Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Πώς μπορεί το Ιράν να «απαντήσει» στο Ισραήλ

Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Πώς μπορεί το Ιράν να «απαντήσει» στο Ισραήλ

«Φουντώνουν» οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, μετά και το δημοσίευμα της Wall Street Journal (WSJ), σύμφωνα με το οποίο το Ισραήλ αναμένει ιρανικό χτύπημα μέσα στις επόμενες 48 ώρες

Τις τελευταίες ημέρες, ο φόβος για περεταίρω ανάφλεξη των συγκρούσεων στην Μέση ανατολή έχει αυξηθεί, στον απόηχο της προειδοποίησης που εξαπέλυσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι το εβραϊκό κράτος «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για τη φονική επιδρομή του εναντίον του ιρανικού προξενείου της Δαμασκού, την 1η Απριλίου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Όπως ανέφεραν μιλώντας στο BBC ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο LSE Fawaz Gerges και άλλοι εμπειρογνώμονες, οι επιλογές του Ιράν για αντίποινα μπορεί να είναι περιορισμένες σε έκταση και αριθμό.

«Το Ιράν δεν είναι ικανό για μια μεγάλη σύγκρουση με το Ισραήλ, δεδομένων των στρατιωτικών δυνατοτήτων του και της οικονομικής και πολιτικής του κατάστασης», δήλωσε ο Ali Sadrzadeh, συγγραφέας και αναλυτής θεμάτων της Μέσης Ανατολής.

«Αλλά θα πρέπει να βρει μια απάντηση για να προστατεύσει τη φήμη του μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων του».

Ο Gerges πρόσθεσε ότι το Ιράν είναι απίθανο να προβεί σε άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ, «παρόλο που το Ισραήλ ταπείνωσε πραγματικά το Ιράν και το αιματοκύλησε».

Αντιθέτως, η Τεχεράνη είναι πιθανό να ασκήσει «στρατηγική υπομονή», επειδή θα δώσει προτεραιότητα σε έναν πιο σημαντικό στόχο: την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

«Το Ιράν συσσωρεύει ισχύ, εμπλουτίζει ουράνιο, σημειώνει πρόοδο. Και το μεγάλο βραβείο για το Ιράν δεν είναι πραγματικά να στείλει 50 βαλλιστικούς πυραύλους και να σκοτώσει 100 Ισραηλινούς, αλλά να δημιουργήσει στρατηγική αποτροπή, όχι μόνο εναντίον των Ισραηλινών, αλλά ακόμη και εναντίον του κράτους των ΗΠΑ», σημείωσε ο ίδιος.

Νετανιάχου: «Όποιος θέλει να μας χτυπήσει, θα γίνει στόχος μας»

Σε μια έμμεση απάντησή του προς την Τεχεράνη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες, στη διάρκεια επίσκεψής του στην αεροπορική βάση του Τελ Νοφ στο νότιο τμήμα της χώρας του: «Οποιος θέλει να μας χτυπήσει, θα γίνει στόχος μας. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα».

Ισραηλινά μέσα, που επικαλούνταν στρατιωτικούς αξιωματούχους, έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο να εξαπολύσει το Ιράν μπαράζ πληγμάτων εναντίον του Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αμέσως μετά τις δηλώσεις Χαμενεΐ, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραελ Κατς προειδοποίησε ότι η χώρα του θα απαντήσει άμεσα και δυναμικά αν το Ιράν πλήξει εδάφη της.

Απειλές για μπλόκο στα στενά του Ορμούζ

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης τόνισε ότι η ισραηλινή παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιμετωπίζεται από την Τεχεράνη ως «απειλή», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

«Δεν αφήνουμε αναπάντητα τα πλήγματα που δεχόμαστε, αλλά δεν ενεργούμε βεβιασμένα στα αντίποινά μας», είπε ο Αλιρεζά Τανγκσιρί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Μπορούμε να κλείσουμε τα Στενά του Ορμούζ, αλλά δεν το κάνουμε. Ωστόσο, αν ο εχθρός έρθει να μας αναστατώσει, θα επανεξετάσουμε την πολιτική μας», υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/5 του όγκου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ.

Διαβάστε επίσης:

Telegraph: Επιμένει ο Νετανιάχου – «Θα βλάψουμε οποιονδήποτε επιτεθεί στο Ισραήλ»

WSJ: «Το Ιράν προετοιμάζει επίθεση στο Ισραήλ στις επόμενες 48 ώρες»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter