Ινστιτούτο ΕΝΑ: Πώς επί Μητσοτάκη διευρύνθηκαν οι ανισότητες και άρχισε η κοινωνική κατρακύλα

Ινστιτούτο ΕΝΑ: Πώς επί Μητσοτάκη διευρύνθηκαν οι ανισότητες και άρχισε η κοινωνική κατρακύλα

Την φτωχοποίηση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας και την διεύρυνση των ανισοτήτων που έλαβε χώρα στην Ελλάδα επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιβεβαιώνει το Δελτίο Κοινωνικών Εξελίξεων 2023 του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Όπως σημειώνει το ΕΝΑ, το δελτίο «δημοσιεύεται σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς την πανδημική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας εξακολουθούν να δοκιμάζουν, διαδέχεται η ενεργειακή και η κρίση ακρίβειας. Η έξαρση της πανδημικής νόσου λειτούργησε, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ως επιταχυντής διαχρονικών τάσεων, όπως η επίταση των ανισοτήτων, αλλά και ως πρόσφορο έδαφος για την υπονόμευση εργασιακών και άλλων κοινωνικών δικαιωμάτων και τη διάβρωση των δημοκρατικών θεσμών. Σηματοδότησε έτσι και την αντιστροφή της τάσης συστηματικής βελτίωσης που είχε αρχίσει να καταγράφεται από το 2015 και έπειτα σε μια σειρά από κρίσιμους για την κοινωνική ευημερία τομείς (επίπεδο απασχόλησης, κατανομή εισοδήματος, ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού). Στον αντίποδα της τάσης αυτής και παρά τις περί του αντιθέτου κυρίαρχες εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, από τα τέλη ήδη του 2021 είχαν αρχίσει να διαγράφονται με σαφήνεια δεδομένα και τάσεις ασύμμετρης ανάκαμψης, με εδραίωση ανισορροπιών και επίταση των ανισοτήτων».

«Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην αγοραστική δύναμη και στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού τα έτη 2021 και 2022 που δημιούργησε συνθήκες αυξημένης πίεσης στα εισοδήματα. Τα σχετικά στοιχεία πιστοποιούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού πλήττει πρωτίστως τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, στο βαθμό που οι ανατιμήσεις αφορούν αγαθά και υπηρεσίες που καλύπτουν βασικές βιοτικές ανάγκες, ενώ επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις μας ότι θα υπάρξει δυσανάλογα μεγάλη επίπτωση σε σύγκριση με το πραγματικό μέγεθος με ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού να βιώνει συνθήκες υλικής αποστέρησης, όπως πιστοποιούν τα στοιχεία του 2021 και 2022. Η διαφαινόμενη παγίωση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται έτσι να οξύνει περαιτέρω τις ανισότητες στη βάση μιας διακριτής διαχωριστικής γραμμής που αφορά την ικανότητα των νοικοκυριών να ικανοποιήσουν –ή όχι– βασικές βιοτικές ανάγκες» υπογραμμίζει ακόμη το ΕΝΑ.

Οι εισοδηματικές ανισότητες

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών (EU-SILC) που ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ με βάση αναφοράς τα εισοδήματα του 2020, διαπιστώνεται ότι ήδη, προ ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικής έκρηξης, η Ελλάδα βρισκόταν σε δυσμενή θέση σε ό,τι αφορά τις εισοδηματικές ανισότητες, με το 25% του πληθυσμού με το υψηλότερο εισόδημα να κατέχει το 45,7% του συνολικού εθνικού διαθέσιμου εισοδήματος (ποσοστό αυξημένο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020), έναντι μόλις 9,6% που κατέχει το 25% του πληθυσμού με το χαμηλότερο εισόδημα (ποσοστό μειωμένο κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020).

Από την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων που παρουσιάζονται στο Γράφημα 8 προκύπτει σημαντική αποκλιμάκωση της εισοδηματικής ανισότητας την περίοδο 2017 2019, η οποία ωστόσο αντιστρέφεται με βάση τα στοιχεία των επόμενων ετών (βλ. ΕΛΣΤΑΤ, Δελτίο Τύπου «Οικονομική Ανισότητα», 27 Ιουλίου 2022). Πράγματι, ο ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης άνισης κατανομής εισοδήματος (συντελεστής Gini) μετά την ιστορικά χαμηλότερη τιμή του το 2019 (31,0, έναντι 34,2 το 2015 και 33,4 το 2008), σημειώνει αύξηση 1,4 ποσοστιαίων μονάδων το 2021 (32,4), ανατρέποντας τη θετική πορεία που είχε διαγράψει μετά το 2016 και έως το 2019.

Συνοψίζοντας, τα διαθέσιμα δεδομένα πιστοποιούν ότι η τάση αποκλιμάκωσης των δεικτών της ανισότητας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού την περίοδο 2016-2019 φαίνεται να διακόπτεται στην Ελλάδα –και μάλιστα να αντιστρέφεται– τα δυο τελευταία διαθέσιμα έτη (2020 και 2021). Επιπλέον, σύμφωνα με το Γράφημα 9, η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση σύμφωνα με τον δείκτη άνισης κατανομής εισοδήματος για το 2021, σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες και τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.

Διαβάστε όλο το δελτίο εδώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter