Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κόντρα στην κυβερνητική ΚΥΑ καλούν την Πέμπτη οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κόντρα στην κυβερνητική ΚΥΑ καλούν την Πέμπτη οι σπουδαστές του Εθνικού Θεάτρου

Αγωνιστικά ανυποχώρητοι παραμένουν οι καλλιτέχνες μπροστά στις κυβερνητικές «ντρίμπλες» και τους νομοθετικούς ελιγμούς του Μεγάρου Μαξίμου με την προτεινόμενη ΚΥΑ και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια στις 12 μ.μ. την Πέμπτη καλούν σύσσωμο το σπουδαστικό και φοιτητικό σώμα το συντονιστικό της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η ΠΟΘΑ και το ΣΕΗ.

«Όποια και αν είναι η ερώτηση που τίθεται από την κοινωνία, η απάντηση της κυβέρνησης είναι τα ΜΑΤ, η ακραία καταστολή, τα χημικά, το ξύλο και οι συλλήψεις. Σπουδαστές, σπουδάστριες και σπουδαστά των Ανώτερων Δραματικών Σχολών, φοιτητές, φοιτήτριες και φοιτητά, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό, μαθητές και μαθήτριες είμαστε ενωμένοι σε έναν κοινό αγώνα απέναντι στην αστυνομοκρατία και την αναλγησία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συντονιστικό της κατάληψης της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Και συνεχίζει: «Τη Δευτέρα 20/02 κατά τη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών και εκπροσώπων σπουδαστών των Καταλήψεων στον καλλιτεχνικό χώρο έξω από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια στους διαδηλωτές με χρήση χημικών και ξύλο. Την Τετάρτη 22/2 την ίδια τύχη είχαν έξω από το Υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού. Ενώ και στις δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν και συλλήψεις.

Την ίδια στιγμή που σχεδόν η μισή Ελλάδα σιτίζεται μέσω voucher market pass, βλέπουμε όλες τις Δημόσιες δομές να υποβαθμίζονται και να οδηγούνται στην εξαθλίωση. Μετά τον φοιτητή της Νομικής του Α.Π.Θ που τραυματίστηκε βαριά πέφτοντας από το παράθυρο της αίθουσας καθώς αυτή ήταν πλήρης, τώρα παρακολουθούμε την πτώση τμήματος της οροφής της Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ».

Το συντονιστικό της κατάληψης σημειώνει πως «με το ΠΔ85/22 ανοίγει πλέον κάθε δρόμος προς την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ιδιωτικών Κολλεγίων με τους απόφοιτους των ΑΕΙ. Ενώ, ταυτόχρονα, τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών παραμένουν στο επίπεδο του ανειδίκευτου».

Η Εκπαίδευση, ο Πολιτισμός και η προστασία των δικαιωμάτων του Πολίτη εν γένει είναι ζήτημα όλων μας» καταλήγει η ανακοίνωση και καλεί σύσσωμο το σπουδαστικό και φοιτητικό σώμα «να είναι μαζί μας στον αγώνα για τη διασφάλιση του άρθρου 16 και την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

«Δεν είμαστε 2 ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ» διαμηνύει παράλληλα το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) προαναγγέλλοντας ακόμη πιο μαζικές δράσεις, διεθνοποίηση του αγώνα των καλλιτεχνών και ορίζοντα διαμαρτυρίας έως και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το ΣΕΗ, στον απόηχο της γενικής συνέλευσης, έδωσε στη δημοσιότητα το ψήφισμα-πλαίσιο για κλιμάκωση του αγώνα των καλλιτεχνών κατά του Προεδρικού Διατάγματος και των επικοινωνιακών τρικ της κυβέρνησης.

Οι ηθοποιοί εκφράζουν την οργή τους, καταγγέλλουν την κρατική βία και τις εικόνες αστυνομοκρατίας έξω από χώρους του πολιτισμού και δίνουν στη δημοσιότητα το πλαίσιο για σειρά δράσεων, προαναγγέλλοντας έναν αγώνα – μαραθώνιο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΗ:

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
65 ημέρες μετά την έκδοση του ΠΔ 85/2022 η κυβέρνηση, μετά τα ΜΑΤ έξω από το κτήριο Τσίλερ, έδωσε εντολή επίσης στα ΜΑΤ να καταστείλουν άγρια εκπαιδευτικούς και σπουδαστές καλλιτέχνες που διαδήλωναν ειρηνικά έξω από το Μέγαρο Μουσικής στα πλαίσια προεκλογικής εκδήλωσης. Ως σωματείο καταγγέλλουμε την κρατική βία και δηλώνουμε τον πλήρη αποτροπιασμό μας για τις εικόνες αστυνομικών με όπλα έξω από χώρους πολιτισμού – τους ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ δηλαδή – ενάντια σε εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.
Φαίνεται πως ενοχλούμε και ενοχλούμε πολύ.
Άλλωστε, χρειάστηκαν δύο μήνες αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών (απεργίες, πορείες, παρεμβάσεις, καταλήψεις), παραιτήσεις διδακτικού προσωπικού και ξεσηκωμός και φοιτητών συναφών τμημάτων ΑΕΙ (που τελούν επίσης υπό κατάληψη), προκειμένου η κυβέρνηση να δεσμευτεί μέσω του Πρωθυπουργού πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κατέθεταν “νομοθετική ρύθμιση”.
Η “νομοθετική ρύθμιση” έγινε τελικά ΚΥΑ που δεν περνά από κοινοβουλευτικό έλεγχο και, φυσικά, – για όσους γνωρίζουν νομικά – είναι υποδεέστερη από έναν νόμο ή το Προεδρικό Διάταγμα και ως τέτοια είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η προτεινόμενη ΚΥΑ, λοιπόν, βελτιώνει – πράγματι – τις αποδοχές των καλλιτεχνών με καθιέρωση ειδικής μισθολογικής κατηγορίας ισότιμης με ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης). Με μια πολύ σημαντική παγίδα όμως επιβεβαιώνοντας την πίστη μας πως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»:
1. Η ΚΥΑ αυτή δεν μας κατατάσσει σε ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, αφού δεν προσδιορίζει προσόντα διορισμού. Το μόνο που προσφέρουν είναι μια ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ μισθολογική αναβάθμιση, η οποία εξασφαλίζεται, όμως, για οποιονδήποτε προσληφθεί για το “έργο” αυτό (πχ. ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ. ). Δηλαδή, όλοι ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ οι διπλωματούχοι τριετούς φοίτησης ΑΝΩΤΕΡΩΝ και αναγνωρισμένων από τον νόμο και το Σύνταγμα σχολών, οι απόφοιτοι διετούς φοίτησης ΙΕΚ / ΔΙΕΚ, οι απόφοιτοι Κολεγίων ή ακόμα και εμπειρικοί καλλιτέχνες – χωρίς καν πτυχίο ή δίπλωμα σχετικό με τα καλλιτεχνικά – αν προσληφθούν για ΕΡΓΟ (ηθοποιού, σκηνογράφου, κλπ.) θα αμείβονται με τον ΙΔΙΟ μισθό.
2. Έτσι, λοιπόν, δεν έχουμε αναγνώριση των σπουδών μας και προφανώς δεν έχουμε ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ των ΑΝΩΤΕΡΩΝ σχολών από όλες τις υπόλοιπες σχολές άλλου τύπου.
3. Παράλληλα, η ΚΥΑ δεν τροποποιεί το ΠΔ 85/2022, όπως ζητάμε τόσο καιρό.
4. Αυτό, φυσικά, δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Πώς θα προκηρύσσονται οι θέσεις; Θα προκηρύσσονται ως ΔΕ και θα αμείβονται ισότιμα με ΤΕ; Κι είμαστε βέβαιοι πως αυτό δεν θα δημιουργεί λόγο για συνεχείς ενστάσεις και συνεχείς αποκλεισμούς;
Για να το πούμε απλά.
Δεν είμαστε 2 ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ (όση είναι η μισθολογική διαφορά από την κατηγορία ΔΕ στην ΤΕ). Αν η Κυβέρνηση πιστεύει πως με αναλογική εφαρμογή της επιδοματικής πολιτικής των energy/market/fuel/tourism passes θα λύσει το πρόβλημα, είναι βαθιά γελασμένη και εξοργιστικά ανάλγητη.
Δεν παλεύουμε για επιδόματα. Παλεύουμε για ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Για την αναγνώριση των σπουδών μας. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.
Δεν ζητάμε σε καμία περίπτωση αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ζητάμε – εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 – υπαγωγή όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, στην κατηγορία Τ.Ε. (πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.), κάτι το οποίο γίνεται και έχει ήδη γίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις.
Φυσικά, τα αιτήματά μας για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθμίδες και της ενίσχυσης του σπουδαστικού σώματος με παροχές σίτισης, στέγασης και δωρεάν συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας.
Γνωρίζουμε πως ήδη έχουμε κερδίσει πολλά. Πέρα από την διόλου αμελητέα μισθολογική αναβάθμιση, για πρώτη φορά η κοινωνία γνωρίζει το ισχύον πλαίσιο των διπλωμάτων μας, για πρώτη φορά το Πανεπιστήμιο παραστατικών τεχνών και η αιτούμενη εξομοίωση για τα παλιά διπλώματα μπήκαν στο Δημόσιο διάλογο σε επίπεδο δημόσιων δεσμεύσεων.
Έχουμε όμως ακόμα πολλά να διεκδικήσουμε.
Έχοντας έναν πολυμετωπικό αγώνα μπροστά μας, ήδη ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ με την ΠΕΘ, συντηρώντας τις δυνάμεις και την αγωνιστικότητά μας,
Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΡΑΣΕΙΣ:
 Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, ηλεκτρονική “παράσταση διαμαρτυρίας” στο online event του deree college “Tα Deree Info Sessions παρουσιάζουν τη Σχολή Καλών και Παραστατικών Τεχνών Frances Rich”.
 Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.00 μμ
– Παρασκευή 24 Φεβρουάριου, συνάντηση με ΕΝΘΕΠΑ για ΣΣΕ
 Σαββατοκύριακο, συντονισμός με σπουδαστές για ευρωπαϊκή ημέρα δράσης – “κατάληψη” Πλατείας Συντάγματος
– Καθαρά Δευτέρα, συναυλία στα προπύλαια ή το σύνταγμα
– μετά την Καθαρά Δευτέρα:
– συλλογική σύμβαση με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας και 2η συνάντηση για ΣΣΕ με ΠΕΘ
– διασωματειακή ημερίδα για την εκπαίδευση
– σύσταση διακαλλιτεχνικής ομάδας εργασίας από τα σωματεία για το “τι πανεπιστήμιο θέλουμε”
– κήρυξη νέας απεργίας σε συνεργασία με τα άλλα καλλιτεχνικά σωματεία
– Αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων με το ΥΠΠΟΑ, που φυσικά θα συνοδεύονται με Κινητοποιήσεις, κατάθεση τροπολογίας σε όλα τα κόμματα, η οποία θα επεκτείνει τον Ν.4325/15 που ισχύει για τους μουσικούς στους ΟΤΑ.
Επειδή ο αγώνας είναι διαρκείας, μαραθώνιος και όχι αγώνας 100 μέτρων,
– σκεφτόμαστε από τώρα πως το καλοκαίρι διοργανώνεται το φεστιβάλ Αθηνών και πώς θα μπορούσαν – αν χρειαστεί – να συνεχίσουν και εκεί οι κινητοποιήσεις μας, καλώντας τα καλλιτεχνικά σωματεία στον σχεδιασμό τους.

Διαβάστε επίσης:

Καλλιτέχνες: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ΚΥΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Η Κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου στη Radcast – Δηλώσεις σπουδαστών (Video)

Στο κόκκινο χαλί… της Μπερλινάλε η αντίδραση των καλλιτεχνών για την υποβάθμιση των πτυχίων τους

Επικοινωνιακά τρικ από το Μαξίμου με τους καλλιτέχνες

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter