Στο στόχαστρο ο δήμαρχος Αιγάλεω για τα σεισμόπληκτα σχολεία

Στο στόχαστρο ο δήμαρχος Αιγάλεω για τα σεισμόπληκτα σχολεία
Η κατάσταση με τα τρία σεισμόπληκτα σχολικά κτίρια στο Αιγάλεω και ένα για το οποίο το στεγαζόμενο δημοτικό σχολείο είναι υπό έξωση έχει λάβει διαστάσεις.
Προ ημερών υπήρξε λεπτομερές ρεπορτάζ από το documentonews.gr, καθώς η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο με τις δικαστικές αποφάσεις και το χρονίζον τέλμα: 
Οι εξελίξεις όμως τρέχουν. Την περασμένη Τρίτη, 21.06.2022, η ανεξάρτητη βουλευτής Α’ Αθηνών Αγγελική Αδαμοπούλου κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση με θέμα «Τρία σεισμόπληκτα σχολικά κτίρια χωρίς επισκευές από τον Ιούλιο του 2019 και έξωση σχολείου στο Αιγάλεω». Απευθυνόμενη στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τους ερωτά: «Προτίθεστε να παρέμβετε άμεσα με τις κατάλληλες ενέργειες ώστε να επισπευσθούν τα έργα επισκευής των τριών σχολικών κτιρίων στο Αιγάλεω που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό του Ιουλίου 2019, όπως επίσης να δοθεί κοινώς αποδεκτή και βιώσιμη λύση για μαθητές και εκπαιδευτικούς του υπό έξωση σχολείου;»

Είναι εμφανής η πίεση προς την κυβέρνηση και την κεντρική διοίκηση όχι μόνο από τοπικούς φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και από βουλευτές με αφετηρία τις κινήσεις του δημάρχου Αιγάλεω Γιάννη Γκίκα. Και αυτό επειδή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα, 20.06.2022, –άλλη μία– επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το υπό έξωση σχολείο με θέμα «Να σταματήσει ο εμπαιγμός των μαθητών του 9ου Δημοτικού στο Αιγάλεω».

Ο Κρ. Αρσένης ερωτά το υπουργείο Εσωτερικών: «Έχει χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Αιγάλεω για την καταβολή των μισθωμάτων; Γιατί αυτά δεν καταβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες με αποτέλεσμα τη δικαστική προσφυγή και την έξωση του σχολείου; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την επίσπευση του χαρακτηρισμού του κτιρίου ως σχολική στέγη προκειμένου να προχωρήσει η απαλλοτρίωση; Υπάρχει κάποιο διαδικαστικό ή άλλο ουσιαστικό κώλυμα για την αδυναμία της επιτροπής να εκδώσει τη σχετική βεβαίωση;»

Τη θέση να… απολογηθεί για τις αποφάσεις του δημάρχου, που για ορισμένους εκθέτουν την κυβέρνηση, ανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας. Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε έγγραφο του δήμου Αιγάλεω στις 21.06.2022 στο οποίο σημειώνονται οι αιτιάσεις του δημάρχου για την έξωση, οι οποίες έχουν αποκρουστεί από πολλούς. Η δημοτική αρχή παραθέτει ότι ανέλαβε μια μίσθωση με «δυσκολίες» και «κενά ως προς τους όρους λειτουργίας». Επιρρίπτει ευθύνες στους ιδιοκτήτες που επέλεξαν την έξωση αντί της επίλυσης του ζητήματος – η πλευρά των ιδιοκτητών πάντως φέρεται να ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο. Ο δήμος ανέφερε ότι τα μισθώματα πληρώθηκαν κατόπιν των δικαστικών αποφάσεων – κανονικά το υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει στον δήμο το σχετικό κονδύλι από τον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης για δήμους και υπηρεσίες αναφορικά με τα μισθώματα κτιρίων. Σχετικά με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου –με το ερώτημα αν θα οδηγήσει σε απαλλοτρίωση– σημειώνει η δημοτική αρχή ότι έχει αποστείλει τη σχετική αλληλογραφία στις αρμόδιες υπηρεσίες και προσθέτει ότι έχει προϋπολογιστεί κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ για απαλλοτρίωση. Κλείνοντας υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί η έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης, η οποία συζητήθηκε στις 17.05.2022.

Πολιτικό ζήτημα στη Βουλή

Αποτελεί σίγουρα στενόχωρη διαδικασία για την κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις στην πολιτική της και να τρέχει παράλληλα με θέματα που θα μπορούσαν να επιλυθούν σε τοπικό επίπεδο και λόγω της χρονίζουσας αδράνειας να έχουν διογκωθεί. Άλλωστε για το θέμα έχουν καταθέσει πλήθος ερωτήσεων και αναφορών από το 2020 οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαρά Καφαντάρη, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης. Όπως έχει ακουστεί στους διαδρόμους του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση έχει ένα αγκάθι στα πλευρά της και αυτό προέρχεται από τον συμπολιτευόμενο δήμαρχο.

Η σύσκεψη με τους φορείς στο υπουργείο Εσωτερικών

Μόλις την περασμένη Πέμπτη έγινε συνάντηση φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη σχετικά με την κατάσταση των σεισμόπληκτων σχολείων (αναλυτικά:). Η σύσκεψη ήταν απόρροια της κινητοποίησης όλων των φορέων στο υπουργείο Εσωτερικών στις 17.06.2022

Τότε κλείστηκε το ραντεβού με τον γενικό γραμματέα, ο οποίος κάλεσε και τον δήμαρχο Αιγάλεω Γ. Γκίκα. Αποτελεί ερώτημα πάντως γιατί δεν έχει προηγηθεί σύσκεψη στον δήμο Αιγάλεω που αντιμετωπίζει τόσο σημαντικά προβλήματα σχολικής στέγης ή γιατί δεν είχε κινητοποιηθεί η δημοτική αρχή και εξ ανάγκης παρέστησαν όλοι ύστερα από πιέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών.
Μετά τη θυελλώδη σύσκεψη, κατά την οποία οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας καυτηριάζουν τη στάση του δημάρχου που υπέπεσε σε αντιφάσεις και έδωσε άλλη μια φορά υποσχέσεις για εκτέλεση εργασιών, ο Γ. Γκίκας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Την Πέμπτη 23/6/2022 κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείο Εσωτερικών κ. Μιχαήλ Σταυριανουδάκη, διεξήχθη συνάντηση με θέμα τις ανάγκες των σχολείων του Δήμου Αιγάλεω, όπου συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας, εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Αιγάλεω, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας του Δήμου Αιγάλεω και της Β’ ΕΛΜΕ.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων της πόλης μας, με έμφαση στις ανάγκες των έξι ειδικών σχολείων που στεγάζονται στην περιοχή, της ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης των σεισμόπληκτων σχολείων καθώς και το ζήτημα του 9ου δημοτικού σχολείου.

Ακόμη συζητήθηκε η ανάγκη συνολικής αναβάθμισης των δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αιγάλεω, ενώ παρουσιάστηκε και η λειτουργία των τεσσάρων δομών ΚΔΑΠ που δημιούργησε ο Δήμος εν μέσω της περιόδου Covid, προσφέροντας δυνατότητες δημιουργικής ενασχόλησης για παιδιά και γονείς.

Επίσης ο Δήμος Αιγάλεω ζήτησε την περαιτέρω χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των αυξημένων εξόδων λόγω του πληθωρισμού για τα τεχνικά έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη καθώς και για την αναβάθμιση των δομών των ειδικών σχολείων.
Οι εκπρόσωποι της Β’ΕΛΜΕ καθώς και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών έθεσαν επίσης τα ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες και των εκπαιδευτικών και των σχολείων της περιοχής, ενώ η εκπρόσωπος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων για ακόμη μία φορά έδειξε ένα αρνητικό κλίμα παρότι ως Δημοτική Αρχή τους έχουμε πλήρως και αναλυτικά ενήμερους για κάθε ζήτημα που αφορά τα σχολεία της πόλης μας.

Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου δήλωσε ότι θα υπάρχει άμεση ενασχόληση για την εξεύρεση πόρων αλλά και την ενίσχυση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τα σχολικά κτίρια καθώς και τα προγράμματα που αφορούν τις εκπαιδευτικές δομές του Αιγάλεω».

Αόριστα στοιχεία για την επόμενη μέρα στα σχολεία
Από την ανακοίνωση προκύπτει μια γενική αοριστία και δεν υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το τι συζητήθηκε ειδικά για τα φλέγοντα ζητήματα των σεισμόπληκτων σχολικών κτιρίων και του σχολείου υπό έξωση. Μία αναφορά γίνεται σε ανάγκη χρηματοδότησης του δήμου για εκτέλεση εργασιών, γενικώς, λόγω πληθωρισμού χωρίς την απαραίτητη εξειδίκευση.
Αναλυτικότερη όμως ήταν η ανακοίνωση των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Σε αυτή πάντως δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά στο θέμα της λειτουργίας τεσσάρων ΚΔΑΠ για τα οποία επιμένει ο δήμος ότι συζητήθηκαν καθώς προφανώς αποτελεί θετική εικόνα, αν και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.
Πάντως με βάση την ανακοίνωση των φορέων, ο γενικός γραμματέας συζήτησε και με άλλους φορείς (ΚΤΥΠ κ.λπ.) και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις και κινήσεις. Εν τούτοις στην ανακοίνωση του δήμου απουσιάζει οποιοσδήποτε οδικός χάρτης εκτέλεσης των έργων ούτε κάποια δέσμευση από πλευράς του. Στην ανακοίνωση των φορέων φέρεται επίσης να υποσχέθηκε ότι ένα κτίριο θα λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, αλλά επισήμως τήρησε σιγή ιχθύος με την εν λόγω ανακοίνωση.
Επιπλέον στην ανακοίνωση του δήμου υπάρχει ασυνήθιστη αιχμή για τους εκπροσώπους φορέων, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτεί αρραγές μέτωπο.
Είναι γεγονός, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ότι η στάση του δημάρχου συζητείται και σε χώρους πλέον της τοπικής κοινότητας καθώς όλα δείχνουν ότι επίκειται εκλογική αναμέτρηση και κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν επιθυμεί να υπάρχουν εκκρεμότητες, που δεν επαφίενται μάλιστα στις προθέσεις της κυβερνητικής πολιτικής, να χαλάσουν την κυβερνητική εικόνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο γενικός γραμματέας φέρεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση των φορέων, χείρα βοηθείας σε μελέτες και κονδύλια προκειμένου να κλείσει θετικά το χρονίζον εδώ και τρία χρόνια πρόβλημα με τα σεισμόπληκτα σχολεία του Αιγάλεω.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter