Σκάνδαλο υποκλοπών: Το ράπισμα του ΣτΕ στριμώχνει περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σκάνδαλο υποκλοπών: Το ράπισμα του ΣτΕ στριμώχνει περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ένα ακόμα πλήγμα δέχτηκε η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο που ψηφίστηκε με αφορμή το σκάνδαλο υποκλοπών και την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, απαγορεύοντας την ενημέρωσή του.

Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, με ομόφωνη απόφασή της, έκρινε ότι είναι υπέρμετρο το μέτρο της καθολικής απαγόρευσης ενημέρωσης όσων θίγονται τα δικαιώματά τους από παρακολουθήσεις, έστω κι αν η επίκληση είναι λόγοι εθνικής ασφάλειας και ως εκ τούτου κρίθηκαν οι συγκεκριμένες διατάξεις ανίσχυρες και αντισυνταγματικές.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη επιστρέφει στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία οφείλει να την χειριστεί υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται τη Δευτέρα να μεταβεί στην ΑΔΑΕ, οπότε και αναμένονται εξελίξεις για την πορεία της υπόθεσης.

ΣΥΡΙΖΑ : Κόλαφος για την κυβέρνηση

«Κόλαφο» για την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση του ΣτΕ. Από την Κουμουνδούρου επισήμαναν με νόημα πως «η Δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από αυτούς που νομίζουν ότι θα μπορούν για καιρό να παίζουν μαζί της».

Επίσης, από τον ΣΥΡΙΖΑ άφησαν αιχμές και για τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως προτάσσει το μικροπολιτικό του συμφέρον. «Ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει τώρα την ευκαιρία να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της παρακολούθησής του. Αφού το κάνει, ελπίζουμε να υποβάλει επιτέλους και μήνυση εναντίον εκείνου που διέταξε την παρακολούθησή του…» λένε με νόημα.

Υποβάθμιση από κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει την απόφαση του ΣτΕ, παραδεχόμενη εμμέσως ότι έχει κάνει τα πάντα για τη συγκάλυψη.

Από το Μαξίμου ισχυρίζονται ότι η αίτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τους λόγους για τους οποίους είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ και ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποδέχεται τη νεότερη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση 2022. Δηλαδή με νέο νόμο επιχειρούν να «θάψουν» την υπόθεση, όπως κυνικά παραδέχονται.

Οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με τρεις αναφορές και συγκεκριμένα:

«Η ακύρωση αφορά τον νόμο του 2021 που περιείχε καθολική και χωρίς προϋποθέσεις απαγόρευση της χορήγησης στοιχείων στον ενδιαφερόμενο. Η απόφαση του ΣτΕ δεν καταλαμβάνει τη νεότερη διάταξη την οποία φέραμε το 2022, όπως είχαμε δεσμευθεί μετά τα γεγονότα. Για τη νεότερη ρύθμιση το ΣτΕ αναφέρει μάλιστα ότι συνιστά ένα «σύστημα με εσωτερική συνοχή», άρα ουσιαστικά αποδέχεται τη λογική του. Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, η αίτηση του κ. Ανδρουλάκη θα κριθεί από την ολομέλεια της ΑΔΑΕ».

Διαβάστε επίσης: «Βόμβα» ΣτΕ για τις υποκλοπές: Αντισυνταγματική η τροπολογία συγκάλυψης του σκανδάλου

Έκθετος ξανά ο Μητσοτάκης: Αποκαλύψεις – φωτιά από Documento και «Βήμα» για τις καθεστωτικές πρακτικές της κυβέρνησης

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Χαστούκι» σε Μητσοτάκη και στην ιστοσελίδα της ολλανδικής δημόσιας τηλεόρασης – Η αναφορά στο Documento

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στο αρχείο η εκφοβιστική δικογραφία σε βάρος στελεχών της ΑΔΑΕ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το ψήφισμα «ράπισμα» του Ευρωκοινοβουλίου – Το κατέθεσε ο Κύρτσος

ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική απέκρυψαν από την ΑΔΑΕ χιλιάδες παρακολουθήσεις – Τι καταγγέλλει ο Χρ. Ράμμος

Έκθετη η κυβέρνηση στο Ευρωκοινοβούλιο: Καταπέλτης η Σόφι Ιν’τ Βέλντ με μήνυμα στα ελληνικά – «Δε σας αφήνουμε μέχρι να υπάρξει δικαιοσύνη»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter