Σαν σήμερα: Πόσο «Άδοξος μπάσταρδος» είσαι Κουέντιν Ταραντίνο;

Σαν σήμερα: Πόσο «Άδοξος μπάσταρδος» είσαι Κουέντιν Ταραντίνο;
(Κουέντιν Ταραντίνο)

Πως θα σας φαινόταν αν ο Κουέντιν Ταραντίνο είχε ντυθεί Ελβις Πρίσλεϊ και είχε εμφανιστεί στην επιτυχημένη σειρά «Τα Χρυσά Κορίτσια»;

Το 1988 το τρομερό παιδί του Χόλυγουντ φοράει ένα λευκό σακάκι και υποδύεται τον Ελβις Πρίσλεϊ στο 6ο επεισόδιο της 4ης σεζόν της σειράς «Τα Χρυσά Κορίτσια». Δύο χρόνια πριν έγινε βοηθός παραγωγής σε μια βιντεοταινία με αερόμπικ και ασκήσεις γυμναστικής, που παρουσίαζε ο ηθοποιός Ντολφ Λούντγκρεν.

(Πηγή φωτογραφίας: FLIX)

Εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο pre-production του «Reservoir Dogs» και φυσικά κάθε έσοδο ήταν καλοδεχούμενο.

(“Reservoir Dogs” Πηγή: IMDb)

Γεννημένος στις 27 Μαρτίου 1963 στη πόλη Νόξβιλ του Τενεσί, ο Κουέντιν Ταραντίνο πέρασε τα νεανικά του χρόνια μπροστά από μια οθόνη βλέποντας στην κυριολεξία τα πάντα.  Όταν ήταν 15 ετών παράτησε το σχολείο και εργάστηκε λίγο καιρό ως ταξιθέτης σε σινεμά με πορνό καταλήγοντας λίγο αργότερα στο βίντεο κλαμπ «Video Archive»

Μπορεί να μην πήγε σε κάποια σχολή κινηματογράφου όμως αναμφίβολα είναι υπεύθυνος για μερικές από τις καλύτερες ταινίες της τελευταίας 30ετίας.

(“Reservoir Dogs” Πηγή: imdb)

Στις ταινίες του ακολουθεί συνήθως μη γραμμική αφήγηση, ανακαλύπτει φανταστικά brands και δεν διστάζει να πειράξει τα soundtracks ροκ επιτυχιών των 60’s και 70’s.

Η splatter αισθητική του μοιάζει σαν να έχει βγει από κόμικς που όμως κρύβει πολύ βία. Σαρδόνιο χιούμορ, βρώμικοι διάλογοι, αίμα που πετάγεται παντού είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία του «ταραντινικού» σύμπαντος.

Φαίνεται να λατρεύει τον ασιατικό κινηματογράφο και είναι μεγάλος «κλέφτης» μιας και το «Kill Bill» βασίζεται στην ασιατική ταινία του 1973 «Lady Snowblood».

(“Kill Bill Volume 1” Πηγή: IMDb)

Ο auteur του νέο-noir και των spaghetti western έχει φετίχ με τις πατούσες, τις ισπανικές καντρίλιες και λατρεύει τις b-movies ταινίες όπως ο «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι» του Τομπ Χούπερ.

Το πιο ευφυές όμως που κάνει ο Ταραντίνο είναι πως δημιουργεί σεναριακούς διαδρόμους μεταξύ των ταινιών του κλείνοντας, έτσι, το μάτι στις επόμενες παραγωγές του. Σε κάθε του φιλμ υπάρχουν μακρινές συγγένειες ανάμεσα στους ήρωες του που συνδέουν με κάποιον τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, τις ιστορίες του.

(“Once Upon a Time… in Hollywood” Πηγή: IMDb)

Για παράδειγμα η Ούμα Θέρμαν (Pulp Fiction), στη διάσημη σκηνή χορού, περιγράφει την πλοκή μια τηλεοπτικής σειράς -στην οποία συμμετείχε- και είχε να κάνει με μια ομάδα μυστικών πρακτόρων θηλυκού γένους θυμίζοντας τις ηρωίδες του «Kill Bill». Αναφέρεται στον ρόλο της ως η πιο θανατηφόρα γυναίκα του πλανήτη με μαχαίρι φωτογραφίζοντας την Bride.

Στους «Hateful Eight» ο Τιμ Ροθ εμφανίζεται αρχικά με το όνομα Oswaldo Mobray ενώ αργότερα αποκαλύπτει ότι το πραγματικό του όνομα είναι English Pete Hicox. Στο «Inglourious Basterds» το όνομα του Μάικλ Φασμπέντερ είναι Archie Hicox.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο είναι από τις πιο εξωφρενικά ιδιαίτερες περιπτώσεις του αμερικανικού σινεμά που κατάφερε μόλις σε τρεις δεκαετίες να δημιουργήσει σχολή στην ιστορία του κινηματογράφου.

Φιλμογραφία

  • My Best Friend’s Birthday (1987)
  • Reservoir Dogs (1992)
  • Pulp Fiction (1994)
  • Jackie Brown (1997)
  • Kill Bill Vol. 1 (2003)
  • Kill Bill Vol.2 (2004)
  • Death Proof (2007)
  • Inglourious Basterds (Άδωξοι Μπάσταρδη) (2009)
  • Django Unchained (Django: Ο Τιμωρός) (2013)
  • The Hateful Eight (Οι Μισητοί Οκτώ) (2015)
  • Once Upon a Time… in Hollywood (Κάποτε στο… Χόλυγουντ) (2019)

Διαβάστε επίσης:

Ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Μπραντ Πιτ συνεργάζονται ξανά στην νέα ταινία «The Movie Critic»

Ανοίγει ξανά ο ιστορικός κινηματογράφος Vista Theatre του Κουέντιν Ταραντίνο

Η Miramax μήνυσε τον Ταραντίνο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter