Στογιαννίδης στο documentonews.gr: Εφικτός ο στόχος να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ έξι ευρωβουλευτές

Στογιαννίδης στο documentonews.gr: Εφικτός ο στόχος να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ έξι ευρωβουλευτές

«Όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σταυροδρόμι. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ακροδεξιά να γίνει κυρίαρχη στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτό αυτόματα θα σημάνει και το οριστικό τέλος της δημοκρατικής Ευρώπης» τονίζει στο documentonews.gr o υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γρηγόρης Στογιαννίδης, κρούοντας σαφέστατο καμπανάκι κινδύνου.

Εμφανίζεται αισιόδοξος πως το κόμμα του μπορεί να εκλέξει ξανά έξι ευρωβουλευτές όπως το 2019, μιλά για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δηλώνει πως δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και αναλύει τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει μία έδρα στις Βρυξέλλες.

Μπορεί ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου;

Κατ’ αρχάς, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κανένα ελληνικό κόμμα όσο υψηλό ποσοστό και να πάρει στις Ευρωεκλογές δεν μπορεί από μόνο του να επηρεάσει τις πολιτικές αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου.

Στις ευρωεκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέλεξε 6 Ευρωβουλευτές. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Ένας εκ των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ κατείχε και μια έδρα από τους Αντιπροέδρους του ευρωκοινοβουλίου την περίοδο 2019 – 2024.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς στην επόμενη Ευρωβουλή μπορεί και πρέπει να είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας για όλες τις αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου.

Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πριν, όσο και μετά τις εκλογές;

Πριν από έναν μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξη του για τις ευρωεκλογές – “Προοδευτική Αντεπίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη”.

Στη διακήρυξη αυτή, περιλαμβάνονται 10 στόχοι για μια Δημοκρατική, Κοινωνική, Πράσινη Ευρώπη.

1ος στόχος : Στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

2ος στόχος : Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη – για να μην επιστρέψει η λιτότητα.

3ος στόχος : Δίκαιη πράσινη μετάβαση.

4ο; στόχος : Κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας.

5ος στόχος : Εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

6ος στόχος : Ευρώπη της ισότητας και των δικαιωμάτων.

7ος στόχος : Ευρώπη χωρίς ψηφιακές ανισότητες στην εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης.

8ος στόχος : Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με πραγματική αλληλεγγύη.

9ος στόχος : Αντιφασιστική Ευρώπη , φραγμός στο μίσος της ακροδεξιάς.

10ος στόχος : Η δημοκρατική Ευρώπη που θέλουμε και μας αξίζει.

Πώς μπορεί να ανακοπεί η άνοδος της ακροδεξιάς;

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ΕΕ την τελευταία 15ετία – βλέπε μνημόνια – αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης , μη αύξηση των μισθών ή πολύ μικρή αύξηση των μισθών σε αναλογία με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Πρέπει να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας. Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, διότι οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου επηρεάζουν τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

Όλοι οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σταυροδρόμι. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ακροδεξιά να γίνει κυρίαρχη στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτό αυτόματα θα σημάνει και το οριστικό τέλος της δημοκρατικής Ευρώπης.

Ποιες πρέπει να είναι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας;

Η ΕΕ οφείλει να έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και η Τουρκία έχει ανάγκη την ΕΕ. Οι σχέσεις αυτές όμως πρέπει να ρυθμίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Στην Τουρκία σήμερα κυριολεκτικά στοιβάζονται εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Η ΕΕ στηρίζει και πρέπει να συνεχίζει να στηρίζει οικονομικά την Τουρκία για να μπορέσει να παρέχει τα ελάχιστα εφόδια για την επιβίωση αυτών των ανθρώπων. Η σημερινή τουρκική κυβέρνηση με τη σειρά της πρέπει επιτέλους να σταματήσει να χρησιμοποιεί, κατά περιόδους, αυτούς τους ανθρώπους ως μοχλό πίεσης για την επίτευξη άλλων σκοπών σε βάρος γειτονικών χωρών και ειδικότερα της χώρας μας.

Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, μόνον αν διέπονται από πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας θα μπορέσουν να είναι αμοιβαία επωφελείς και για τις δύο χώρες.

Τι περιμένετε από την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν;

Προσωπικά είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι οι ηγέτες και των δύο χώρων, διαχρονικά θα πρέπει να επικοινωνούν τακτικά με μοναδικό στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, μήπως επιτέλους κάποια στιγμή στο μέλλον σταματήσει αυτή η κούρσα των εξοπλισμών και τα χρήματα που ξοδεύονται για εξοπλισμούς να δοθούν για την κοινωνική πολιτική, την πρόνοια και την ανάπτυξη των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Όσον αφορά την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν τρέφω πολλές προσδοκίες για κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν περάσει από χίλια κύματα χωρίς κάποιο συγκεκριμένο θετικό αποτέλεσμα εκτός από επικοινωνιακά παιχνίδια.

Ειλικρινά εύχομαι να διαψευστώ.

Και τέλος, γιατί πήρατε την απόφαση να δηλώσετε την πρόθεσή σας για συμμετοχή στις ευρωεκλογές; Γιατί να σας προτιμήσει ο κόσμος;

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να αναφέρω ότι επέλεξα να συμμετέχω σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων ευρωβουλευτών και ευρωβουλευτριών του κόμματος μου, διότι πιστεύω ότι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να έχουν λόγο για τους υποψηφίους βουλευτές ή ευρωβουλευτές του κόμματος καθώς και για άλλα σοβαρά εσωκομματικά ζητήματα.

Την περίοδο 2015-2019 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν στην κυβέρνηση, υπήρξα βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτή η κοινοβουλευτική εμπειρία, μου

δημιουργεί την πεποίθηση ότι θα μπορέσω να ανταπεξέλθω και στα καθήκοντα του Ευρωβουλευτή, αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ επιλέξουν να τους εκπροσωπήσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συνδικαλιστική μου εμπειρία, ως πρόεδρος του “ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΖΙΝΟΥ ΘΡΑΚΗΣ” επί 21 συναπτά έτη και έχοντας την εμπειρία διαπραγμάτευσης συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εκτός των άλλων, θα μου δώσει τη δυνατότητα να διεκδικήσω τη θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, με συγκεκριμένο ποσό για όλους τους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τη θέσπιση ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους και όλες τους/τις εργαζόμενους/ες να διεκδικούν αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Δείτε επίσης:

Politico: Η απάνθρωπη πραγματικότητα στη Ράφα ενώ Ουάσιγκτον και Ισραήλ τσακώνονται


Γάζα: Αποδίδουν καρπούς οι κινητοποιήσεις των φοιτητών – Πανεπιστήμια διακόπτουν σχέσεις με το Ισραήλ


Eurovision 2024: Με φαρυγγίτιδα και υψηλό πυρετό η Μαρίνα Σάττι – Αμφίβολη η εμφάνισή της στον ημιτελικό (Video)


«Τρελός» πιλότος παίζει τον ύμνο του Ολυμπιακού με τρομπέτα στο αεροπλάνο και γίνεται viral (Video)


Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία: Μειώσεις φόρων, κατάργηση προκαταβολής φόρου και φορολόγηση μερισμάτων


Νέες ταινίες: Το αλληγορικό «Club Zerο» απέναντι στο νέο «Πλανήτη των πιθήκων»


Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter