Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ιαπωνία

Στρεπτόκοκκος: Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ιαπωνία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιαπωνία, καθώς μια σπάνια αλλά επικίνδυνη βακτηριακή λοίμωξη εξαπλώνεται με ρυθμούς ρεκόρ στη χώρα, με τους ειδικούς να προσπαθούν να εντοπίσουν την αιτία, ενώ αυξάνεται η ανησυχία ότι η πιο σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα μορφή στρεπτοκοκκικής νόσου της ομάδας Α – το σύνδρομο τοξικού σοκ από στρεπτόκοκκο (STSS) – θα συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο αριθμός των κρουσμάτων το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα νούμερα ρεκόρ του περασμένου έτους. Το Εθνικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων (NIID) δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη πολλοί άγνωστοι παράγοντες σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από τις κεραυνοβόλες (σοβαρές και ξαφνικές) μορφές στρεπτόκοκκου και δεν είμαστε στο στάδιο που μπορούμε να τους εξηγήσουμε». Τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το NIID κατέγραψαν 941 περιπτώσεις STSS πέρυσι. Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, έχουν ήδη καταγραφεί 378 κρούσματα, με τις λοιμώξεις να έχουν εντοπιστεί σε όλους εκτός από δύο από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας.

Ενώ οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, το στέλεχος της ομάδας Α οδηγεί σε περισσότερους θανάτους σε ασθενείς κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με το NIID. Από τα 65 άτομα κάτω των 50 ετών που διαγνώστηκαν με STSS μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2023, περίπου το ένα τρίτο, ή 21 εξ’αυτών κατέληξαν, ανέφερε η εφημερίδα Asahi Shimbun.

Οι περισσότερες περιπτώσεις STSS προκαλούνται από ένα βακτήριο που ονομάζεται streptococcus pyogenes, περισσότερο γνωστό ως στρεπτόκοκκος Α, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο, κυρίως στα παιδιά. Πολλοί άνθρωποι το έχουν μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν, αφού δεν νοσούν.

Όμως, τα εξαιρετικά μεταδοτικά βακτήρια που προκαλούν τη μόλυνση, μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, επιπλοκές στην υγεία ακόμη και θάνατο, ιδιαίτερα σε ενήλικες άνω των 30 ετών. Περίπου το 30% των περιπτώσεων STSS είναι θανατηφόρες.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν και να προκαλέσουν αμυγδαλίτιδα, πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και νέκρωση. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων πέρυσι συνδέθηκε με την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Σημειώνεται, ότι τον Μάιο του 2023, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υποβάθμισε τον κίνδυνο για την Covid-19 από την κατηγορία δύο – η οποία περιλαμβάνει τη φυματίωση και το Sars – στην κατηγορία πέντε, τοποθετώντας την ασθένεια στο ίδιο επίπεδο με την εποχική γρίπη. Η αλλαγή σήμαινε ότι οι τοπικές αρχές δεν ήταν πλέον σε θέση να απαγορεύσουν στα άτομα που νοσούν να μείνουν μακριά από την εργασία τους, ή να συστήσουν νοσηλεία.

Παράλληλα, η κίνηση ώθησε τους πολίτες να μειώσουν τα μέτρα ασφαλείας που έπαιρναν προηγουμένως, σε μια χώρα όπου η εκτεταμένη χρήση μάσκας, η απολύμανση των χεριών και η αποφυγή των κλειστών χώρων με πολύ κόσμο, αποδίδονταν στη διατήρηση των θανάτων από την Covid-19 σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά, περίπου 73.000 θάνατοι από Covid-19 καταγράφηκαν σε σύγκριση με περισσότερους από 220.000 στη Βρετανία, η οποία έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Ιαπωνίας.

Διαβάστε επίσης: Μέγκαν Μαρκλ: Νέο επαγγελματικό βήμα για τη δούκισσα του Σάσσεξ – Το brand που λανσάρει

«Καρφιά» από Ζαχάροβα κατά Βρετανίας για την Κέιτ Μίντλετον – Η ατάκα για το… «νόβιτσοκ»

Το κρυφό σχέδιο της Τζόρτζια Μελόνι να «κυβερνήσει» την Ευρώπη και ο ρόλος του Τραμπ

Γάζα: Ισραηλινά πυρά εναντίον πλήθους που ανέμενε ανθρωπιστική βοήθεια – «Θα μπούμε στη Ράφα», λέει ο Νετανιάχου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter