Σωτηρέλης για Ντογιάκο: Λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας – Ανεπίτρεπτη η παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ

Σωτηρέλης για Ντογιάκο: Λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας – Ανεπίτρεπτη η παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ

«Καταπέλτης» εναντίον της γνωμοδότησης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τις προσπάθειες της ΑΔΑΕ για την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, είναι ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης, κάνοντας παράλληλα λόγο για «διπλή εκτροπή, που συνιστά αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και οι μεθοδεύσεις συγκάλυψης του όλου σκανδάλου».

«Από την μία εκτροπή με αυτό καθ’ αυτό το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων είτε απευθείας από την ΕΥΠ είτε με παροχή υπηρεσιών από παράνομα λογισμικά και από την άλλη μια δεύτερη εκτροπή, οι πολύμηνες μεθοδεύσεις συγκάλυψης του όλου σκανδάλου. Φτάσαμε χθες [σ.σ. Τρίτη 10 Ιανουαρίου] και στο ολίσθημα σε ανώτατο δικαστικό βαθμό, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την γνωμοδότηση του να λειτουργεί ως προέκταση της εκτελεστικής εξουσίας, ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και το ρόλο της ΑΔΑΕ, με βάση νόμους που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση και όχι να ερμηνεύει τους νόμους ακόμη και αυτούς με βάση το Σύνταγμα και τις προβλέψεις για τον ελεγκτικό ρόλο μίας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως η ΑΔΑΕ» επισήμανε συγκεκριμένα σε συνέντευξή του ο κ. Σωτηρέλης στο «Ράδιο 98.4».

«Ο δικαστικός έλεγχος, όπως και η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε οιασδήποτε μορφής άμεση ή έμμεση παρεμπόδιση της ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της και, ακόμη περισσότερο, στην άμεση ή έμμεση υποκατάστασή της εν προκειμένω από τα ελέγχοντα δικαιοδοτικώς την δράση της, όργανα της Δικαστικής Εξουσίας. Σε όσους προσπαθούν να «δικαιολογήσουν», με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ανάλογες δικαστικές «υπερβάσεις» δήθεν στο όνομα της συνταγματικώς κατοχυρωμένης λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών οργάνων κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας τους, η απάντηση είναι αρκούντως απλή: Εκείνοι που «επιχειρηματολογούν» με αυτή την λογική μάλλον αγνοούν – ή θέλουν να αγνοούν, για τους δικούς τους λόγους – ότι ανάλογη, έστω και όχι εντελώς όμοια θεσμικώς, ανεξαρτησία αναγνωρίζει το Σύνταγμα και στα στελέχη της ΑΔΑΕ, ως Ανεξάρτητης Αρχής, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της», συμπλήρωσε ο κ. Σωτηρέλης.

Διαβάστε επίσης:

Παράνομη η γνωμοδότηση Ντογιάκου που προσπαθεί να μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ

Αικατερίνη Παπανικολάου για Ντογιάκο: «Οι αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ ασκούνται χωρίς εποπτεία και ιεραρχικό έλεγχο»

«Ράπισμα» Παυλόπουλου κατά Ντογιάκου: «Ουδεμία κρατική αρχή μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ»

Ομοβροντία γαλάζιων «πυρών» για Ντογιάκο – Τζαβάρας: «Δεν έχει καμία αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για την ΑΔΑΕ»

Καστανίδης για γνωμοδότηση Ντογιάκου: Η ΑΔΑΕ δικαιούται να ελέγχει αυτεπαγγέλτως εγκαταστάσεις και αρχεία παρόχων και ΕΥΠ

Σωτηρέλης για σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Μονόδρομος η παραίτηση του πρωθυπουργού

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter