Στέφανος Κασσελάκης: Οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επιχειρήσεις – Η ΝΔ πάει στις ευρωεκλογές με κρυφή ατζέντα

Στέφανος Κασσελάκης: Οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επιχειρήσεις – Η ΝΔ πάει στις ευρωεκλογές με κρυφή ατζέντα

«O φίλος που φάνηκε στα δύσκολα, ο άνθρωπος που τίμησε τις αρχές της ελληνογαλλικής φιλίας, ο πολιτικός που συνέβαλε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στο να γίνει η Ελλάδα μέρος της λύσης, αντί της κρίσης» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στον Φρανσουά Ολάντ – ο οποίος επίσης συμμετέχει στο συνέδριο και θα έχουν και κατ ιδίαν συνάντηση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας ξεδιπλώνοντας μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η λύση είναι κοινές οικονομικές πολιτικές, αλληλεγγύη, αμοιβαία επωφελείς πρωτοβουλίες, που δίνουν επίσης πραγματικό νόημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε.

Υπογράμμισε ότι «το 2015 και τα επόμενα χρόνια πετύχαμε σταθερότητα στην περιοχή, κοινωνική συνοχή, κοινωνική ειρήνη. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, για να οικοδομήσουμε μια καλύτερη, πιο συνεκτική, πιο χωρίς αποκλεισμούς, πιο ανθρώπινη Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι «οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η οικονομία στο σύνολό της βιώνουν τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών.

Ειδικά μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλων, εγχώριων και διεθνών, προκλήσεων και κρίσεων. Τις οποίες η Ν.Δ. δεν μπορεί, δεν θέλει για να το πω ορθότερα, να αντιμετωπίσει. Αντιθέτως, τις αξιοποιεί, τις γιγαντώνει και τις εκμεταλλεύεται για να υλοποιήσει τη στρατηγική της.

Αφήνοντας πίσω μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας. Υπηρετώντας ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους. Υποθηκεύοντας το μέλλον. Φιλοδοξεί να παρουσιάσει ως ανάπτυξη μια μικρή μεγέθυνση του ΑΕΠ που αφορά λίγους, δεν είναι βιώσιμη και βάζει τα θεμέλια των επόμενων κρίσεων.

Στη καρδιά των επιλογών της βρίσκεται το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο διατυπώνει ευθέως τον στόχο της συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της περαιτέρω συμπίεσης αυτού που λέμε μεσαία τάξη.

Προφανώς, και αυτές οι επιλογές δεν ευνοούν την ανάπτυξη. Σύμφωνα με στοιχεία από 47 χώρες, η υπερσυγκέντρωση, κατά την οποία κυριαρχεί ένας μικρός αριθμός πολύ μεγάλων εταιρειών, συνδέεται με βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη. Η μικρή και μεσαία επιχείρηση βρίσκεται ενώπιον ενός εκβιαστικού «take it or leave it». «Ή παραδίνεστε στις εταιρείες κολοσσούς ή εξαφανίζεστε» είναι το μήνυμα».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη των ΜμΕ σημείωσε μεταξύ άλλων την φοροαπαλλαγή μέχρι 10.000 ευρώ, ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, μείωση του ΦΠΑ από 22% σε 17%, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Στ. Κασσελάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει στις ευρωεκλογές « με κρυφή ατζέντα », καθώς κρύβει από τους πολίτες ένα πακέτο νέων φόρων και υποσχέθηκε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση « δεν θα κοροϊδέψει » τον κόσμο.

Σημείωσε, δε, ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι « κοινές » και τόνισε την ανάγκη για ένα « νέο μοντέλο » που θα « εγγυάται τον εκσυγχρονισμό ».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε σε « μία φωτογραφία από το 2015, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2015, που αποτυπώνει την αγκαλιά των Ολάντ και Τσίπρα μετά τη δύσκολη πολύωρη διαπραγμάτευση ». « Είναι η αποτύπωση μιας σχέσης που έχει και έντονες διεκδικήσεις και προσπάθεια διαμεσολάβησης, στήριξης και συμβιβασμού και αλληλεγγύη και πείσμα κοινής συμπόρευσης και κατανόηση στο δίκαιο αίτημα ότι δεν μπορεί το ένα μέρος να σηκώνει το βάρος ευρύτερων κρίσεων », ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουμε « τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να πέσουν στο γκρεμό ».

Ολόκληρη η ομιλία:

Αξιότιμε πρώην πρόεδρε της Γαλλικής Δημοκρατίας, αγαπητέ φίλε της Ελλάδας, Φρανσουά Ολάντ,

Κύριοι πολιτικοί αρχηγοί, κυρίες και κύριοι υπουργοί και βουλευτές,

Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, κύριοι πρόεδροι και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων και Ενώσεων,

Κύριοι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, αξιότιμοι διοργανωτές του Συνεδρίου και αγαπητοί φίλοι Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και Γιώργο Καββαθά.

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να καλωσορίσω και εγώ τον αγαπητό πρόεδρο Ολάντ.

Τον φίλο που φάνηκε στα δύσκολα, τον άνθρωπο που τίμησε τις αρχές της ελληνογαλλικής φιλίας, τον πολιτικό που συνέβαλλε, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, στο να γίνει η Ελλάδα από μέρος της κρίσης, μέρος της λύσης.

Όπως διεφάνη πολλές φορές την περασμένη δεκαετία, αλλά και κατά τις πρόσφατες κρίσεις, το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό. Το πρόβλημα ήταν και είναι πανευρωπαϊκό.

Χρειάστηκε να δοκιμαστούν σκληρά οι λαοί μας, ώστε να αντιληφθούν ολοένα και περισσότεροι -θεωρώ πως πλέον αποτελούν πλειονότητα- ότι λύση δεν είναι να κοιτά ο καθένας τα του οίκου του, τα της αυλής του.

Λύση είναι οι κοινές πολιτικές στην οικονομία, η αλληλεγγύη, οι κοινά επωφελείς πρωτοβουλίες, που δίνουν και πραγματικό νόημα στην Ένωσή μας.

Το 2015 και τα επόμενα χρόνια πετύχαμε τη σταθερότητα στην περιοχή, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική ειρήνη. Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που οδηγεί σε μια καλύτερη, πιο συνεκτική, πιο συμπεριληπτική, πιο ανθρώπινη Ευρώπη.

Θα ήθελα, επίσης, να επαινέσω το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και τη ΓΣΕΒΕΕ, όχι μόνο για τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και για τη διαρκή και ειλικρινή μάχη που δίνουν για τα μέλη τους, για την επιβίωση και την πρόοδο του κλάδου, για την ανάπτυξη της οικονομίας, για την ευημερία της κοινωνίας.

Οι αγαπητοί Γιάννης και Γιώργος εργάζονται σκληρά για να μετατραπεί η ελληνική μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα από μέρος της κρίσης, όπως επιχειρεί να την καταδείξει η κυβέρνηση της Ν.Δ., σε μέρος της λύσης σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Και το επιτυγχάνουν.

Και εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δηλώνουμε συμπαραστάτες τους.

Φίλες και φίλοι,

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η οικονομία στο σύνολό της βιώνουν τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών.

Ειδικά μέσα σε ένα πλαίσιο μεγάλων, εγχώριων και διεθνών, προκλήσεων και κρίσεων.

Τις οποίες η Ν.Δ. δεν μπορεί, δεν θέλει για να το πω ορθότερα, να αντιμετωπίσει.

Αντιθέτως, τις αξιοποιεί, τις γιγαντώνει και τις εκμεταλλεύεται για να υλοποιήσει τη στρατηγική της.

Αφήνοντας πίσω μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας.

Υπηρετώντας ένα μοντέλο βίαιης και απόλυτης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε λίγους.

Υποθηκεύοντας το μέλλον.

Φιλοδοξεί να παρουσιάσει ως ανάπτυξη μια μικρή μεγέθυνση του ΑΕΠ που αφορά λίγους, δεν είναι βιώσιμη και βάζει τα θεμέλια των επόμενων κρίσεων.

Στη καρδιά των επιλογών της βρίσκεται το σχέδιο Πισσαρίδη, το οποίο διατυπώνει ευθέως τον στόχο της συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της περαιτέρω συμπίεσης αυτού που λέμε μεσαία τάξη.

Προφανώς, και αυτές οι επιλογές δεν ευνοούν την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με στοιχεία από 47 χώρες, η υπερσυγκέντρωση, κατά την οποία κυριαρχεί ένας μικρός αριθμός πολύ μεγάλων εταιρειών, συνδέεται με βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.

Η μικρή και μεσαία επιχείρηση βρίσκεται ενώπιον ενός εκβιαστικού «take it or leave it».

«Ή παραδίνεστε στις εταιρείες κολοσσούς ή εξαφανίζεστε» είναι το μήνυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης

· άφησε την ενεργειακή κρίση να πέσει πάνω τους. Το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 21% (στοιχεία ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ).

· «χαιρέτισε» τον αποκλεισμό του 96% των επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό και αδιαφόρησε για τον πρωταθλητισμό της χώρας στη διαφορά επιτοκίων.

· τις άφησε να βουλιάζουν στο ιδιωτικό χρέος και στην έλλειψη ρευστότητας, να πιέζονται από τους υψηλούς έμμεσους και άμεσους φόρους.

· τις απέκλεισε από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

· μπλόκαρε την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τις ίδιες.

· τις λοιδόρησε ως «φοροφυγάδες» και τους επέβαλλε τον ληστρικό κεφαλικό φόρο, που αφαιρεί από τη μεσαία τάξη 750 εκατ. ευρώ.

Είναι σοκαριστικά τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα και επιβεβαιώνουν τη μεθοδευμένη ασφυξία.

Πρόσφατα καταθέσαμε στη Βουλή ερώτηση για το μέγεθος των επιχειρήσεων που έχουν στηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ξέρετε, πόσες πολύ μικρές επιχειρήσεις (με ως 10 εργαζόμενους), πόσες από αυτές που αποτελούν το 85 με 90% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ενισχύθηκαν από αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο;

Μόνο 7! Ακριβώς 7!

7 δεν είναι μόνο οι μέρες της εβδομάδας, είναι και οι επιχειρήσεις που έλαβαν σχετικά δάνεια.

Που πήγαν τα πολλά λεφτά;

Στις πάνω από 150 μεγάλες επιχειρήσεις που μοιράστηκαν χαμηλότοκα δάνεια ύψους 9,5 δις ευρώ.

Στις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά το… αόρατο χέρι της εξουσίας τους έδωσε την ευκαιρία να αναχρηματοδοτούν ακριβά δάνεια με φθηνά.

Όταν οι μικρές και μεσαίες μοιράστηκαν περί το 1,5 δις ευρώ δάνεια.

Δεν είναι αυτός ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο κινδυνεύει να καταστεί μία ακόμα χαμένη ευκαιρία.

Για τη Ν.Δ., οι μικρές και μεσαίες επιχείρησης θεωρούνται ρίζα της κακοδαιμονίας της χαμηλής παραγωγικότητας της οικονομίας.

Δεν είναι, όμως, έτσι. Ούτε τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς διαφέρουν δραματικά από αυτά της ευρωπαϊκής.

· Το 99,9% της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (από 1 ως 250 εργαζόμενοι). Ο μ.ο. της Ε.Ε. ανέρχεται στο 99,8%.

· Το 83,5% των εργαζομένων απασχολούνται σε ΜμΕ. Στην Ε.Ε. (μ.ο.) το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 65%.

Κυρίες και κύριοι,

Είναι σαφές ότι απαιτείται μια άλλη πορεία.

Μια πορεία που θα εκκινεί από την ενίσχυση της ρευστότητας, από μία δίκαιη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κρίσιμο, σημαντικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, και από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι στοχευμένες και εναρμονισμένες με τις ανάγκες των επιχειρήσεων και την τρέχουσα συγκυρία.

Είναι προτάσεις, ενταγμένες σε ένα πρόγραμμα, που βρίσκεται μακριά από τα μνημονιακά απόνερα και απέχει σε φιλοσοφία από τις υποχρεώσεις που γεννούσαν οι συνθήκες εξωτερικού καταναγκασμού την περίοδο 2015- 2019.

Προτείνουμε, λοιπόν:

· Αφορολόγητο στις 10 χιλ. ευρώ για όλους για όλους. Και για τους επαγγελματίες.

· Ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό για τις επιχειρήσεις.

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους.

· Προοδευτική κλίμακα φορολόγησης επιχειρήσεων, με 5% μείωση στον συντελεστή (από 22 σε 17%) για επιχειρήσεις με κέρδη ως 220 χιλιάδες και αύξηση κατά 2 μονάδες για όσες έχουν κέρδη άνω των 220 χιλιάδων ευρώ.

Για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τα κόκκινα δάνεια προτείνουμε:

· Διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής σε ταμεία και εφορία και ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου.

· Προστασία της α’ κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης, της αγροτικής γης.

· Ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την αγορά από τα funds πακέτων κόκκινων δανείων, με στόχο το κούρεμα και τη ρύθμισή τους.

Και, βεβαίως,

· Πρόσβαση των ΜμΕ στο Ταμείο Ανάκαμψης, στα ευρωπαϊκά κονδύλια, στον τραπεζικό δανεισμό, σε μικροπιστώσεις (μέσω και του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα).

Φίλες και φίλοι,

Η ελληνική κυβέρνηση πορεύεται προς τις ευρωεκλογές με κρυφή ατζέντα.

· Έδωσε -προεκλογική και άρον άρον- παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για να μη μάθουν οι επαγγελματίες πριν από τις ευρωεκλογές τι έχουν να πληρώσουν με το νέο χαράτσι των τεκμηρίων.

· Αφήνει να σέρνονται τα προβλήματα στο σύστημα υποβολής δηλώσεων για να αποκρύψεις πριν τις κάλπες τις επερχόμενες επιβαρύνσεις.

· Κατέθεσε ένα «κολοβό» μεσοπρόθεσμο, αποκρύπτοντας τις προβλέψεις του 2026-2027 και τις πιθανές επερχόμενες επιβαρύνσεις για εκείνη την περίοδο.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης, κυρίως του ευρωπαϊκού νότου, αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.

Η έλλειψη ή ο αποκλεισμός από κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, η ανάγκη προσαρμογής στη νέα ψηφιακή εποχή, το κόστος για την πράσινη μετάβαση, τα αυξημένα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων, είναι κοινές προκλήσεις.

Όχι μόνο για την ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα, αλλά για την ίδια την Ένωση.

Δεν είναι ζητήματα που απασχολούν μονάχα τη μικρή επιχείρηση. Είναι θέματα που άπτονται και επηρεάζουν την απασχόληση αλλά και την ανάπτυξη.

Η ευρωπαϊκή δεξιά, οι συντηρητικές δυνάμεις έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν τον εκσυγχρονισμό.

Το μόνο που εγγυώνται είναι οι πολυεπίπεδες κρίσεις… Η οικονομική, η δημογραφική, η κλιματική.

Αυτά καλούμαστε να τα ανατρέψουμε.

Γιατί για εμάς, για τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, ανάπτυξη είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια επισφαλή και άνιση μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Γιατί για εμάς ανάπτυξη είναι μια πορεία βελτίωσης της συλλογικής ευημερίας. Η πορεία προς μία Ένωση, όπου κάθε άνθρωπος θα μπορεί να αναπτύσσει ελεύθερα τις δυνατότητες του.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου να κλείσω με το εξής.

Υπάρχει μία φωτογραφία από το 2015, μετά την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου του 2015, που αποτυπώνει την αγκαλιά των Ολάντ και Τσίπρα μετά τη δύσκολη πολύωρη διαπραγμάτευση.

Είναι η αποτύπωση της Ευρώπης που μας χωρά όλους.

Είναι η αποτύπωση μιας σχέσης που έχει και έντονες διεκδικήσεις και προσπάθεια διαμεσολάβησης, στήριξης και συμβιβασμού και αλληλεγγύη και πείσμα κοινής συμπόρευσης και κατανόηση στο δίκαιο αίτημα ότι δεν μπορεί το ένα μέρος να σηκώνει το βάρος ευρύτερων κρίσεων.

Αλήθεια… 9 χρόνια μετά ξεχάσαμε να βαδίζουμε ο ένας μαζί με τον άλλον; 9 χρόνια μετά μπορεί να επικρατήσει στην Ευρώπη ο αποκλεισμός, το μίσος, τα συμφέροντα;

Θα αφήσουμε ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής μας αγκαλιάς και της οικονομίας, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να πέσουν στο γκρεμό;

Όχι.

«Να σκεφτόμαστε για ποιους παλεύουμε», είχε πει ο Αλέξης.

«Να δώσουμε στην Ευρώπη πιο γερές βάσεις και μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης προς όφελος των λαών», είχε πει ο Φρανσουά.

Συμφωνά απόλυτα.

Σας ευχαριστώ.

Διαβάστε επίσης 

Ο υπουργός Φλωρίδης μαινόμενος σπρώχνει αστυνομικούς και εμποδίζει τη σύλληψη της γραμματέα του

Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης: Πρώτο συναπάντημα σε τελικό Final 4 – Η ημέρα και η ώρα του ματς

Χαλκίδα: Ο σύζυγος της διεφθαρμένης εφοριακού διορίστηκε ελεγκτής στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου με υπογραφή Πιτσιλή

Το βραβείο της σιωπής

Ακόμα και το κυβερνητικό παρατηρητήριο τιμών διαψεύδει Μητσοτάκη για τη φέτα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter