Σαν σήμερα: Σαχζάτ Λουκμάν-10 χρόνια από τη δολοφονία του

Σαν σήμερα: Σαχζάτ Λουκμάν-10 χρόνια από τη δολοφονία του

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν.

Τα ξημερώματα της 17ης Ιανουαρίου 2013 ο Χρήστος Στεργιόπουλος και ο Διονύσης Λιακόπουλος, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, επιτεθήκαν με 7 μαχαιριές στον Λουκμάν, ενώ εκείνος πήγαινε στη λαϊκή όπου εργαζόταν.

Η δολοφονία γίνεται αντιληπτή από τους περαστικούς που καλούν αμέσως την αστυνομία. Οι δράστες συλλαμβάνονται στο Σύνταγμα έχοντας ακόμα πάνω τους το ματωμένο στιλέτο-πεταλούδα.

Οι δολοφόνοι καταδικάστηκαν από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Αθηνών σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Σε δεύτερο βαθμό καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών και 5 μηνών έκαστος.

Στο σπίτι του Λιακόπουλου είχαν βρεθεί τρία μαχαίρια πεταλούδα, μια σιδηρογροθιά, ένα ξύλινο ρόπαλο, φυσίγγια, 117 προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά της οργάνωσης. Στο σπίτι του Στεργιόπουλου βρέθηκαν ένα ξύλινο ρόπαλο, κάλυκες και μια μαύρη λεπίδα.

Παρ’ όλα αυτά η έδρα δεν αναγνώρισε σχέση της δολοφονίας με τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο δέχτηκαν ότι οι δράστες γνώριζαν ότι το θύμα ήταν αλλοδαπός εφαρμόζοντας την διάταξη του άρθρου 79 παρ. 3 ΠΚ που όριζε το ρατσιστικό κίνητρο ως επιβαρυντική περίσταση κατά την επιμέτρηση της ποινής.

Ερωτηματικά γεννιούνται από την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να μην προχωρήσει σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου. Ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ισχυρίζεται πως το περιστατικό αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ, η Χρυσή Αυγή ήταν υπεύθυνη και για άλλες 6-7 δολοφονίες και δεκάδες επιθέσεις, χωρίς ποτέ να τους ασκηθεί δίωξη.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 18 Σεπτεμβρίου, ο μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά αναγκάζοντας την κυβέρνηση Σαμαρά, έστω και καθυστερημένα, να δει πιο υπεύθυνα την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα. Ενδεχομένως αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε αντιδράσει πιο έγκαιρα, ως όφειλε, απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ο Παύλος Φύσσας να ζούσε.

Η υπόθεση του άτυχου εργάτη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, συμπεριλήφθηκε στο πόρισμα του Αντιεισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη ο οποίος υποστήριξε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πολύκροτη δίκη και καταδίκη της.

Διαβάστε επίσης:

Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν

Ένταση στο Εφετείο στη δίκη για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν – Για «γρατζουνιές» έκανε λόγο η υπεράσπιση

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Περιπέτεια με Πακιστανό» η δολοφονία Λουκμάν κατά την υπεράσπιση Στεργιόπουλου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter