Στέφανος Κασσελάκης: Πάντα θα διεκδικούμε το δίκιο των ανθρώπων – Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακυβερνήσει

Στέφανος Κασσελάκης: Πάντα θα διεκδικούμε το δίκιο των ανθρώπων – Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξανακυβερνήσει

Με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.

«Γεια σας φίλες και φίλοι. Ο διάλογος που έγινε σήμερα εδώ είναι όντως πολύτιμος. Για μένα ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το κόμμα το οποίο εκπροσωπώ, τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πάρα πολύ σημαντική η σημερινή μέρα, γιατί στόχος μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια που κάνουμε είναι να ακούμε διαρκώς την κοινωνία και να ακούμε τους φορείς της, αλλά και τους εντός εισαγωγικών απλούς πολίτες που μόνο απλοί δεν είναι. Όπως έχω πει πολλές φορές, η σοφία του κόσμου είναι καταμερισμός ισομερώς στην κοινωνία μας. Δεν είναι μόνο στους αιρετούς εκπροσώπους της και σίγουρα δεν είναι μόνο στη Βουλή των Ελλήνων. Τους πόνους και τα προβλήματα της κοινωνίας πρέπει να τα ακούμε. Πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες της, τις προτάσεις της και τις ελπίδες της για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό κάναμε και μετά το έγκλημα των Τεμπών. Δυστυχώς πήγα στο σημείο του εγκλήματος στα Τέμπη. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή για μένα».

«Αναρωτιέμαι. Θα τιμωρηθεί κανείς γι αυτό το έγκλημα σε αυτήν τη χώρα; Και εννοώ πολιτικός ιθύνων νους. Πολιτική ευθύνη.  Λέει ο πρωθυπουργός, αναλαμβάνω την ευθύνη. Την ευθύνη την αναλαμβάνω κι εγώ. Πως ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία την ευθύνη γι αυτό το ειδεχθές έγκλημα; Πώς; Πείτε μου πώς; Έτσι δεν είναι; Προστατεύοντας το δεύτερο τζάκι της εκεί μέσα. Αυτό έκανε. Θα πάει κανείς φυλακή για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν, για αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν και που με τη σειρά τους σκότωσαν κόσμo; Θα πάει κανείς φυλακή σε αυτή τη χώρα για το Predator και τις υποκλοπές; Είμαστε η χώρα της ατιμωρησίας και η Ευρώπη το ξέρει αυτό. Το Ευρωκοινοβούλιο ξέρει τι ψηφίζει. Και επιτέλους η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας να σταματήσει. Σ αυτόν τον τόπο υπάρχει κοινωνία απέναντι της και είμαστε όλοι εδώ και δεν πρόκειται να μας σπρώξουν επειδή απλά τυχαίνει και έχουν ένα καλοστημένο σύστημα» συμπλήρωσε.

«Η Περιφέρειά σας υστερεί απελπιστικά στον θεματικό στόχο της προστασίας του περιβάλλοντος του τοπικού ΠΕΠ, καθώς οι πληρωμές ανήλθαν μόνο στο ένα τρίτο των εντάξεων. Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στους θεματικούς στόχους της ανταγωνιστικότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικά της οικονομίας χαμηλών ρύπων, όπου οι πληρωμές ανήλθαν στα δύο τρίτα των εντάξεων, γιατί υπάρχει αποτυχία και στα μεγάλα έργα που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας αλλά και στα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησής τους. Συνολικά από το ΠΕΠ Θεσσαλίας θα έπρεπε σήμερα να έχουν εκδοθεί 48 προσκλήσεις προς δικαιούχους φορείς, ενώ έχουν βγει μόλις 28 και μέχρι στιγμής κανένα έργο δεν φαίνεται ενταγμένο.

Ας αναφερθούμε λίγο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Με την αναθεώρησή του εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση 686 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών της καταιγίδας Ντανιέλ στο οδικό δίκτυο, σε γέφυρες και την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δρόμου στη Θεσσαλία, δικτύου στη Θεσσαλία και την πρόληψη φυσικών καταστροφών. Καμία ένταξη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα σε αυτό το πλαίσιο. Καμία. 35 έργα αρμοδιότητας των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους της παραμένουν ανολοκλήρωτα. Ανάμεσά τους και αντιπλημμυρικά έργα στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και τον ποταμό Πάμισο. Ο καθαρισμός και η αποκατάσταση βλαβών του Πηνειού ποταμού.

Η ομιλία:

Όπως είπε το πρωί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας η περιοχή πήγαινε χωρίς φρένα, χωρίς φώτα, χωρίς καθρέφτες. Όλη αυτή η εικόνα εγκατάλειψης έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη δημογραφική κρίση της Θεσσαλίας, όπου έχουμε ραγδαία γήρανση του πληθυσμού με απώλεια του 25% του παραγωγικού πληθυσμού μεταξύ 30 και 39 ετών. Αυτή την εικόνα είναι επείγουσα ανάγκη να την αλλάξουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα, με δεσμεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τον Ντάνιελ ζήτησε μεταξύ πολλών άλλων και την εξαίρεση των δαπανών αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών από το Σύμφωνο Σταθερότητας, την αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης, ούτως ώστε να ενταχθούν όλα τα έργα ανασυγκρότησης δικτύων και αντιπλημμυρικών και την πρόβλεψη σταθερού εισοδήματος μέχρι την πλήρη επάνοδο στην καθημερινότητα, στην κανονικότητα. Αυτό κάνει μια ανεπτυγμένη χώρα, στηρίζει, στηρίζει τους πληγέντες έμπρακτα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει και μπορεί να ξανακυβερνήσει την πατρίδα μας και για αυτό θέλουμε μαζί σας να διαμορφώσουμε ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα. Είναι δυστυχία και για τη Θεσσαλία που κυβερνά τη χώρα μας η ΝΔ και που διοικούσε μέχρι πρόσφατα ο εκλεκτός της περιφερειάρχης» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε τις δύο τομές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τους αγρότες, προτείνοντας τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αναδιανομής γης και την ίδρυση ελληνικής τράπεζας αγροτικών πιστώσεων.

«Πρέπει να κάνουμε δύο μεγάλες τομές.

Η πρώτη τομή είναι το εθνικό πρόγραμμα αναδιανομής γης. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός εθνικού προγράμματος αναδιανομής γης με την αξιοποίηση αναξιοποίητων εκτάσεων είτε κρατικών είτε εγκαταλελειμμένων όπως προβλέπεται από το σύνταγμα άρθρο με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Παραχώρηση για 50-75 χρόνια γαιών που σχολάζουν επί έτη και που μένουν παραγωγικά ανεκμετάλλευτες
  • Δημιουργία νέων σύγχρονων παραγωγικών μονάδων στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας με υιοθέτηση εξελιγμένων οργανωτικά και τεχνολογικά μορφών παραγωγής
  • Χρηματοδοτική στήριξη του προγράμματος από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, την αναπτυξιακή τράπεζα

Αυτή η τομή θα καταρτιστεί με τη συμμετοχή και τη διαβούλευση, με τους συλλογικούς φορείς που λειτουργούν στον αγροτικό τομέα και θα μελετηθεί η διεθνής εμπειρία».

Η δεύτερη τομή αφορά την ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει την ίδρυση ελληνικής τράπεζας αγροτικών πιστώσεων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter