Ωμή παραδοχή Μητσοτάκη κάνει… σμπαράλια το απόρρητο: Στον Έβρο και όχι στα νησιά τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder

Στην ωμή παραδοχή πως τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder θα τοποθετηθούν στον Έβρο και όχι στα νησιά, προχώρησε δημοσίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, ξεχνώντας το «απόρρητο» τέτοιων πληροφοριών.

Δείτε επίσης: Ο Κοτζιάς καταδεικνύει την «κερκόπορτα» Μητσοτάκη για τα τεθωρακισμένα Marder

Το ζήτημα ετέθη κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, για το εάν η Γερμανία έχει πρόβλημα με την τοποθέτηση των τεθωρακισμένων Marder στα σύνορα με την Τουρκία, ο κ. Σολτς είπε ότι «για τα τεθωρακισμένα δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Θέμα της Ελλάδας είναι που θα τα τοποθετήσει» και συνέχισε: «Δεν είναι κάτι το οποίο κάνουμε, ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν με άλλα εξοπλιστικά συστήματα. Είναι ένας εξαιρετικά αξιοσέβαστος και αξιόπιστος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για τη θέση της Ελλάδος».

Αμέσως μετά απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης ως εξής: «Μπορώ να απαντήσω εγώ για λογαριασμό του καγκελαρίου για το ζήτημα των τεθωρακισμένων Marder. Εχει απόλυτο δίκιο ο καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας ζήτημα η διάταξη των δυνάμεών μας, όμως μπορώ να σας απαντήσω ότι τα Marder θα κατευθυνθούν στον Εβρο γιατί εκεί κρίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα».

Δείτε επίσης: Σιωπηρή παραδοχή Παναγιωτόπουλου για τη μη αποστολή στα νησιά των γερμανικών τεθωρακισμένων – Σκέψεις για νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Σολτς: Δεν υπάρχει περίπτωση αμφισβήτησης κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ

Στις προκλήσεις που απορρέουν από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο επικεντρώθηκε ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλα Σολτς, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε για την τουρκική προκλητικότητα πως «δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν εθνικές κυριαρχίες» ενώ σε ερώτηση για τις αξιώσεις της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών επανέλαβε πως «όλα τα ζητήματα οφείλουν να επιλυθούν όλα στη βάση του διαλόγου και διεθνούς δικαίου». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου , ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε συγκεκριμένα: “Δεν υπάρχει περίπτωση μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν ευθέως κυριαρχίες άλλων μελών”.

Ακόμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ειδικά του κατοχικού δάνειου. “Η ρύθμισή του θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο” είπε.

Επίσης, ο κ. πρωθυπουργός τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι πλέον αναβαθμισμένη διεθνώς και πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση κοινών ευρωπαικών πολιτικών.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι συζήτησαν και τα θέματα που αφορούν την γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο. «Επανέλαβα στον κ. καγκελάριο αυτό που έχω πει πολλές φορές, είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει τοn λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονές μας και όλοι οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Όλοι γνωρίζουν ότι οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες. Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων, σώζοντας κάθε μέρα ζωές στο Αιγαίο, προστατεύοντας τους κατατρεγμένους» ανέφερε και τόνισε:

«Η θέση απέναντι στις απειλές είναι και αυτή πολύ σαφής. Στην προκλητικότητα αντιτάσσουμε τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, το μόνο εργαλείο που έχουμε για να λύσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετέχει στη διαδικασία του Βερολίνου, σημειώνοντας «θέλουμε να έχουμε άποψη και λόγο για τις εξελίξεις στη Λιβύη».

Πολεμικές αποζημιώσεις

Επίσης είπε πως για την Αθήνα παραμένει ανοιχτό το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων ειδικά του κατοχικού δάνειου. «Η ρύθμισή του θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής σε μια συγκυρία μάλιστα που η ελληνογερμανική σύμπλευση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών είναι ακλόνητη, με κορυφαία την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όπου διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι οι απόψεις μας είναι ταυτόσημες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια ένα νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρέπει να ακυρώσουμε τον σχεδιασμό της Μόσχας που αποζητά αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ενεργειακή ακρίβεια και συγκεκριμένα τις τιμές του φυσικού αερίου. Θέτοντας όρια στις αγορές όταν αυτές αυτονομούνται και προστατεύοντας τους πολίτες από άδικα βάρη. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις μας και με κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε κάτι το οποίο αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» υποστήριξε.