Σκουριές: Η νέα σύμβαση μας πήγε 200 χρόνια πίσω

Σκουριές: Η νέα σύμβαση μας πήγε 200 χρόνια πίσω

Αν δεν έχετε γερό στομάχι, παρακαλώ να μη διαβάσετε αυτό το άρθρο. Με τη νέα σύμβαση για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές το 60% της βορειοανατολικής Χαλκιδικής μετατρέπεται σε άβατο για το δημόσιο. Φύση, νερό, υγεία, τοπική οικονομία, εργασία θυσιάζονται χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Οι όροι της σύμβασης δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου, ανεξαρτήτως του επιπέδου διαφθοράς της κυβέρνησής της.

Θα είμαι ξεκάθαρος. Ακόμη και υπό τους καλύτερους όρους και τα μεγαλύτερα ανταλλάγματα, ακόμη και υπό δημόσιο έλεγχο, η διάλυση της φύσης και της ζωής στη βορειοανατολική Χαλκιδική και πέρα από αυτή δεν θα ήταν συζητήσιμη. Στον αιώνα της οικολογικής κρίσης δεν διαπραγματευόμαστε την περαιτέρω καταστροφή της φύσης.

Ομως εδώ έχουμε μια καταστροφή της φύσης, της ζωής και των ανθρώπων όχι μόνο χωρίς αντάλλαγμα αλλά με βέβαιη οικονομική ζημία για τον τόπο και τη χώρα. Εχουμε την παραίτηση από την κυριαρχία επί τμήματος της χώρας και την εγκατάλειψη των κατοίκων στα χέρια μιας εταιρείας.

Η προηγούμενη σύμβαση ήδη προβλέπει την περιβαλλοντική, υγειονομική και οικονομική καταστροφή του τόπου. Συγκεκριμένα:

• Την αποψίλωση ενός αρχέγονου δάσους με δέντρα άνω των 600 χρόνων.

• Την καταστροφή ενός ολόκληρου βουνού και τόπου με την αποστράγγισή του με γεωτρήσεις έως και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

• Την έκλυση άνω των 2.000 τόνων επικίνδυνης σκόνης κάθε ώρα. Το ΙΓΜΕ ανέλυσε χρυσοφόρα πετρώματα από την περιοχή και βρήκε σε αυτά καρκινογόνους παράγοντες. Καθηγητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εκτιμούν ότι η σκόνη θα έχει καλύψει τη βορειοανατολική Χαλκιδική μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας της εξόρυξης.

Τουρισμός, αλιεία, μελισσοκομία και κτηνοτροφία με σημαντικά προϊόντα ΠΟΠ θα καταστραφούν, σύμφωνα με το ΑΠΘ.

Το χωριό της Μεγάλης Παναγίας, τόπος καταγωγής μου, κινδυνεύει να χαθεί από τον χάρτη στον πρώτο μεγάλο σεισμό. Στις πλαγιές, λίγο ψηλότερα, χτίζεται ο τεράστιος χώρος απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, πάνω σε ένα σεισμικό ρήγμα που δίνει σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, όπως καταγγέλλει ο σεισμολόγος κ. Παπαζάχος.

Η νέα σύμβαση αφαιρεί κάθε όφελος για την εθνική οικονομία και τα δημόσια έσοδα αλλά και την τοπική απασχόληση.

Απαλλάσσεται η εταιρεία από την υποχρέωση να παράγει χρυσό στην Ελλάδα. Τα συμπυκνώματα θα μεταφέρονται σε άλλες χώρες για την παραγωγή χρυσού. Η Ελλάδα θα κρατά το 2% της αξίας του παραγόμενου χρυσού. Με τον τρόπο αυτό στην εξόρυξη της Ολυμπιάδας μεταξύ 2013-2017 τα δημόσια έσοδα από την εξόρυξη χρυσού ήταν 1.022.634 ευρώ, δηλαδή 200.000 ευρώ τον χρόνο.

Απαλλάσσεται η εταιρεία από την υποχρέωση να προσλαμβάνει εργαζόμενους και να συνεργάζεται με προμηθευτές από την περιοχή. Μοναδικό κριτήριο επιλογής θα είναι πλέον η ελαχιστοποίηση του κόστους της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιήθηκαν ως μοχλός πίεσης για να συνεχιστεί η εξόρυξη δεν είναι πλέον αναγκαίοι.

Το δημόσιο θα αποζημιώνει την εταιρεία σε κάθε περίπτωση. Και όταν παραβιάζει τη σύμβαση το δημόσιο και όταν την παραβιάζει η εταιρεία και όταν καθυστερούν οι αδειοδοτήσεις.

Δεν είναι μόνο αυτά. Η εταιρεία θα έχει πρόσβαση και θα χρησιμοποιεί όσο νερό χρειάζεται για το έργο και ό,τι φυσικό οικοδομικό υλικό διαθέτει η περιοχή δωρεάν. «Το δημόσιο παρέχει στην εταιρεία τα δικαιώματα απόκτησης, εισαγωγής, κατασκευής, εγκατάστασης, λειτουργίας εργοστασίου, εξοπλισμού, σιδηροδρόμων, δρόμων, γεφυρών αεροδρομίου, λιμένων, προβλητών, κυματοθραυστών, αγωγών, γεννητριών ενέργειας και υποδομών διαβίβασης, κτιρίων ή δομών». Επίσης: «Το δημόσιο εξασφαλίζει την πρόσβαση της εταιρείας σε όλες τις υποδομές κοινής ωφέλειας και δημόσιες υποδομές, αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευση, διάθεση λυμάτων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών».

Ακούστε και το καλύτερο. Τα κέρδη της εταιρείας θα είναι κεφάλαια εξωτερικού, ενώ το δημόσιο θα πρέπει να έχει διαθέσιμο συνάλλαγμα για να μεταφέρει όποτε θέλει η εταιρεία τα κέρδη της στο εξωτερικό.

Οσον αφορά την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων του έργου… η εταιρεία θα επιλέγει και θα πληρώνει ιδιώτη περιβαλλοντικό επιθεωρητή για να εξετάζει όλες τις καταγγελίες. Οι δημόσιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν θα μπορούν να παρεμβαίνουν.

Αν έχετε σοκαριστεί, είστε σε καλό δρόμο. Πρέπει να ξυπνήσουμε όλοι μας, γιατί αυτή η χώρα δεν είναι πλέον η χώρα που γνωρίζαμε.

Ο Κρίτων Αρσένης είναι βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΜέΡΑ25

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter