Σλοβενία: Έτοιμη να εθνικοποιήσει ενεργειακές εταιρείες δηλώνει η κυβέρνηση

Σλοβενία: Έτοιμη να εθνικοποιήσει ενεργειακές εταιρείες δηλώνει η κυβέρνηση

Την πρόθεση της κυβέρνησης της Σλοβενίας να εθνικοποιήσει ενεργειακές εταιρείες εάν χρειαστεί προκειμένου να εγγυηθεί τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, αποκάλυψε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ στο κοινοβούλιο, αναφέροντας παράλληλα ότι 750 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2022.

«Είναι πολύ πιθανό ότι σύντομα, εντός του επόμενου μήνα, η Σλοβενία θα πρέπει να εθνικοποιήσει μια ενεργειακή εταιρεία. Δεν πρόκειται για σοσιαλισμό ή κομμουνισμό, αλλά για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την εξασφάλιση σταθερού ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε ο Γκόλομπ, στην προσπάθεια του να κατευνάσει τις αντιδράσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Το κράτος κατέχει ήδη πλειοψηφικά ή εξ ολοκλήρου μερίδια σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας και σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης η Geoplin, ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου της χώρας, είναι ο πιθανότερος στόχος. Το κράτος κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο 25% στην Geoplin, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια της Petrol, του εν μέρει κρατικού ενεργειακού ομίλου.

Από πλευράς της, η Petrol επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα όταν δήλωσε ότι οι μέτοχοι της Geoplin θα αποφασίσουν τον Οκτώβριο αν η εταιρεία χρειάζεται πρόσθετο κεφάλαιο.

Ως παράδειγμα κρατικοποίησης, ο Γκόλομπ ανέφερε την πρόσφατη κρατικοποίηση του κορυφαίου εισαγωγέα φυσικού αερίου της Γερμανίας Uniper, καθώς εξηγούσε τους λόγους για την κίνηση αυτή.

Η Geoplin έχει βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών της Σλοβενίας να εξασφαλίσει μη ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες για την εξασφάλιση αλγερινού φυσικού αερίου μέσω της Ιταλίας.

Πηγή: Euractiv

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη διάσωση του «γίγαντα» φυσικού αερίου Uniper

Γερμανία: Και επίσημα κρατική παρέμβαση για τη διάσωση της Uniper

Μυστικά & Documento

04/12/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter