Σκευωρία ΑΣΠΙΔΑ – Ενα βιβλίο του Hot.Doc History, αντίδοτο στην πολιτική αμνησία – Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου με το Documento

Σκευωρία ΑΣΠΙΔΑ – Ενα βιβλίο του Hot.Doc History, αντίδοτο στην πολιτική αμνησία – Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου με το Documento

Ενα ιστορικό αφιέρωμα 100 σελίδων για το χθες που ερμηνεύει το σήμερα. Πώς μεθοδεύτηκε η σκευωρία για τον ΑΣΠΙΔΑ στην Κύπρο την άνοιξη του 1965. Πώς αναπαράχθηκε στον έξαλλο ελλαδικό δεξιό Τύπο και όσους θεωρούσαν εαυτούς «νόμιμους ιδιοκτήτες» του στρατού και της χώρας. Οι συμπτώσεις είναι εφιαλτικές και δεν πρέπει να αγνοηθούν.

Πάνω στην άρνηση του βασιλιά Κώνσταντίνου να επιτρέψει στον εκλεγμένο πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να ορίσει υπουργό Εθνικής Αμυνας της επιλογής του για να εκκαθαρίσει την υπόθεση, πάτησε η «Αποστασία». Η οποία εκτυλίχθηκε παράλληλα με το παπαδοπουλικής έμπνευση «σαμποτάζ στον Εβρο» και την πολύνεκρης έκρηξη της «ορφανής» νάρκης στην επέτειο του σαμποτάζ του Γοργοπόταμου. Οι κυβερνήσεις των Αποστατών εξαπολύουν πογκρόμ τρομοκρατίας απέναντι στο κύμα διαδηλώσεων των «Ιουλιανών» στη διάρκεια των οποίων πέφτει νεκρός ο αριστερός φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας.

Οταν η τρίτη κυβέρνηση Αποστατών –μέσα σε κλίμα εκβιασμού και εξαγοράς– παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης τον Σεπτέμβριο του ’65, έχει δρομολογηθεί η δικαστική παραπομπή 28 αξιωματικών. Παρότι ο ανακριτής Σίμος (στρατοδίκης στη δίκη Μπελογιάννη) είχε κρίνει την υπόθεση ελάσσονος σημασίας και μάλλον συντεχνιακού χαρακτήρα.

Η δίκη-παρωδία άρχισε στις 14 Νοεμβρίου 1966 ενώ η τελευταία κυβέρνηση Αποστατών έχει παραδόσει πλέον σε άλλη κυβέρνηση, προϊόν του συμβιβασμού Γ. Παπανδρέου-Παν. Κανελλόπουλου. Ως μάρτυρες κατηγορίας θα παρελάσουν πρόσωπα σαν τον παλιό Χίτη Γρίβα, τον Σαμψών, τον μετέπειτα αρχιβασανιστή Θεοφιλογιαννάκο, τους χουντικούς Καρύδα, Σκαρμαλιωράκη, Στειακάκη κ.λ.π. και τον προφυλακισμένο μαστρωπό Λαλάκη.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1967 ο εισαγγελέας ζήτησε άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Παπανδρέου σαν «αρχηγό του ΑΣΠΙΔΑ». Στις 16 Μαρτίου του 1967 εκδίδεται η απόφαση του στρατοδικείου με βαριές καταδίκες για τους κατηγορούμενους αξιωματικούς. Ο Κανελλόπουλος, ο οποίος είχε «ευλογήσει» τη σκευωρία, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στις 3 Απριλίου.

Ομως είναι πολύ αργά. Ο δρόμος έχει στρωθεί. Στις 21 Απριλίου οι «εθνοσωτήρες» θα τους δέσουν όλους μαζί Κανελλόπουλο, Παπανδρέου, Αποστάτες. Και μαζί μ΄ αυτούς ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου με το Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter