Στα ίχνη της Ελλάδας του Μητσοτάκη στις παρακολουθήσεις και η Πολωνία

Στα ίχνη της Ελλάδας του Μητσοτάκη στις παρακολουθήσεις και η Πολωνία

Εξεταστική επιτροπή για την χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Pegasus από την πρώην κυβέρνηση του ακροδεξιού Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών, θα συστήσει το κοινοβούλιο της Πολωνίας. Η υπόθεση που θυμίζει έντονα την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το Predator, αποκαλύφθηκε από το Citizen Lab και καλύπτει μεγάλο μέρος της διακυβέρνησης της Πολωνίας από το PiS, που είχε την εξουσία από το 2015 έως και το 2023. Στόχοι των σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν όπως και στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι στην Ισπανία, ηγέτες της αντιπολίτευσης, πολιτικοί, δικαστές και άλλοι αξιωματούχοι.

Μεταξύ των στόχων της κυβέρνησης του PiS ήταν ο νυν ευρωβουλευτής Κριστόφ Μπρέζα ο οποίος το 2019 ήταν αρμόδιος για τον συντονισμό της τότε προεκλογικής εκστρατείας της Πλατφόρμας Πολιτών, δηλαδή της σημερινής κυβέρνησης. Άλλα ονόματα στην λίστα των στόχων της κυβέρνησης Μοραβιέτσκι είναι ο διάσημος δικηγόρος Ρομάν Γκιρτιτς, η εισαγγελέας Εύα Βρότσεκ και ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Γιάτσεκ Καρνόσφκι. Στην λίστα βρίσκεται επίσης και ο πρώην εκπρόσωπος του PiS, Άνταμ Χόφμαν, όπερ σημαίνει ότι η πολωνική κυβέρνηση παρακολουθούσε ακόμα και δικά της παιδιά, κάτι που φέρνει στο νου αντίστοιχες κινήσεις και από άλλες κυβερνήσεις. Τις παρακολουθήσεις διενεργούσε η πρώην κυβέρνησης της Πολωνίας μέσω του γραφείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το γεγονός ότι η Πολωνία είχε αγοράσει το Pegasus, από το Ισραήλ, είχε παραδεχτεί και ο ηγέτης του PiS, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι το 2022, όμως τότε είχε αρνηθεί ότι η κυβέρνηση Μοραβιέτσκι είχε χρησιμοποιήσει το λογισμικό για να παρακολουθήσει πολιτικούς της αντιπάλους. Σύμφωνα με τα στοιχεία η κυβέρνηση του PiS παρακολουθούσε τουλάχιστον 50 στόχους με το Pegasus ήδη από το 2017 και η αγορά του συγκεκριμένου λογισμικού –από την ισραηλινή NSO- της είχε κοστίσει τότε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν για την εξεταστική επιτροπή, αυτή θα ερευνήσει όχι μόνο το κατά πόσο οι στόχοι του Pegasus ήταν νόμιμοι, αλλά και το τι ακριβώς ήθελε να πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση με την χρήση του. Αυτό σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα επιτρέψουν στις Αρχές να καταλάβουν τόσο το γιατί, αλλά και το πώς το Pegasus και άλλα συστήματα παρακολούθησης έφτασαν στην Πολωνία.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ που ανέλαβε καθήκοντα προ μηνός, έρχονται την στιγμή που η πολιτική κόντρα με τα κατάλοιπα του καθεστώτος του PiS, έχουν φέρει την χώρα στα πρόθυρα μιας βαθιάς και συνταγματικής πολιτικής κρίσης, αφού ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα κάνει ότι μπορεί για να δυσχεράνει το έργο της κυβέρνησης. Η κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία είναι γνωστό ότι ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη, κυρίως εξαιτίας των κινήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης να προχωρήσει στην δικαστική μεταρρύθμιση γεμίζοντας με πλήρως ελεγχόμενους δικαστικούς όλα τα κρίσιμα σώματα της και δίνοντας υπερεξουσίες σε αυτά που η ίδια έλεγχε.

Δείτε επίσης: Έκθετη η κυβέρνηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Καταπέλτης η Σόφι Ιν’τ Βέλντ με μήνυμα στα ελληνικά – «Δε σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη»

Ευρωκοινοβούλιο: «Καρφιά» και από την Ελληνική Λύση για τον «στραγγαλισμό» των ΜΜΕ και του Documento

Θεωρίες συνωμοσίας από την Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter