Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από το ΥΠΕΣ μετά την «καμπάνα» των 400.000 ευρώ

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Επιχείρηση αποπροσανατολισμού από το ΥΠΕΣ μετά την «καμπάνα» των 400.000 ευρώ

Τη στιγμή που το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται υπόλογο για το σκάνδαλο Ασημακοπούλου και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των αποδήμων και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 400.000 ευρώ, με ανακοίνωσή του προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και αναφέρεται μόνο σε ό,τι αφορά την επιστολική ψήφο.

Το ΥΠΕΣ αρκέστηκε να πει ότι «η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβεβαιώνει ότι η αποστολή προεκλογικού υλικού σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις Ελλήνων πολιτών δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο», χωρίς να κάνει καμία άλλη αναφορά στα όσα εντοπίστηκαν από την Αρχή κατά τον έλεγχο που διενήργησε.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Αρχής εντοπίστηκαν: «ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων, πλημμέλειες στη διερεύνηση του περιστατικού καθώς και μη τεκμηριωμένες ανακοινώσεις των συνθηκών του περιστατικού», ενώ παράλληλα σημειώνει ότι διαπιστώθηκαν «ελλείψεις και ανακρίβειες στο περιεχόμενο των σχετικών τηρούμενων αρχείων δραστηριοτήτων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ:

«Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνονται τα εξής:

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβεβαιώνει ότι η αποστολή προεκλογικού υλικού σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις Ελλήνων πολιτών δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο, αφού αποδείχτηκε ότι η σχετική λίστα είχε δημιουργηθεί στις 8 Ιουνίου 2023 και είχε σταλεί στον Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας στις 23 Ιουνίου 2023. Οκτώ, δηλαδή, μήνες πριν νομοθετηθεί η επιστολική ψήφος και πριν τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, όταν η χώρα είχε Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Προφανώς δεν έχει σχέση ούτε με τις εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες πραγματοποιούνται εδώ και 50 χρόνια στη χώρα μας με άψογο τρόπο, υπό την εποπτεία των Δικαστικών Αρχών.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, δήλωσε την απόφαση της να ξεκαθαρίσει αυτή η υπόθεση, και πολύ γρήγορα ανελήφθησαν πολιτικές ευθύνες με την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν τον Ιούνιο του 2023 αρμόδιος για τις εκλογές, καθώς και του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη μη συμμετοχή της εν λόγω ευρωβουλευτού στις Ευρωεκλογές 2024.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών θα μελετήσουμε ενδελεχώς την απόφαση της Αρχής, με την οποία συνεργαστήκαμε πλήρως, προκειμένου να αποφασίσουμε τις επόμενες νομικές μας ενέργειες.

Η προσπάθεια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών οφείλει να είναι διαρκής, με βάση και τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας. Ακριβώς γι’ αυτό, έχουμε ήδη δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών, με νέα μέτρα προστασίας, όπως η κρυπτογράφηση των προσωπικών δεδομένων, η κατάρτιση ειδικού, υποχρεωτικού προγράμματος επιμόρφωσης για όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών και η δρομολόγηση ειδικής οριζόντιας μελέτης προκειμένου να εξεταστούν οι υφιστάμενες πολιτικές ασφαλείας και να αποτυπωθούν προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση των συστημάτων ασφαλείας και των διαδικασιών προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.»

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Πρόστιμο 40.000 ευρώ στην ευρωβουλευτή και 400.000 στο ΥΠΕΣ για τη διαρροή των emails

Μαξίμου: Επιβεβαίωσε το επεισόδιο Φλωρίδη με αστυνομικούς – Ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό

ΣΥΡΙΖΑ για αποκάλυψη του Documento: Η ΑΑΔΕ θα πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις, δημιουργούνται μεγάλα ερωτήματα

«Στο κόκκινο» οι σχέσεις Ισραήλ – Ισπανίας μετά την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

To διακύβευμα της κάλπης και οι 11 έδρες της ΝΕΑΡ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter