Σε πρώτο πλάνο Τσίπρας και κρυφό πρόγραμμα ΝΔ

Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνιακής καμπάνιας μέχρι την κάλπη της 7ης Ιουλίου.

Με συνεντεύξεις σε μεγάλα κανάλια και εφημερίδες, ανάμεσα στις περιοδείες του ανά την επικράτεια και σε τέσσερις μεγάλες πόλεις (Ηράκλειο, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πάρει πάνω του το μεγαλύτερο κομμάτι της επικοινωνιακής καμπάνιας του κυβερνώντος κόμματος μέχρι την εθνική κάλπη της επόμενης Κυριακής.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτών των εμφανίσεων θα είναι η ανάδειξη των γκρίζων ζωνών στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ αλλά και του γεγονότος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι η βασική πολιτική συνιστώσα στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο με ηγέτη τον Αλ. Τσίπρα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Κυριακή ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να κλειδώσουν οι υποψηφιότητες για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, όπως των διαδόχων του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Μάριο Ντράγκι. Αν και δεν αναμένονται ανακοινώσεις, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι ο εκλεκτός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν θα είναι μεταξύ των υποψηφίων, κάτι βέβαια που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλειστεί και η υποψηφιότητα του εκλεκτού των Σοσιαλιστών, τον οποία στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, Φρανς Τίμερμανς. Στο περιθώριο ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συζητήσεις και για το μείζον θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι γκρίζες ζώνες

Με την επιστροφή του αύριο από τις Βρυξέλλες ο Αλ. Τσίπρας θα εκκινήσει ένα καθημερινό πρόγραμμα περιοδειών και εμφανίσεων στην τελική ευθεία προς την κάλπη της 7ης Ιουλίου. Το βάρος σε αυτές τις εμφανίσεις θα πέσει στις γκρίζες ζώνες, με τις οποίες, όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι γεμάτο το πρόγραμμα της ΝΔ. Γι’ αυτό άλλωστε και οι αντιφάσεις το τελευταίο διάστημα σε όσα λένε ο πρόεδρος και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, η αφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ευρωκάλπη και μετά, η άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη για την τηλεμαχία με τον πρωθυπουργό και οι υπαναχωρήσεις έναντι μέτρων που έχει ήδη ανακοινώσει η Πειραιώς.

Δεν είναι τυχαίο, λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να χαμηλώσει ο ίδιος τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας ότι το 2019 δεν θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, επικαλούμενος τον προϋπολογισμό, και ότι από το 2020 θα ισχύσουν οι μειώσεις φόρων οι οποίες θα νομοθετηθούν στη Βουλή στο πλαίσιο της ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Το ίδιο αλαλούμ, λένε, παρατηρείται και στις προσλήψεις στο δημόσιο, με τα στελέχη της ΝΔ τη μία μέρα να αναγγέλλουν προσλήψεις σε υγεία, παιδεία, αστυνομία και την άλλη να μιλούν για εξοικονόμηση κονδυλίων από την αλλαγή του κανόνα 1 προς 1 σε 1 προς 5.

Η «μαύρη τρύπα»

Το βαρύ πυροβολικό όμως στην κριτική του πρωθυπουργού θα είναι η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό. Εκεί, λένε στο Μαξίμου, κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για τη μεταφορά δημόσιων πόρων προς τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού. Οσο και να θέλει να κρύψει το πρόγραμμά του, συνεχίζουν, η ακόμη και εθελοντική ιδιωτικοποίηση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης (επικουρικό) σημαίνει απώλεια εσόδων για τους νυν συνταξιούχους (ο πρόεδρος της ΝΔ οφείλει να εξηγήσει από πού θα την καλύψει) και ανασφάλεια για τους νεοεισερχόμενους από φαινόμενα τύπου AIG στις ΗΠΑ (το 2008 η κυβέρνηση προέβη σε κίνηση διάσωσης για να μην καταρρεύσει η αγορά) και Ασπίς Πρόνοια στην ημεδαπή. Επιπροσθέτως, όπου εφαρμόστηκε το εν λόγω σύστημα οι βασικές συντάξεις έπεσαν στο επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις, στο Μαξίμου σημειώνουν ότι τα μηνύματα από όλη τη χώρα είναι θετικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει αρκετά το ποσοστό του σε σχέση με τις ευρωεκλογές και γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η ΝΔ και ο πρόεδρός της το τελευταίο διάστημα επισημαίνουν πως δεν δικαιολογούνται κανένας εφησυχασμός και καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος.

Στην ίδια ακριβώς κατηγορία ανήκει και το μπρα ντε φερ με το ΚΙΝΑΛ, το οποίο στο Μαξίμου παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον. Κι αυτό διότι είναι βέβαιο πως παρά τις διαβεβαιώσεις της Φώφης Γεννηματά ότι το κόμμα της θα σπεύσει, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, να προσφέρει χείρα βοηθείας στη ΝΔ και στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο τελευταίος θα συνεχίσει να ασκεί πίεση σε μια μερίδα ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που ήταν κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να στηρίξουν το κόμμα του στην κάλπη.