Στο «μικροσκόπιο» των ισραηλινών ΜΜΕ το Τσέσνα στη Σάμο – Τι γράφουν για τον νεκρό που ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Νετανιάχου

Στο «μικροσκόπιο» των ισραηλινών ΜΜΕ το Τσέσνα στη Σάμο – Τι γράφουν για τον νεκρό που ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Νετανιάχου

Έκταση έχει πάρει στα ισραηλινά ΜΜΕ ο θάνατος του μάρτυρα κατηγορίας Χάιμ Γκαρόν για μια από τις δίκες του Νετανιάχου για διαφθορά στο δυστύχημα ανοιχτά της Σάμου.

Η Haaretz γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «Ο μάρτυρας κατηγορίας στην δίκη του Νετανιάχου σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Η Έστι και ο Χάιμ Γκαρόν, σκοτώθηκαν στα ανοιχτά της Σάμου. Ο Χάιμ Γκαρόν χρημάτισε ως αναπληρωτής διευθυντής στο υπουργείο Επικοινωνιών».

Το ειδησεογραφικό πόρταλ Ynet αναφέρει ότι ο Γκαρόν ήταν μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση 4000, μία εκ των πέντε που εκδικάζονται και η οποία έχει να κάνει με τον όμιλο τηλεπικοινωνιών Bezeq και την σχέση της με την εποπτική αρχή της, το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών, του οποίου προΐστατο ο Νετανιάχου, έχοντας παράλληλα και την πρωθυπουργία, από το 2014 μέχρι το 2017. Η κατηγορία είναι ότι ο Νετανιάχου προωθούσε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον όμιλο και τον ιδιοκτήτη του, Σαούλ Έλοβιτς, σε αντάλλαγμα ευνοϊκής κάλυψης από τη δημοφιλή ιστοσελίδα Walla!, του ομίλου. Η μαρτυρία του Γκαρόν επικεντρώθηκε στα κακώς κείμενα της ρυθμιστικής αρχής, αναφέρει η ιστοσελίδα.

Η Jerusalem Post γράφει ότι ο θάνατος του Γκαρόν δεν θα εμποδίσει την συνέχιση της δίκης καθώς δεν θεωρούνταν βασικός μάρτυρας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι σημαντικότεροι μάρτυρες από τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών είναι οι Σλόμο Φίλμπερ και ο Άβι Μπέργκερ. Ακολουθούν αρκετοί λιγότερο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Επικοινωνιών, ένας από τους οποίους ήταν ο Γκαρόν».

Επίσης, ισραηλινοί προξενικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα και το τμήμα ισραηλινών του εξωτερικού στο Υπουργείο Εξωτερικών θα βοηθήσουν στον επαναπατρισμό των σορών του ζευγαριού.

Οι Times του Ισραήλ γράφουν ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι προκάλεσε το δυστύχημα και επικαλείται τα ελληνικά Μέσα γράφοντας ότι το Τσέσνα φάνηκε να έχει υποστεί μια τεχνική βλάβη και να εξαφανίζεται από το ραντάρ. Όσον αφορά τη μαρτυρία του Γκαρόν, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι σε συνέντευξή του σε ραδιόφωνο του Ισραήλ το Μάιο του 2020 είπε πως είχε να κάνει με την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών της χώρας, την βιομηχανία τηλεπικοινωνιών και τις τηλεφωνικές υπηρεσίες. Σε πίεση των δημοσιογράφων να πει αν έγινε μάρτυρας παράνομων δραστηριοτήτων, ο Γκαρόν απάντησε ότι «μόνο το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει αν κάτι είναι παράνομο ή όχι». Η ιστοσελίδα συνεχίζει λέγοντας ότι δεν ερωτήθηκε για τη συμφωνία του Bezeq-Yes, η οποία είναι το βασικό στοιχείο της δίκης. Η συμφωνία αυτή , σύμφωνα με τον εισαγγελέα, κόστισε εκατοντάδες εκατομμύρια στον ιδιοκτήτη του ομίλου Bezeq, Σαούλ Έλοβιτς, και η φερόμενη εμπλοκή του Νετανιάχου ως επικεφαλής του υπουργείου Τηλεπικοινωνιών στην έγκρισή της ήταν μέρος της παράνομης σχέσης αμοιβαίου ωφέλους με τον Έλοβιτς, σύμφωνα με τις κατηγορίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter