Στο ίδιο έργο (τηλε)θεατές

Στο ίδιο έργο (τηλε)θεατές
Κλειστά παραμένουν τα μαγαζιά της εστίασης

Ανακύκλωση υφιστάμενων μέτρων το «νέο» πακέτο στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης.

Έχοντας έρθει σε ρήξη με την πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε «νέο» πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των δεινών που συσσωρεύει η καθόλα αποτυχημένη στρατηγική του στην αντιμετώπιση της πανδημίας… Στην ουσία ανακυκλώνει παλαιά μέτρα που έχουν αποτύχει και τα «προσφέρει» στο φιλοθεάμον κοινό των τηλεοπτικών σταθμών (κατά απόλυτη πλειονότητα πρόκειται για συνταξιούχους που απέχουν από την πραγματική οικονομία) ως κυβερνητική επιτυχία.

«Greek statistics»

Αναφορικά με την ανεργία, στην οποία κατά τον ίδιο (αλλά και την «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ) η χώρα είχε δήθεν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη, το αληθές είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ επαναφέροντας τα «Greek statistics» έκρυψε 200.000 – 250.000 εποχικούς απασχολούμενους στον μη ενεργό πληθυσμό, όπως έχει αποκαλύψει το Documento. Όσον αφορά την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για δήθεν περιορισμό της ύφεσης στο 8,2% (σε τρέχουσες τιμές η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση του ΑΕΠ 9,6%), το αποτέλεσμα προκαλεί τεράστια έκπληξη αφού η ίδια η «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2020 ανήλθε σε 165,8 δισ. ευρώ έναντι 183,4 δισ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 15,1 δισ. ευρώ. Μόνο το άμεσο τουριστικό προϊόν της χώρας μειώθηκε το 2020 κατά 14 δισ. ευρώ, οπότε καθίσταται αδύνατο το σύνολο της οικονομίας να απώλεσε μόνο 1,1 δισ. ευρώ… Ας πάμε όμως στα μέτρα που ανακοίνωσε, προκειμένου να μιλήσουμε με αριθμούς και να καταδείξουμε πόσο απέχει ο πρωθυπουργός από την πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική οικονομία.

Στο ίδιο έργο θεατές

Ο κ. Μητσοτάκης στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ως δήθεν νέα δέσμη μέτρων τόνωσης, τα οποία όπως είπε «θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους», έχει συμπεριλάβει:

• Τον 7ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Όπως ανέφερε: «Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ». Για να καταλάβουμε τι γίνεται ας πάρουμε τα στοιχεία του 6ου κύκλου. Εκεί αιτήθηκαν ένταξη 720.000 ΑΦΜ (από περίπου 830.000 ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις) και επιδοτήθηκαν μόλις 286.000 (αποκλείστηκαν δηλαδή 435.000 επιχειρήσεις ή το 60% των αιτηθέντων).

Προφανώς οι υπόλοιπες 110.000 επιχειρήσεις προεξόφλησαν τον αποκλεισμό τους και δεν αιτήθηκαν ένταξη… Άρα το 77% των επιχειρήσεων της χώρας αποκλείστηκε και εκεί θα κυμανθεί και ο 7ος κύκλος… Το κλειδί του αποκλεισμού είναι στα φίλτρα που τίθενται στη μείωση τζίρου. Όπως έχει, αυτοί που θα επιδοτηθούν κατά συντριπτική πλειονότητα θα λάβουν το κατώτερο ποσό των 1.000 ευρώ για να αντεπεξέλθουν σε συσσωρευμένες ζημιές που κατ’ έλασσον ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

• Την απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο αφορά μόνο 145.000 ή το 17,4% των επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας.

• Το πρόγραμμα «Γέφυρα» για τη ρύθμιση των δανείων, που όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Όμως την ένταξή τους στο πρώτο πρόγραμμα «Γέφυρα» που έκλεισε την 31η Οκτωβρίου αιτήθηκαν συνολικά μόλις 160.467 δανειολήπτες, όταν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περισσότερους από 300.000 δικαιούχους (τα φίλτρα ήταν τέτοια που απέκλειαν πολλούς δανειολήπτες).

• Στην πραγματικότητα το μοναδικό νέο μέτρο είναι η επιδότηση των πάγιων δαπανών. Θα πρέπει να διευκρινιστεί (αναλυτικό ρεπορτάζ στη σελίδα 30-31) ότι απλώς ανακυκλώνει χρήματα προς τον δημόσιο κορβανά… Το ίδιο συμβαίνει και με τις αναστολές, που απλώς μετακυλίουν το πρόβλημα των οφειλών για αργότερα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter