Σε άλλη «γραμμή» ο Γεραπετρίτης στη Βουλή για ελληνοτουρκικά: «Θα γίνουν υποχωρήσεις αλλά όχι σε θέματα κυριαρχίας»

Σε άλλη «γραμμή» ο Γεραπετρίτης στη Βουλή για ελληνοτουρκικά: «Θα γίνουν υποχωρήσεις αλλά όχι σε θέματα κυριαρχίας»

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σχετική έννοια την εθνική κυριαρχία κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, σήμερα στη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης περιέγραψε την ίδια έννοια ως «απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη», προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Απαντώντας σε σχετικές Επίκαιρες Ερωτήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών κράτησε αποστάσεις από την πεποίθηση του πρωθυπουργού περί… σχετικότητας της εθνικής κυριαρχίας, αφού τόνισε πως «η κυριαρχία είναι απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη».

Ειδικότερα, προσπάθησε να ερμηνεύσει με βολικό τρόπο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, καθώς ισχυρίστηκε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εννοούσε πως υπάρχει περίπτωση να προκύψουν και ορισμένες αποκλίσεις από την αρχική διαπραγματευτική μας θέση, οι οποίες όμως δεν μπορούν είναι επιζήμιες στα εθνικά μας θέματα και δεν μπορούν να αφορούν θέματα κυριαρχίας.

«Η όποια απομείωση και υποχώρηση έχει να κάνει μόνο με τις αρχικές θέσεις συζήτησης για να βρεθεί λύση» είπε γενικόλογα και υποστήριξε ότι η διαφορά μας με τους γείτονες είναι μόνο μία και συγκεκριμένα αυτή που αφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Πρόσθεσε δε πως «η κυριαρχία είναι απόλυτη, ενιαία και αναφαίρετη», ενώ σε σχέση με τις εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας από τις ΗΠΑ σημείωσε πως «το κρίσιμο είναι ο κάθε εξοπλισμός να μη χρησιμοποιείται σε βάρος της χώρας μας».

Για την ευρωπαϊκή ένταξη της γείτονος, τόνισε πως «το γεγονός ότι θέλουμε να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς απόλυτο σεβασμό στο δίκαιο της ΕΕ» και κατέληξε λέγοντας πως πρέπει να γίνει σεβαστή η θέση της Κύπρου αναφορικά με το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter