Στον πάτο της φορολόγησης των μερισμάτων στην Ευρώπη η Ελλάδα

Στον πάτο της φορολόγησης των μερισμάτων στην Ευρώπη η Ελλάδα

Ουραγός ως προς τη φορολόγηση των εταιρικών μερισμάτων αναδεικνύεται η Ελλάδα, καταρρίπτοντας την επιχείρηση πανικού στην οποία έχουν επιδοθεί η Νέα Δημοκρατία και τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ, ταυτίζοντας τις προγραμματικές θέσεις προοδευτικών κομμάτων αναφορικά με την φορολογία περίπου με… φοροεπιδρομή.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την Ευρώπη των «27» η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 5%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 7%. Έτσι, από τις χώρες που επιβάλλουν φόρο στα μερίσματα, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 24%.

Αξίζει να αναφερθεί πως αν και η Ελλάδα έρχεται τρίτη πίσω από Εσθονία και Λετονία είναι ουσιαστική ουραγός, καθώς οι δύο προηγούμενες χώρες επιβάλλουν μηδενικό φόρο στα εισοδήματα από μερίσματα.

Φορολογία επιχειρήσεων στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως η ΝΔ κατορθώνει να έχει απέναντί της και τον ΟΟΣΑ, καθώς ο οργανισμός έχει συστήσει ακριβώς την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων, ενώ πλέον βρίσκεται να κατηγορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για φοροεπιδρομή, επειδή τολμούν να ζητήσουν να πλησιάσει η φορολόγηση των εισοδημάτων από επιχειρηματικά κέρδη την αντίστοιχη της εργασίας.

https://files.taxfoundation.org/20230327150330/Dividend_2023.png
Φόροι μερισμάτων για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

 

Πηγή: Euronews, Tax Foundation

Διαβάστε επίσης:

Επιχείρηση: Συλλογικός πανικός

«Δώρο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους εφοπλιστές: Μείωση στο 5% της φορολογίας των μερισμάτων

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Πώς επί Μητσοτάκη διευρύνθηκαν οι ανισότητες και άρχισε η κοινωνική κατρακύλα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter