Ρωσία: Χορηγός του πολέμου στην Ουκρανία η εκκλησία που θα τελέσει την κηδεία του Ναβάλνι

Ρωσία: Χορηγός του πολέμου στην Ουκρανία η εκκλησία που θα τελέσει την κηδεία του Ναβάλνι
AP Photo

Την Παρασκευή 1η Μαρτίου αναμένεται να γίνει η κηδεία του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, όπως έγινε γνωστό από την ομάδα του. Ο Ναβάλνι, ο επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν που πέθανε μυστηριωδώς στις 16 Φεβρουαρίου στη φυλακή «Πολικός Λύκος» της Αρκτικής, είχε χαρακτηρίσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως μια «τρελή επιχείρηση βασισμένη σε ψέματα».

Όμως, η εκκλησία που ορίστηκε να φιλοξενήσει την κηδεία του, φέρεται πως συγκεντρώνει χρήματα για παροχή βοήθειας στον ρωσικό στρατό, ενώ έχει διαφημίσει με ενθουσιασμό την υποστήριξή της στον πόλεμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Μετά από έναν μεγάλο αγώνα από την ηλικιωμένη μητέρα του να της παραχωρήσουν τη σορό του, οι σύμμαχοί του ανέφεραν αυτή την εβδομάδα ότι η κηδεία θα γινόταν στην εκκλησία «Quench my Sorrows» κοντά στο σημείο που κάποτε ζούσε ο Ναβάλνι, στη νοτιοανατολική Μόσχα, ενώ η ταφή θα λάβει χώρα σε ένα κοντινό νεκροταφείο.

Η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, έχει δηλώσει ότι δεν είναι σίγουρη αν το τελευταίο «αντίο» θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί ειρηνικά ή αν η αστυνομία θα συλλάβει υποστηρικτές του συζύγου της.

Οι δικηγόροι της οικογένειας έχουν συμβουλεύσει όσους σχεδιάζουν να παρευρεθούν στην κηδεία «να μειώσουν τον κίνδυνο», με το να μην κρατούν πανό, να μην φοράνε μπλουζάκια με συνθήματα και γενικότερα, να μην προχωρήσουν σε οποιουδήποτε είδους «προκλήσεις».

Είναι δε σαφές, ότι κανείς δεν μπορεί να αναμένει ένα εγκώμιο που να αντικατοπτρίζει την πολυετή αντίθεση του Ναβάλνι στον Πούτιν και τη σφοδρή κριτική για την επίθεση στην Ουκρανία, καθώς πολλαπλές αναρτήσεις στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την ίδια την εκκλησία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθιστούν σαφή την υποστήριξη του κλήρου στον πόλεμο.

Χαρακτηριστικά, σε ένα βίντεο που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, ένας ιερέας και ένας άλλος άνδρας φαίνονται να στέκονται μπροστά από ένα όχημα SUV Niva κοντά στην εκκλησία. Μια ανδρική φωνή ακούγεται να λέει ότι «αγοράστηκε με δωρεές για να βοηθήσει τους “πολεμιστές μας” στην Ουκρανία και τους εύχεται νίκη και ασφαλή επιστροφή».

Ένα άλλο βίντεο, δείχνει νεαρά κορίτσια να φορούν πράσινα στρατιωτικά καπέλα για να τιμήσουν την Ημέρα του «Υπερασπιστή της Πατρίδας», μια εθνική εορτή. Στη συνέχεια παρελαύνουν καθώς ένα στρατιωτικό τραγούδι ακούγεται από ένα ηχείο και οι γύρω τους χειροκροτούν.

Επιπλέον, προηγούμενες δημοσιεύσεις που εξετάστηκαν από το Reuters, έδειχναν ότι πιστοί της εκκλησία έχουν συγκεντρώσει χρήματα για να αγοράσουν drones, ισοθερμικά εσώρουχα και άλλα είδη για τα ρωσικά στρατεύματα. Εθελοντές έχουν επίσης υφάνει δίχτυα παραλλαγής, ενώ τα παιδιά έγραψαν ενθαρρυντικά γράμματα σε στρατιώτες.

Διαβάστε επίσης: Ζαχάροβα: Θα λάβουμε στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα ως απάντηση στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Βόμβα» από Πούτιν: Θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο η αποστολή στρατού στην Ουκρανία από το ΝΑΤΟ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter