Στο «στόχαστρο» του Συμβουλίου της Ευρώπης για «υπερβολική βία» ο Μακρόν

Στο «στόχαστρο» του Συμβουλίου της Ευρώπης για «υπερβολική βία» ο Μακρόν

Στο «στόχαστρο» του Συμβουλίου της Ευρώπης μπήκε η γαλλική αστυνομία και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή το κρεσέντο αστυνομικής βίας  εναντίον διαδηλωτών κατά της αντιδημοφιλούς μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο γάλλος ηγέτης και η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν την οποία στηρίζει.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, δήλωσε ότι ανησυχεί για την «υπερβολική χρήση βίας» εναντίον διαδηλωτών κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, καλώντας τη Γαλλία να σεβαστεί το δικαίωμα διαδήλωσης.

«Έχουν λάβει χώρα βίαια επεισόδια, μερικά από τα οποία στόχευσαν την επιβολή του νόμου», ανέφερε η επίτροπος σε δήλωση. Αλλά οι σποραδικές πράξεις βίας από ορισμένους διαδηλωτές ή άλλες κατακριτέες πράξεις που διαπράττονται από άλλους κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την υπερβολική χρήση βίας από κρατικούς παράγοντες. Ούτε αυτές οι πράξεις επαρκούν για να στερήσουν από τους ειρηνικούς διαδηλωτές την απόλαυση του δικαιώματος της ελευθερίας του συνέρχεσθαι», συμπλήρωσε η ίδια.

Έντεκα δικαστικές έρευνες έχουν ανατεθεί στη γενική επιθεώρηση της εθνικής αστυνομίας (IGPN), όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (24/3). «Έχουν γίνει έντεκα έρευνες από τη γενική επιθεώρηση της εθνικής αστυνομίας υπό την εποπτεία των δικαστών είναι σε εξέλιξη εδώ και μια εβδομάδα», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών στο CNews.

«Μπορεί, μεμονωμένα, η αστυνομία και οι χωροφύλακες, συχνά υπό την επήρεια κούρασης, να διαπράττουν πράξεις που δεν είναι σύμφωνες με όσα τους έχουν διδαχθεί στην εκπαίδευση», παραδέχτηκε ο ίδιος. Στο μεταξύ, τουλάχιστον τρεις έρευνες για βία από άτομο που κατέχει δημόσια εξουσία διεξάγει η εισαγγελία του Παρισιού, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα, μετέδωσε η Le Monde.

Ανυποχώρητος ο Μακρόν – Συνεχίζεται η απεργία στο διυλιστήριο της TotalEnergies

«Δεν θα υποχωρήσουμε στη βία, καταδικάζω τη βία με τη μεγαλύτερη δριμύτητα», δήλωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, η απεργία στο διυλιστήριο Total Normandie συνεχίζεται. Οι απεργοί υπάλληλοι του διυλιστηρίου Total Normandie ψήφισαν για την ανανέωση της απεργίας για 72 ώρες, μέχρι τη Δευτέρα στη 13:00, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος από το «76 actu».

Πηγή: AFP, BBC

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter