Στις 15 Νοεμβρίου η συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια

Στις 15 Νοεμβρίου η συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Κινέζος ομόλογός του αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσαν δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι την Παρασκευή.

Η συνάντηση στις 15 Νοεμβρίου θα είναι μόνο η δεύτερη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή τους κατά τη διάρκεια της προεδρίας Μπάιντεν. Θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, την Ταϊβάν, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκλογική παρέμβαση που αναμένεται να συζητηθούν.

Ψύχρα

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν νωρίτερα φέτος. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι έστειλε ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι στον εναέριο χώρο της. Το κατέρριψε στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Μετά το περιστατικό τον Φεβρουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε ξαφνικά ένα ταξίδι στο Πεκίνο, λέγοντας ότι η απόφαση της Κίνας να πετάξει ένα κατασκοπευτικό αερόστατο πάνω από τις ΗΠΑ ήταν «απαράδεκτη και ανεύθυνη». Αλλά το ταξίδι τελικά πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και ο Μπλίνκεν έκανε συνομιλίες με κινέζους διπλωμάτες αλλά και με τον ίδιο τον κινέζο πρόεδρο.

Ο Μπάιντεν είναι «αποφασισμένος» να αποκαταστήσει αυτά τα κανάλια επικοινωνίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά η Κίνα φάνηκε «απρόθυμη» να το πράξει, σύμφωνα πάντα με την αμερικανική πλευρά.

Διαχρονικό «αγκάθι» η Ταϊβάν

Ο Μπάιντεν υπέγραψε πρόσφατα μια επιχορήγηση 80 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν για την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Τότε, η Κίνα δήλωσε ότι «λυπάται και αντιτίθεται» σε όσα είχε κάνει η Ουάσιγκτον.

Η Ταϊβάν έχει ήδη κάνει παραγγελία για αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άνω των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ταϊβάν θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ως μέρος της Κίνας, αλλά οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν το νησί στην επιδίωξή του για ανεξαρτησία, πράγμα που προκαλεί δυσαρέσκεια στο Πεκίνο. Μάλιστα, είχε προχωρήσει σε ναυτικές ασκήσεις αποκλεισμού με πραγματικά πυρά εξαιτίας της επίσκεψης στην Ταϊβάν πέρυσι από την τότε πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Η διμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec), την οποία οι ΗΠΑ φιλοξενούν στο Σαν Φρανσίσκο από τις 11 έως τις 17 Νοεμβρίου. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες είχαν επισημάνει τη σημασία της αποκατάστασης του στρατιωτικού διαλόγου σε «σχεδόν κάθε συνομιλία» που είχαν με τους Κινέζους ομολόγους τους τον περασμένο χρόνο, αλλά χωρίς επιτυχία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter