Σάλος από τις ρατσιστικές δηλώσεις προέδρου ομάδας μπάσκετ – Καταδικάζει η Euroleague

Σάλος από τις ρατσιστικές δηλώσεις προέδρου ομάδας μπάσκετ – Καταδικάζει η Euroleague

Η Euroleague εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδικάζει τις ρατσιστικές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Λιέτουβος Ρίτας, Γκεντβίνας Βαϊνάουσκας.

Συγκεκριμένα ο διοικητικός ηγέτης είχε πει μεταξύ άλλων πως «οι ομάδες δεν θα έπρεπε να έχουν περισσότερους από δύο μαύρους». Η διοργανώτρια αρχή της Euroleague και του EuroCup, όπου αγωνίζεται η Ρίτας, στην ανακοίνωσή της καταδικάζει τα λεγόμενα του Βαϊνάουσκας, τονίζοντας πως οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν χώρο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ενώ υπογραμμίζει πως έχει ήδη ξεκινήσει πειθαρχική έρευνα εναντίον του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Euroleague Basketball:

«Σχετικά με τα σχόλια στα οποία προέβη ο Γκιντβίντας Βαϊνάουσκας, πρόεδρος της Λιέτουβος Ρίτας που θα αγωνίζεται στο EuroCup, στα ΜΜΕ, η EuroLeague Basketball θα ήθελε να ξεκαθαρίσει τα εξής: Σε καμία περίπτωση αυτά τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το άθλημα του μπάσκετ, ούτε την ευρωπαϊκή μπασκετική οικογένεια, ούτε τον οργανισμό της EuroLeague Basketball σε κανένα επίπεδο. Αντιθέτως, το ευρωπαϊκό μπάσκετ πάντα ήταν και πάντα θα είναι παράδειγμα ενσωμάτωσης, εντός και εκτός παρκέ, όπου οι κουλτούρες, οι φυλές και οι θρησκείες ενώνονται κάτω από το ίδιο πάθος, το μπάσκετ.

Οι πολλές και διαφορετικές κουλτούρες, γλώσσες, φυλές, είναι ακριβώς αυτές που κάνουν το μπάσκετ μια τόσο πλούσια και μοναδική εμπειρία, και παράλληλα ένας τρόπος για να έρχονται πιο κοντά άνθρωποι, που έχουν γράψει ιστορία με μερικές από τις σπουδαιότερες επιδόσεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι απόψεις τις οποίες εξέφρασε ο κύριος Βαϊνάουσκας είναι βαθύτατα προσβλητικές, επιζήμιες και αντίθετες με τις αρχές της ενσωμάτωσης και του σεβασμού.

Η EuroLeague Basketball συνεχίζει να στηρίζει απεριόριστα τον εορτασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυεθνικότητας, χρησιμοποιώντας το άθλημα σαν μία γέφυρα ανάμεσα στις κουλτούρες. Η EuroLeague Basketball καταδικάζει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ρατσιστικό σχόλιο ή πράξη εναντίον οποιασδήποτε φυλής, φύλου, σεξουαλικότητας ή άλλης σωματικής κατάστασης.

Έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία από την EuroLeague Basketball εναντίον του συλλόγου, ενώ παράλληλα θα προταθεί στην προσεχή γενική συνάντηση του EuroCup να πάψει η Λιέτουβος Ρίτας να εκπροσωπείται στο συμβούλιο των ομάδων της διοργάνωσης».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter