Ρωσία: Στο «τραπέζι» νόμος για δήμευση περιουσίας σε όποιον δυσφημεί τον στρατό

Ρωσία: Στο «τραπέζι» νόμος για δήμευση περιουσίας σε όποιον δυσφημεί τον στρατό

Το ρωσικό κοινοβούλιο άρχισε να εξετάζει τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει στο κράτος την ισχύ να δημεύει την περιουσία ατόμων, που κατηγορούνται για δυσφήμιση του ρωσικού στρατού, ή προβαίνουν δημοσίως σε εκκλήσεις για δράσεις που υπονομεύουν την κρατική ασφάλεια.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει τη δήμευση χρημάτων και περιουσίας από άτομα που διαδίδουν «εσκεμμένα ψευδείς πληροφορίες» για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, δήλωσε υψηλόβαθμο μέλος του κοινοβουλίου.

Ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, στενός συνεργάτης του Πούτιν, ανέφερε ότι το μέτρο θα ισχύει και για όσους κρίνονται ένοχοι για «άλλες μορφές προδοσίας». Αυτά περιλαμβάνουν «απαξίωση» των ενόπλων δυνάμεων, έκκληση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας ή υποκίνηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας.

«Όποιος προσπαθεί να καταστρέψει τη Ρωσία, όποιος την προδίδει, πρέπει να αντιμετωπίσει την τιμωρία και να αποζημιώσει για τη ζημιά που προκλήθηκε στη χώρα, σε βάρος της δικής του περιουσίας», έγραψε ο Βολοντίν στο Telegram, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «νόμο για τα αποβράσματα».

Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει εντείνει τη μακροχρόνια καταστολή όλων των μορφών πολιτικής διαφωνίας.

Σύμφωνα με νόμους που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο του ίδιου έτους, η απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων ή η διάδοση ψευδών πληροφοριών γι’ αυτές τιμωρούνται ήδη με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Πολλοί ακτιβιστές, μπλόγκερ και άλλοι Ρώσοι πολίτες έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση πολλών χρόνων.

Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι ένας συγγραφέας μπεστ – σέλερ της χώρας, γνωστός με το ψευδώνυμο Μπόρις Ακούνιν, κατηγορήθηκε βάσει του νόμου και προστέθηκε στο ρωσικό μητρώο «εξτρεμιστών και τρομοκρατών».

Ενας άλλος δημοφιλής συγγραφέας, ο Ντμίτρι Γκλουχόφσκι, καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών, αφού δικαστήριο της Μόσχας τον έκρινε ένοχο τον Αύγουστο του 2023 για σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.\

Διαβάστε επίσης: Ο Ζελένσκι πρότεινε να δίνεται η ουκρανική υπηκοότητα σε ξένους που πολέμησαν κατά της Ρωσίας

Ουκρανία: «Η αντίληψη ότι η Ρωσία νικά δεν είναι παρά εντύπωση», λέει ο Ζελένσκι

Πούτιν: Η Ρωσία θα εντείνει τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει ότι συζήτησε «ειρηνευτική φόρμουλα» με τον πάπα Φραγκίσκο

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter