Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Ανησυχία για διαρροή ΑΦΜ και ΑΜΚΑ εκτός από τα e-mail – Η επιστολή δικηγόρου

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Ανησυχία για διαρροή ΑΦΜ και ΑΜΚΑ εκτός από τα e-mail – Η επιστολή δικηγόρου

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι απόδημοι για διαρροή και άλλων προσωπικών στοιχείων αποδήμων προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, όπως επισημαίνει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Ο δικηγόρος ορισμένων εκ των απόδημων που προχώρησαν σε καταγγελίες, έστειλε επιστολή στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «οι απόδημοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την διαρροή του συνόλου των στοιχείων τους και όχι μόνο των email τους, μου έχουν επισημάνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο πλαίσιο αυτής της διαρροής να έχουν αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένων κοινοποιήσεων οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου τους και οι ΑΜΚΑ τους».

«Καθώς ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου αποτελεί ενιαίο κωδικό αριθμό που μπορεί να “ξεκλειδώσει” αρκετές εφαρμογές, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα ανησυχίας για την περαιτέρω πιθανή διαρροή και μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους, σε συνδυασμό βέβαια με τα ονοματεπώνυμα και τα άλλα στοιχεία των αποδήμων», συμπληρώνει ο κ. Σωτηρόπουλος στη σχετική επιστολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ Καθαράς Δευτέρας και Τρίτης, 30 απόδημοι έχουν προχωρήσει σε αγωγές κατά του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Βασίλη Σωτηρόπουλο, οι αγωγές κατατέθηκαν από Έλληνες που ζουν στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Γερμανία στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στην Ολλανδία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία, στη Δανία και την Ισπανία.

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Τριάντα αγωγές μέσα σε λίγες ώρες κατά του υπουργείου Εσωτερικών

 

Η επιστολή προς την ΑΠΔΠΧ

«Κυρίες – κύριοι,

Από τις επικοινωνίες μου με θύματα της υπόθεσης διαρροής που εκπροσωπώ στις νομικές ενέργειές τους στα διοικητικά δικαστήρια κατά του Ελληνικού Δημοσίου, έχει καταγραφεί ένα αίτημα που μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο και της απόφασης που θα εκδώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Καθώς οι απόδημοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την διαρροή του συνόλου των στοιχείων τους και όχι μόνο των email τους, μου έχουν επισημάνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο στο πλαίσιο αυτής της διαρροής να έχουν αποτελέσει αντικείμενο περαιτέρω μη εξουσιοδοτημένων κοινοποιήσεων οι Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου τους και οι ΑΜΚΑ τους.

Καθώς ο ΑΦΜ φυσικού προσώπου αποτελεί ενιαίο κωδικό αριθμό που μπορεί να “ξεκλειδώσει” αρκετές εφαρμογές, αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα ανησυχίας για την περαιτέρω πιθανή διαρροή και μη εξουσιοδοτημένη χρήση τους, σε συνδυασμό βέβαια με τα ονοματεπώνυμα και τα άλλα στοιχεία των αποδήμων.

Εφόσον επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Αρχής ότι πράγματι η μη εξουσιοδοτημένη διαβίβαση αφορά και αυτά τα στοιχεία, τα οποία από την νομοθεσία είναι μοναδικοί αριθμοί ταυτοποίησης, η Αρχή έχει την αρμοδιότητα στα μέτρα που θα προτείνει να ληφθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, να είναι η διαδικασία μεταβολής ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που προς το παρόν απαγορεύεται νομοθετικά, αλλά ειδικά για περιπτώσεις διαπιστωμένων περιπτώσεων διάχυσής τους θα ήταν ενδεδειγμένο μέτρο προστασίας προσωπικών δεδομένων να μπορούν να μεταβληθούν με αίτηση βεβαίως του θιγέντος προσώπου».

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Υπέκλεψαν και προσωπικά δεδομένα – Υπότροπη η κυβέρνηση

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου

Κεραμέως – Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: «Δεν έχω ευθύνες, είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter