Σε ημετέρους και ισχυρούς η πρόσβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Σε ημετέρους και ισχυρούς η πρόσβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση

01

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία διαπιστώνει στην καθημερινότητα πως οι κατακτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης την προσπερνούν αφού λόγω της κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών η πρόσβαση σ’ αυτή περιορίζεται σε λίγους ημετέρους και ισχυρούς.

Ο φαύλος κύκλος της κρίσης όχι μόνο δεν τερματίζεται αλλά η νεοφιλελεύθερη διαχείριση διευρύνει ανισότητες, περιορίζει συνέργειες, συρρικνώνει την εγχώρια παραγωγική βάση και την εργασία, εκχωρεί μερίδια αγοράς σε ολιγοπωλιακά οικονομικά κέντρα.

02

Η πρόταση προγραμματικών θέσεων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί στοιχειοθετεί ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Αναφέρεται σε μια στρατηγική που σπάει τις αιτίες που τροφοδοτούν την αναπαραγωγή της κρίσης.

Είναι σημαντικό ότι οι προγραμματικές θέσεις δεν περιορίζονται μόνο στη δίκαιη κατανομή του πλούτου αλλά δίνουν έμφαση στη βιώσιμη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και την επιπλέον παραγωγή πλούτου.

Τονώνουν την προσφορά και τη ζήτηση. Τέλος, η πρόταση γίνεται αξιόπιστη στην εφαρμογή της γιατί προσδιορίζει με σαφήνεια όχι μόνο τους πόρους και τα μέσα υλοποίησης αλλά και τις κοινωνικές συμμαχίες που έχουν λόγους να ωφεληθούν και να στηρίξουν την προοδευτική διακυβέρνηση για την αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου με ανάπτυξη και συνοχή.

03

Καταλυτικό ρόλο στην προοδευτική στρατηγική για την ενδυνάμωση και διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης μπορεί και πρέπει να αναπτύξει και η νέα γενιά. Αυτή που εισέρχεται στο παραγωγικό γίγνεσθαι και στην εργασία.

Η θεματική ενότητα που θα αναφέρεται στην ίδρυση ειδικής πλατφόρμας για τη νεανική επιχειρηματικότητα και εργασία μπορεί να εξελιχτεί σε κίνητρο για να ανατραπεί το brain drain.

Η νέα γενιά έχει πολλούς λόγους να συμπορευτεί με την κοινωνική πλειοψηφία που διεκδικεί μέσω της πολιτικής αλλαγής τη βιώσιμη παραγωγική και κοινωνική ανάκαμψη με συμμετοχή στον σύγχρονο οικονομικό καταμερισμό.

Επειδή η χώρα θα διαχειριστεί πάνω από 70 δισ. ευρώ με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι πλέον και παραγωγική ανάγκη η πολιτική βούληση για μια προοδευτική διακυβέρνηση προκειμένου να αποτραπούν οι μεροληπτικές πολιτικές της ΝΔ!

Γιατί το σχέδιο της ΝΔ στην πράξη παρέχει πρόσβαση σ’ αυτούς τους πόρους σε λίγους ημετέρους και ισχυρούς που συνθλίβουν την εγχώρια παραγωγική βάση, την εργασία, τον ανταγωνισμό και την κοινωνική συνοχή.

Καθίσταται αναγκαία η πολιτική αλλαγή για να υπάρξει ένα πλαίσιο κινήτρων με δεσμευτικές ρήτρες συμμετοχής στους πόρους για τις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις και τη νέα γενιά. Για να γίνει ενεργός ο ρόλος και της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

04

Η διεθνής εμπειρία με θετικό πρόσημο συμβολής στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την κοινωνική συνοχή υπάρχει για να μελετηθεί (π.χ. Αγγλία, Αμερική, Ινδία κ.λπ.).

Τα βασικά χαρακτηριστικά για τη στήριξη αυτού του εγχειρήματος συμπυκνώνονται σε:

• Χαμηλότοκο δανεισμό, που μετά την επιτυχή ολοκλήρωσή του ένα ποσοστό του μεταβάλλεται σε μη επιστρεπτέο (π.χ. μπορεί να φτάσει μέχρι το 50%).

• Αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε βάθος χρόνου ύστερα από μια σχετικά μακριά περίοδο.

• Ειδικό φορολογικό καθεστώς μετάβασης κ.λπ.

• Φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα προκειμένου η εργασία να καθίσταται συντελεστής της παραγωγικής ανασυγκρότησης κ.λπ.

05

Η διαμόρφωση πλαισίου κινήτρων για την ένταξη της νέας γενιάς στην παραγωγή και την εργασία είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην ενδυνάμωση του εναλλακτικού παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική συνοχή.

Ενδεικτικά αξίζει να υπογραμμιστούν:

• Ο εκσυγχρονισμός και η μετατόπιση της παραγωγικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε βιώσιμες δράσεις.

• Η διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης και της εργασίας.

• Η ενδυνάμωση της καινοτομίας, καθετοποίησης και εξαγωγιμότητας.

• Η ένταξη εγχώριων επιχειρήσεων και της κοινωνίας στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην πράσινη μετάβαση.

• Η στήριξη της νέας γενιάς στην εργασία και την παραγωγή.

• Η άρση γεωγραφικών και κοινωνικών ανισοτήτων που οδηγούν νέους ανθρώπους σε αδιέξοδα με ορατό τον κίνδυνο του ακροδεξιού λαϊκισμού.

Μπορούμε και αξίζει να το διεκδικήσουμε.

Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter