Σιωπή της Viva για την πλαστογραφία Φουρθιώτη

Σιωπή της Viva για την πλαστογραφία Φουρθιώτη

Νέες διαστάσεις στο λεγόμενο Φουρθιώτης-gate και στις σχέσεις του πρώην παρουσιαστή με την κυβέρνηση και άλλα προβεβλημένα «γαλάζια» στελέχη, τα οποία εμφανίζονται να του έδιναν γραμμή για όσα επιθυμούσαν να προβάλλει στην εκπομπή του, δίνει μηνυτήρια αναφορά την οποία έχει καταθέσει σε βάρος του δημοσιογράφος, τα στοιχεία του οποίου φέρεται να πλαστογράφησε ο Μένιος Φουρθιώτης προκειμένου να εισπράξει παρανόμως δημόσιο χρήμα. Τα στοιχεία του ρεπορτάζ που φέρνει σήμερα στο φως το Documento αποκαλύπτουν έμμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο Φουρθιώτη ακόμη και της εταιρείας Viva Wallet, η οποία λειτουργεί ως ηλεκτρονικό τραπεζικό ίδρυμα αλλά, ως φαίνεται και λόγω κενών ασφαλείας, μπορούσε τουλάχιστον μέχρι πρότινος να χρησιμοποιηθεί από επιτήδειους και ως όχημα για ξέπλυμα χρήματος. Αυτό φαίνεται ότι επιχείρησε να εκμεταλλευτεί και ο υπόδικος πρώην παρουσιαστής.

Πάντως, η Viva συνδέθηκε με το gov.gr, ώστε μέσω αυτού να αντλεί τα στοιχεία όποιου φυσικού προσώπου επιθυμεί να ανοίξει λογαριασμό, στις 15 Απριλίου 2021, τρεις ημέρες αφότου η κυβέρνηση παρείχε αυτήν τη δυνατότητα και συμπτωματικά μετά τις αρχικές αποκαλύψεις του Documento για τον Φουρθιώτη στις 5 Απριλίου. Μέχρι τότε όμως, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, φαίνεται πως υπήρχαν σημαντικά κενά ασφαλείας, τα οποία επέτρεπαν σε κάποιον ακόμη και ν’ ανοίξει λογαριασμό στο όνομα τρίτου προσώπου και μέσα απ’ αυτόν να διακινεί χρήματα.

Στην περίπτωση της Viva Wallet, η οποία όπως αποκαλύπτει το Documento εμπλέκεται στην υπόθεση Φουρθιώτη με έμμεσο τρόπο, φαίνεται πως μέχρι πολύ πρόσφατα δεν ζητείτο ουσιαστικά ταυτοποίηση, γεγονός που όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ εκμεταλλεύτηκε ο Φουρθιώτης ώστε να εισπράξει στο όνομα τρίτου προσώπου δημόσιο χρήμα μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Το δεδομένο αυτό άλλωστε, δηλαδή η τουλάχιστον ανεπαρκής ταυτοποίηση, όπως η ίδια η Viva Wallet παραδέχεται στον διαδικτυακό της ιστότοπο, άλλαξε πρόσφατα, όταν η εταιρεία «ενσωμάτωσε ως λειτουργία επικαιροποίησης των στοιχείων την ταυτοποίηση μέσω του gov.gr, η οποία είναι υποχρεωτική», όπως τονίζεται, «για νέους αλλά και υφιστάμενους πελάτες». Ασφαλώς για τα κενά ασφαλείας που φαίνεται ότι υπήρχαν ευθύνη φέρει ως αρμόδια εποπτική αρχή και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Viva Wallet δεν είναι άλλη από την εταιρεία την οποία μόλις πριν από δύο εβδομάδες εκθείασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «για την πάρα πολύ σημαντική επιτυχία της να προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός τραπεζικού κολοσσού όπως είναι η JP Morgan», όπως χαρακτηριστικά είπε σε συνάντηση με τα στελέχη της. Ο ενθουσιασμός του πρωθυπουργού για τη Viva Wallet προέκυψε κατόπιν της εξαγοράς του 49% της από την JP Morgan, γεγονός που κατά τον πρωθυπουργό αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να στηρίζεται και στην τεχνολογία της.

Με άλλα λόγια, η συμμετοχή της JP Morgan στη Viva αποτελεί ακόμη ένα όπλο στην επικοινωνιακή φαρέτρα της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει άκριτα και αυθαίρετα να εκθειάζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ίδια στιγμή βέβαια που φροντίζει ώστε το δημόσιο να πληρώνει αδρά τα δικά της golden boys. Η έμμεση εμπλοκή όμως της εταιρείας στην υπόθεση Φουρθιώτη και όσα αποκαλύπτονται για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε εγείρουν ερωτήματα.

Το κόλπο με τον λογαριασμό της Viva

Οπως έχει αποκαλύψει το Documento ήδη από τον Μάρτιο του 2021, ο Μ. Φουρθιώτης στα τέλη του 2020, εκμεταλλευόμενος τα οικονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επιχείρησε και κατάφερε να ενταχτεί στο περιβόητο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», μέσω του οποίου απέσπασε παρανόμως χιλιάδες ευρώ από το δημόσιο προτού ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακαλύψει την απάτη και βάλει τέλος σε αυτήν. Προκειμένου να πετύχει το επιθυμητό για τον ίδιο αποτέλεσμα δήλωσε τον εαυτό του και άλλους συνεργάτες του ως εργαζόμενους με μισθό πολλών χιλιάδων ευρώ σε μια από τις δεκάδες εταιρείες τις οποίες είχε δημιουργήσει, τη λεγόμενη Job Productions.

Αποκαλύπτεται ωστόσο ότι σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο παρουσιαστής υπέκλεψε τα στοιχεία προσώπου –κατά πληροφορίες, τα είχε στην κατοχή του από προηγούμενη σύντομη συνεργασία τους– και χρησιμοποίησε ως λογαριασμό στον οποίο θα πιστώνονταν χρήματα του προγράμματος «Συν-Εργασία» ένα λογαριασμό Viva Wallet, ο οποίος δημιουργήθηκε εν αγνοία του ανθρώπου που εμφανιζόταν ως κάτοχός του. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, οι οποίες είναι γνωστές και στη Δικαιοσύνη, ο Φουρθιώτης εμφανίζεται να πλαστογράφησε την υπογραφή του προσώπου, το οποίο έχει προσφύγει νομικά εναντίον του, να τον δήλωσε ως εργαζόμενο στην εταιρεία Job Productions και να άνοιξε παράνομα λογαριασμό στο όνομά του στη Viva, η οποία δεν φαίνεται να τήρησε τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες και φέρεται ότι επέτρεψε να εξελιχθεί η διαδικασία χωρίς τη φυσική παρουσία του ανθρώπου στο όνομα του οποίου ανοίχτηκε ο λογαριασμός.

Το γεγονός αυτό εξάλλου έχει καταγγελθεί και από τον ίδιο στη Δικαιοσύνη. Σε μήνυσή του έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο λογαριασμός αυτός (σ.σ.: ο λογαριασμός Viva) ανοίχθηκε παράνομα, εν αγνοία μου και είναι αποτέλεσμα προφανώς πλαστογράφησης της υπογραφής μου, για πρώτη δε φορά πληροφορήθηκα την ύπαρξή του από τις πληροφορίες που μου έδωσαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας Documento».

Πράγματι, η ύπαρξη του εν λόγω λογαριασμού είχε διαπιστωθεί από τη δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας μέσω έρευνας που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του ευρύτερου ρεπορτάζ για την υπόθεση Φουρθιώτη, τα έργα και οι ημέρες του οποίου απασχολούσαν ήδη την επικαιρότητα. Παρά ταύτα, έως σήμερα η Viva, για τις δραστηριότητες της οποίας εμφανίζεται περήφανη η κυβέρνηση, αρνείται παρανόμως, όπως καταγγέλλεται, να δώσει στοιχεία στον καταγγέλλοντα με πρόσχημα τα προσωπικά δεδομένα, παρά το γεγονός ότι είναι αδιαμφισβήτητο πως ο λογαριασμός ήταν στο όνομά του, πρόκειται δηλαδή για λογαριασμό με στοιχεία όχι κάποιου τρίτου προσώπου αλλά του ίδιου ο οποίος απέστειλε το σχετικό αίτημα.

Νομικά εκτεθειμένη η Viva

Αναλυτικότερα, μετά τις αποκαλύψεις του Documento και την ενημέρωση που παρείχε στον καταγγέλλοντα, εκείνος επικοινώνησε με τη Viva ζητώντας πρόσβαση στον λογαριασμό που είχε ανοιχτεί παράνομα στο όνομά του. Προς έκπληξη όλων ωστόσο, η εταιρεία απάντησε ότι έχει αποστείλει το σχετικό αίτημα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αναμένει έγκριση. Κάτι τέτοιο, όπως επισημαίνει στο Documento ο συνήγορος του καταγγέλλοντος Γιάννης Απατσίδης, είναι προδήλως παράνομο. «Ο εντολέας μου μόλις πληροφορήθηκε από την εφημερίδα Documento ότι είχε ανοιχτεί εν άγνοια του λογαριασμός στη Viva Wallet, έκανε καταγγελίες και ζήτησε από την εν λόγω τράπεζα να του χορηγήσει τα προσωπικά του δεδομένα. Η τράπεζα παράνομα αρνήθηκε! Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα μέχρι και σήμερα δεν έπραξε τίποτε για να την τιμωρήσει. Η Τράπεζα της Ελλάδος ελπίζω να κινηθεί αυτεπαγγέλτως. Οι τράπεζες δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται ως όχημα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καταγγέλλων από την πλευρά του εξηγεί ότι «η Viva ουδέποτε έδειξε ενδιαφέρον να με βοηθήσει. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες που κάναμε με τον δικηγόρο μου Γ. Απατσίδη για να μας αποστείλουν όλα τα στοιχεία, δηλαδή τα δεδομένα μου προσωπικού χαρακτήρα (αίτηση για άνοιγμα λογαριασμού, δικαιολογητικά, κινήσεις κ.λπ.), δεν λάβαμε κάποια νόμιμη απάντηση. Η Viva κωφεύει γνωρίζοντας ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρότατα ποινικά αδικήματα με τη συνδρομή της και προφανώς αναγκάστηκε να ενημερώσει τις αρχές μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου».

Μάλιστα, σε μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθήνας και του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος σημειώνεται ότι αν και η Viva ενημερώθηκε πως ο καταγγέλλων προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον της εφόσον δεν του χορηγήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό, όπως προβλέπει ο νόμος, ουδέποτε απάντησε. Ο καταγγέλλων ζητεί επιπλέον από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος να ερευνηθούν τόσο ο πρόεδρος της Viva Wallet Χάρης Καρώνης όσο και τα υπόλοιπα επιτελικά στελέχη της, όπως επίσης να ερευνηθούν η δράση και ο τρόπος λειτουργίας της εταιρείας σχετικά με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», αλλά και γενικότερα.

Το Documento απηύθυνε σχετικό ερώτημα στη Viva Wallet, το νομικό τμήμα της οποίας μας απάντησε ότι «για την παροχή στοιχείων που εντάσσονται στην άρση απορρήτου συναλλαγών απαιτείται η έκδοση σχετικού βουλεύματος από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 27 παρ. 1 του Ν. 1868/89».

Δεν έχει κληθεί ο καταγγέλλων για κατάθεση

Η υπόθεση της Viva δεν αποτελεί παρά ένα μέρος του σκανδάλου. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, o δημοσιογράφος, ο οποίος είχε προχωρήσει σε καταγγελία κατά του Φουρθιώτη από τον Ιανουάριο του 2021 επειδή τυχαία είχε ανακαλύψει ότι δηλωνόταν ψευδώς ως εργαζόμενος μιας εταιρείας στην οποία ασφαλώς δεν εργαζόταν, δεν έχει κληθεί να καταθέσει παρά μόνο αποσπασματικά στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) που διερευνά την απάτη που στήθηκε μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Το γεγονός επιβεβαιώνει στο Documento και ο Γ. Απατσίδης. «Οπως πληροφορήθηκα, η δικογραφία για το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”, ενώ είναι σπουδαίου ενδιαφέροντος και εμπλέκονται προφανώς και υπηρεσιακοί υπάλληλοι, διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος αναρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Εκτοτε ο εντολέας μου, αν και ουσιώδης μάρτυρας, δεν κλήθηκε να καταθέσει πάρα μόνον αποσπασματικά στο ΣΔΟΕ, χωρίς να του παρασχεθεί η δέουσα προστασία ως μάρτυρα. Πιστεύω ότι ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος θα ζητήσει πλέον να του επιστραφεί η δικογραφία για να συσχετιστεί με την άλλη συναφή δικογραφία για τις επιστρεπτέες προκαταβολές. Το θέμα είναι το μαχαίρι να φτάσει στο κόκαλο και να διωχθούν και όσοι υπάλληλοι διέπραξαν απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου, για να μην έχουμε τα γνωστά έκτροπα τύπου Novartis» λέει χαρακτηριστικά.

Γιάννης Απατσίδης

Εκβιασμοί Φουρθιώτη και προς τη Viva;

Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι προτού ακόμη αποκαλύψει το Documento την ύπαρξη του λογαριασμού της Viva Wallet στο όνομα του συγκεκριμένου προσώπου και αφού ο ίδιος είχε προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία σε βάρος του Μ. Φουρθιώτη για τη δήθεν πρόσληψή του στην εταιρεία Job Productions, ο παρουσιαστής κατήγγειλε από την εκπομπή του την τράπεζα επειδή, όπως έλεγε, αυθαίρετα έκλεινε λογαριασμούς. Αν και δεν είναι γνωστό αν ο λογαριασμός στο όνομα του καταγγέλλοντος είχε κλείσει λόγω και των καταγγελιών του αναφορικά με την προσπάθεια του Φουρθιώτη να εξαπατήσει το κράτος μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασία», έχει ενδιαφέρον ότι στην εκπομπή του της 30ής Ιανουαρίου 2021, δηλαδή ακριβώς τρεις ημέρες μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου, ανέφερε: «Εχω συνομιλία με τον κ. Καρώνη (σ.σ.: ο πρόεδρος της Viva Wallet), ο οποίος μίλαγε για τους θεσμούς και τις εποπτικές αρχές λες και είναι… δεν θέλω να χαρακτηρίσω. Είναι μια εταιρεία η οποία έχει κάνει τεράστια ζημιά. Εχουν ενημερωθεί ήδη οι υπουργοί και ο κ. Στουρνάρας, καθώς εδώ υπάρχει παραβίαση. Εχει παραβιάσει τον κώδικα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Αυτό επιφέρει από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης την επιβολή τεράστιου προστίμου. Θέλω να σου πω ότι εσύ είχες ένα λογαριασμό, είχες χρήματα μέσα και η εταιρεία χωρίς καμία προειδοποίηση σου έκλεισε τον λογαριασμό και εξαφανίστηκαν τα λεφτά σου. Κι εσύ περίμενες να πληρωθείς. Προσέξτε, είναι πολύ σοβαρό και μπορεί να χάσετε τα χρήματά σας σε μία νύχτα. Αν παίξω πώς μιλάει για τους θεσμούς (σ.σ.: ο Χαράλαμπος Καρώνης), νομίζω ότι θα τον πάνε στα δικαστήρια. Κι αυτός ο άνθρωπος, αυτή η εταιρεία, συναλλάσσεται με καταναλωτές».

Η σπουδή του Φουρθιώτη να μιλήσει κατ’ αυτό τον τρόπο για τη Viva σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη υπήρχαν καταγγελίες σε βάρος του και η σιωπή της Viva απέναντι σε όσα της καταλόγισε ο υπόδικος παρουσιαστής προκαλούν εύλογα ερωτήματα, ιδίως αν αναλογιστεί κάποιος ότι ανάλογους εκβιασμούς έκανε ο παρουσιαστής ακόμη και προς τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Ο καταγγέλλων πάντως, ο οποίος έχει απευθυνθεί για το ζήτημα της Viva Wallet και στη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, τις αγιογραφίες της οποίας παρουσίαζε ο Φουρθιώτης από την εκπομπή του αφού νωρίτερα την είχε καταγγείλει, ανέφερε στο Documento: «Ρωτώ τον πρωθυπουργό και τον κ. Στουρνάρα αν γνωρίζουν την καταγγελία μου και αν όχι, τώρα που την πληροφορούνται, τι θα πράξουν; Ακόμη ζητώ από την JP Morgan να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και το ποιόν της Viva Wallet. Επίσης, περιμένω επίσημη απάντηση από την κ. Στρατινάκη για τις κινήσεις που έχουν γίνει από την ημέρα που έκανα την καταγγελία μου και μετά. Και δη το τελευταίο διάστημα που την ενημέρωσα και προσωπικά μέσω τηλεφώνου για την υπόθεση, κυρίως μέσω μηνυμάτων, καθώς όταν της είπα ποιος είμαι φρόντισε να κλείσει το τηλέφωνο άρον άρον. Κατ’ εμέ φέρει ευθύνες για όλο αυτό που συνέβη».

«Επειδή είδα διάφορα εκβιαστικά δημοσιεύματα αναμένω με αγωνία εάν θα κινηθεί η αρμόδια εισαγγελία. Δεν γίνεται στην ποδιά του υποδίκου να σφάζονται παλικάρια και γεροντοπαλίκαρα» κατέληξε από την πλευρά του ο Γ. Απατσίδης.

Παρατάθηκε η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών Φουρθιώτη

Πέραν της υπόθεσης της Viva Wallet την οποία αποκαλύπτουμε, για τη δράση του Μένιου Φουρθιώτη έχουν ήδη σχηματιστεί ακόμη δύο δικογραφίες, στις οποίες ερευνάται μεταξύ άλλων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, δηλαδή για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Πρόκειται για δικογραφίες διαφορετικές από εκείνη για την υπόθεση των πυροβολισμών έξω από το σπίτι του τον περασμένο Απρίλιο, υπόθεση για την οποία ο πρώην παρουσιαστής έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος.

Στο πλαίσιο πάντως της έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος, όπως πληροφορείται το Documento, εδώ και μερικούς μήνες είχαν δεσμευτεί οι λογαριασμοί του για δραστηριότητες της εταιρείας Job Productions την οποία χρησιμοποίησε σαν όχημα προκειμένου να εισπράξει παρανόμως χρήματα από το

πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα που εξέδωσε αποφάσισε την παράταση δέσμευσης των λογαριασμών κατά ακόμη εννέα μήνες. Τα στοιχεία είχαν αποσταλεί στις αρμόδιες αρχές μετά τις αποκαλύψεις του Documento τον περασμένο Απρίλιο.

Παράλληλα, διενεργείται προκαταρκτική έρευνα και από το ΣΔΟΕ για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή για το ενδεχόμενο ο Μ. Φουρθιώτης να ξέπλενε χρήματα που εισέπραττε παρανόμως μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter