Σκληρό ποντάρισμα στην ακροδεξιά ατζέντα

Σκληρό ποντάρισμα στην ακροδεξιά ατζέντα

Στην ξενοφοβική ρητορική του Ορμπάν και της Μελόνι πατούν «γαλάζια» στελέχη μια ανάσα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Κατά τραγική και δραματική ειρωνεία, η προεκλογική εκστρατεία των πρώτων εκλογών, που ξεκίνησε με αντιμεταναστευτικές κορόνες και επικοινωνιακές φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη δίπλα στον φράχτη του Εβρου, ολοκληρώνεται μια ανάσα πριν από τις δεύτερες εκλογές με το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας και ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη.

Η τραγωδία της Πύλου ήρθε για τη Νέα Δημοκρατία ακριβώς τη στιγμή της κορύφωσης της πολυήμερης επίθεσης προς την αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο μιας επικίνδυνης και διχαστικής στρατηγικής με στόχο την ακροδεξιά ψήφο, που είχε ως επίκεντρο τη μουσουλμανική μειονότητα της Ροδόπης.

 

Χυδαία εργαλειοποίηση

Στο παρά ένα της πολύνεκρης τραγωδίας της Πύλου, το μήνυμα που εξέπεμψε η Νέα Δημοκρατία για το όργιο χυδαίας εργαλειοποίησης των ζητημάτων της μειονότητας ήταν πως «ειπώθηκαν όλα». Ολως τυχαίως οι τόνοι επιχειρήθηκε να χαμηλώσουν όταν στο τραπέζι έπεσε το όνομα και η δραστηριότητα του υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας Μουσταφά Κατραντζή. Μόλις ήρθε στη δημοσιότητα η προ τετραετίας φανατική υποστήριξη του τουρκικού προξενείου στον «γαλάζιο» υποψήφιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης κήρυξε «πίσω… Ακη τα καράβια», μαζεύοντας τον εκπρόσωπο Τύπου του.

Προτού φτάσουμε σε αυτό το σημείο, επί σχεδόν δέκα ημέρες η Πειραιώς και ο μιντιακός της βραχίονας φρόντισαν να επιβάλουν μια συζήτηση εκ των ων ουκ άνευ, με στόχο όχι την… αλλαγή χρώματος της «ροζ κουτσουλιάς στον χάρτη» που επικαλέστηκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά την εκμετάλλευσή της για τον διεμβολισμό ακροδεξιών κομμάτων όπως η Νίκη. Αλλωστε, από την επομένη κιόλας των εκλογών της 21ης Μαΐου οι φιλοκυβερνητικές πένες είχαν διαμηνύσει πως το Μοσχάτο στοχεύει ακριβώς στην άντληση ψηφοφόρων από τη «σοβαρή Χρυσή Αυγή» του Δημήτρη Νατσιού.

Η ατζέντα της Ροδόπης ήταν απλώς η προέκταση της αρχικής αντεπίθεσης με εργαλειοποίηση της επιρροής της Νέας Δημοκρατίας στην εκκλησία, με την αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Αγιο Ορος να αποτελεί απλώς μια προσωρινή τροχοπέδη στους σχεδιασμούς αυτούς, οι οποίοι συνεχίστηκαν απαρέγκλιτα.

Αλλωστε, εκτός του διακηρυγμένου στόχου επανεισδοχής των ακροδεξιών ψηφοφόρων, η επιβολή τέτοιας ατζέντας εξυπηρέτησε και την ανάγκη του κόμματος του Κυρ. Μητσοτάκη να μείνουν εκτός δημόσιας αντιπαράθεσης τόσο η αποτίμηση του έργου της τετραετούς διακυβέρνησής του όσο και το πραγματικό της πρόγραμμα για μια επόμενη διακυβέρνηση, είτε αυτή αφορούσε την ιδιωτικοποίηση της υγείας είτε την κατάργηση των επιδομάτων και της κρατικής στήριξης για ακρίβεια και ενέργεια είτε το ψευδεπίγραφο των υποσχέσεων για τα μισθολογικά.

 

Μετά τη Ροδόπη οι μετανάστες

Αφού κατάφεραν με την αμέριστη αρωγή του «γαλάζιου» μιντιακού βραχίονα να επιβάλουν μια άκρως επικίνδυνη και διχαστική αντιπαράθεση εμπορίου πατριωτισμού και εθνικοφροσύνης για τη Ροδόπη, από τις πρώτες κιόλας ώρες του παγκόσμιου σοκ που προκάλεσε το «χειρότερο ναυάγιο της Ευρώπης» έδειξαν τις προθέσεις τους να εντάξουν και αυτό το τραγικό γεγονός στην προεκλογική τους ατζέντα.

Πατώντας επακριβώς στην ξενοφοβική ρητορική της Μελόνι και του Ορμπάν, αλλά και στην ουσία του μισαλλόδοξου λόγου της Χρυσής Αυγής, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναρωτιούνται δημοσίως «πού βρήκαν τα λεφτά;» οι άνθρωποι που πνίγηκαν στην Πύλο. Υποψήφιοι όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης στη Μεσσηνία ανέλαβαν να δώσουν φωνή στις αρχικά άναρθρες κραυγές των κομματικών τρολ, ενώ στην επιχείρηση εκμετάλλευσης της τραγωδίας πρόσθεσε το… κύρος του ο τέως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, που έριξε στον δημόσιο διάλογο ακόμη και υπολογισμούς για τα έσοδα των διακινητών, την ώρα που η έρευνα και διάσωση των ελληνικών αρχών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Στο διά ταύτα, η στρατηγική συσπείρωσης των οπαδών του «ώριμου πατριωτισμού» των «γαλάζιων» για την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου όχι μόνο δεν ανατρέπεται από την τραγωδία που ήρθε ως αποτέλεσμα της πολιτικής των pushbacks και των φραχτών, αλλά ουσιαστικά αναβαθμίζεται. Ακόμη και ο τραγικός απολογισμός των νεκρών, που κατά πληροφορίες ενδέχεται να φτάσει έως και τις εκατοντάδες, χρησιμοποιείται ως «επιβεβαίωση» της επιτυχίας της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η δε εκ νέου «ευρωπαϊκοποίηση» που επιχειρεί ο ίδιος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό ζήτημα στοχεύει όχι μόνο να μεταθέσει τις ευθύνες των πολιτικών αυτών, αλλά και να ανοίξει ένα διάλογο με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, ο οποίος θα δώσει ακόμη πιο ζοφερό τόνο στην εγχώρια δημόσια συζήτηση.

Ενδεικτική του επικίνδυνου τζογαρίσματος στην ακροδεξιά ατζέντα και τη μισαλλόδοξη ρητορική είναι η διαγραφή του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Σπήλιου Κρικέτου για τις ρατσιστικές του δηλώσεις, που ήρθε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, επί του πιεστηρίου. Ο υποψήφιος δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να αναπτύξει τη νοσηρή ρητορική που έχει ενστερνιστεί η πλειονότητα των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Ομως στο βασίλειο του Μοσχάτου κυριαρχούν η υποκρισία και ο φόβος για την απώλεια των πασοκογενών ψηφοφόρων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter