Στεφάν Σεζουρνέ: Ο νεότερος Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και πρώην σύντροφος του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ

Στεφάν Σεζουρνέ: Ο νεότερος Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και πρώην σύντροφος του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ
FΟ πρώην πολιτικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Stephane Sejourne παρακολουθεί μια τελετή στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, Γαλλία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 100ή επέτειο της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, που τερμάτισε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018. (Ludovic Marin/Pool Photo via AP)

Θα μπορούσε να ήταν «σκάνδαλο» αλλά μάλλον πρόκειται για παράλληλες πολιτικές πορείες.

Μιλάμε για τον Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος στις 11 Ιανουαρίου διορίσθηκε ως Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Σε ηλικία μόλις 38 ετών, έγινε μακράν ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Πέμπτης Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια θέση-κλειδί, όπως και οι θέσεις του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, του υπουργού Οικονομίας, του υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο νέος πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχαν γνωριστεί στις αρχές του 2015 σε μια συνάντηση εργασίας. Εκείνη την εποχή, είχαν ένα «άμεσο φλερτ», όπως αποκάλυψε μάρτυρας της σκηνής στη Le Monde.  Από το 2017 ήταν μαζί και συνήψαν σύμφωνο συμβίωσης αλλά χώρισαν το 2022, κάτι το οποίο δεν είχαν σχολιάσει ποτέ.

Ο Σεζουρνέ σημαντικός σύμβουλος του Μακρόν

Η αλήθεια είναι πως ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών είχε χρόνια συνεργασία με τον πρόεδρο Μακρόν, πολύ πριν διορισθεί ως ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Όταν ο Μακρόν έγινε πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές του 2017, ο Σεζουρνέ διορίστηκε ως πολιτικός σύμβουλός του και στη συνέχεια έλαβε εξάμηνη άδεια απουσίας για να ηγηθεί της εκστρατείας του κόμματος Αναγέννηση για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, διορίστηκε πρόεδρος της ομάδας Renew Europe στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 19 Οκτωβρίου 2021

 

Από τότε που εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Σεζουρνέ υπήρξε μέλος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων (2019–2022), της Ειδικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μια Ψηφιακή Εποχή (2020–2022)[8] και της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (από το 2022).

Η στενή ομάδα του Emmanuel Macron του κόμματος La Republique en marche Arnaud Leroy (4-R), η επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του κόμματος La Republique en marche (EMA) Sibeth Ndiaye (3-L), ο γενικός γραμματέας του κόμματος La Republique en marche (EMA) Richard Ferrand (5-R), ο εκπρόσωπος του κόμματος La Republique en marche (EMA) Benjamin Griveaux (6-L), ο Ismael Emelien (4-L), ο Julien Denormandie (2-L), ο Stephane Sejourne (2-R), ο Jean-Marie Girier (L), ο Sylvain Fort (5-L) , φθάνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, Κυριακή 14 Μαΐου 2017. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού και για την επίλυση της παγκόσμιας μεταναστευτικής κρίσης. (Yoan Valat, Pool μέσω AP)

Εκτός από τις επιτροπές αυτές, συμμετείχε στις αντιπροσωπείες του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με τη Νότια Κοινή Αγορά, γνωστή ως Mercosur και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ευρω-Λατινικής Αμερικής.

Είναι επίσης μέλος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τεχνητή και Ψηφιακή Νοημοσύνη, της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Δικαιώματα των Παιδιών, της Ομάδας των Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διαδικτύου.

Τον Μάιο του 2022 –μαζί με τον Πατρίκ Μινολά για το Δημοκρατικό Κίνημα (MoDem) και τον Ζυλ Μπογιάρ για το κεντροδεξιό Horizons– διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία που οδηγεί στη δημιουργία του φιλελεύθερου συνασπισμού κομμάτων Ensemble, που αποτελεί την προεδρική πλειοψηφία.

Το 2024 δεσμεύτηκε να μην συνεργαστεί με την Ακροδεξιά στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με την εθνικιστική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).

Ο Σεζουρνέ θεωρείται στενός σύμμαχος του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Και όπως γράφει η αριστερή Libération: «Ο διορισμός του επιβεβαιώνει την επιθυμία του αρχηγού του κράτους να περιβληθεί από την αρχή με πιστούς, στο πλαίσιο του κυβερνητικού ανασχηματισμού της Πέμπτης 11 Ιανουαρίου.»

Διαβάστε επίσης:

Γκαμπριέλ Ατάλ: Ποιος είναι ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας

Γαλλία: Διάγγελμα Μακρόν μετά την έγκριση του νέου νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό – «Ιδεολογική νίκη» λέει η Λεπέν

Γαλλία: «Νεκρή» η αριστερή συμμαχία Nupes, σύμφωνα με το Μελανσόν – Τι απαντούν οι εταίροι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter