Οικονόμου δεν έλειπαν και οι αναφορές στην κυβέρνηση «τερατογένεσης» που επικαλείται συνεχώς ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην προσπάθειά του να τρομάξει τους πολίτες, παρότι είναι στη δική του κυβέρνηση που συνυπάρχουν τα πρώτα βιολιά του ΛΑΟΣ, ακροκεντρώοι πολιτευτές, στελέχη του σημιτικού ΠΑΣΟΚ και πούροι τεχνοκράτες.

«Εμείς ζητάμε μια καθαρή εντολή ισχυρής Νέας Δημοκρατίας, τόσο ισχυρής, έτσι που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής να προκύψει Κυβέρνηση σταθερή, συμπαγής, με καθαρό προσανατολισμό, που θα εξασφαλίσει τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της χώρας. Για όλα τα υπόλοιπα μη ρωτάτε εμάς. Για όλα τα υπόλοιπα ρωτήστε εκείνους που πιστεύουν στην απλή αναλογική, που πασχίζουν να αναζητήσουν σχήματα ενός ελάχιστου κοινού παρονομαστή, χωρίς να λένε τι εννοούν, ποια είναι τα κομμάτια της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Οι μισοί από το ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τον κ. Βαρουφάκη, οι άλλοι μισοί προσπαθούν να πουν ότι δεν θέλουν τον κ. Βαρουφάκη. Λένε ότι δεν συζητούν για οτιδήποτε εκτός του κ. Τσίπρα, Πρωθυπουργού. Οι άλλοι αυτοπροτείνονται -ο κ. Ανδρουλάκης- και λένε «είμαι εδώ, για Πρωθυπουργός». Μη ρωτάτε τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό. Ρωτήστε εκείνους και άμα βγάλετε άκρη, ελάτε και πείτε μας και εμάς» πέταξε το «μπαλάκι» στους πολιτικούς του αντιπάλους, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει να βρεθεί απολύτως στο περιθώριο, μη συζητόντας με κανένα από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

«Λέτε ότι οι πρώτες εκλογές αντιμετωπίζονται ως άσκηση αριθμητικής. Δεν είναι λίγο αντινομικό αυτό, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, κάνοντας προφανώς μια άσκηση αριθμητικής, μιλάει για πολιτική τερατογέννεση εάν υπάρξει Κυβέρνηση ηττημένων;» τον ρώτησε εύλογα άλλος δημοσιογράφος, ερώτηση την οποια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέτρεψε σε αφορμή για να εμφανίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως υπόδειγμα προοδευτισμού.

«Δεν δόθηκαν 43 δισ. ευρώ για να μείνει όρθια η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας; Κυβερνούσε κάποιο νεοφιλελεύθερο σύστημα εκείνη την περίοδο, που δεν πλήρωνε τα ενοίκια των ανθρώπων που ήταν τα μαγαζιά τους κλειστά, για να μην έχουν λουκέτα, που δεν πλήρωνε τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές; Δεν απέτρεψε η χώρα μια μεταναστευτική εισβολή, επειδή ακριβώς υπήρχε ένα σύστημα διακυβέρνησης και οι διωκτικές Αρχές που μπόρεσαν να αποτρέψουν εκείνο το κύμα; Δεν βρίσκεται η χώρα σήμερα σε μια κατάσταση τάξης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, που ορισμένοι οραματίζονται, έστω και μέσω τροπολογιών από την Ευρώπη, να την επαναφέρουν σε κατάσταση χάους; Δεν υπάρχουν σήμερα στα σχολεία μας 25.000 εκπαιδευτικοί που είχαν να διοριστούν 12 χρόνια; Είναι ψέματα αυτό; Δεν αυξήθηκαν κατά 7,75% οι συντάξεις; Δεν αυξήθηκε κατά 20% ο κατώτατος μισθός, ό,τι πιο ουσιαστικό πρέπει να κάνει κανείς για την κοινωνική πολιτική και μια σειρά άλλα πράγματα;» αναρωτήθηκε από το βήμα της γενικής γραμματείας ενημέρωσης και επικοινωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να καταλήξει στο κυβερνητικό αφήγημα, που ζητά την ψήφο των πολιτών την 21η Μαΐου, προαναγγέλλοντας πως «η αριθμητική εκείνο το βράδυ θα έρθει στο προσκήνιο».

Διαβάστε επίσης:

Κρεσέντο διχασμού και ομολογία πιθανής ήττας από Μητσοτάκη

Ο δεξιός αναθεωρητισμός ανέδειξε την απλή αναλογική σε αιτία όλων των δεινών της Ελλάδας

Σάλος από τις αναφορές Γεραπετρίτη σε Χίτλερ και εμφύλιο με φόντο την… απλή αναλογική

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter