Ρωσία: Ο Πούτιν «ξήλωσε» τον ανώτατο διοικητή του Ναυτικού

Ρωσία: Ο Πούτιν «ξήλωσε» τον ανώτατο διοικητή του Ναυτικού

Την αποστράτευση του ανώτατου διοικητή του ρωσικού Ναυτικού, φέρεται να αποφάσισε το Κρεμλίνο, έπειτα από μια σειρά θεαματικών επιθέσεων της Ουκρανίας στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης, αλλά και διεθνών, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την απαλλαγή του ναυάρχου Νικολάι Γιεβμένοφ, ο οποίος διοικούσε το ναυτικό από το 2019, από τα καθήκοντα του και την αντικατάσταση του από τον διοικητή του βόρειου στόλου του, τον ναύαρχο Αλεξάντερ Μοϊσέγιεφ.

Παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές θεωρούνται κρατικά μυστικά στην Ρωσία, η πληροφορία διέρρευσε αρχικά στην εφημερίδα Izvestia και εν συνεχεία αναπαρήχθη από πολλά άλλα μέσα. Παρότι ο επίσημος λόγος της απομάκρυνσης του Γιεβμένοφ δεν έγινε γνωστός, οι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αποδυναμωθεί σημαντικά στην Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας των επιτυχιών που έχουν εκεί οι Ουκρανοί με τις βυθίσεις σημαντικών ρωσικών πολεμικών πλοίων τα τελευταία δύο χρόνια.

Αν και η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο χωρίς ναυτικό, βυθίζοντας τη μοναδική φρεγάτα της για να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων, το Κίεβο σταδιακά αντέδρασε στην πρώιμη κυριαρχία της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα μέσω πυραυλικών επιθέσεων μεγάλου βεληνεκούς και της καινοτόμου χρήσης θαλάσσιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ως αποτέλεσμα, η Μόσχα αναγκάστηκε να αποσύρει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα από την κύρια βάση της στην Κριμαία στο Νοβοροσίσκ της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας, ενώ η Ουκρανία μπόρεσε να επανεκκινήσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Οδησσό και άλλα κοντινά λιμάνια, επαναφέροντάς τες στα προπολεμικά επίπεδα.

Το θέμα κλήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος υποστήριξε πως: «Υπάρχουν διατάγματα που χαρακτηρίζονται ως απόρρητα. Δεν μπορώ να τα σχολιάσω. Δεν έχουν δημοσιευθεί ανοιχτά διατάγματα σχετικά με αυτό».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter