«Στριμωγμένος» ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Σε μια άβολη για τον ίδιο και τη ΝΔ πολιτική συγκυρία και σαφώς αινιγματικότερη από την περυσινή -, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε πιο σταθερή τροχιά και ο Πρωθυπουργός του αφαιρεί ακόμη και την επενδυτική ατζέντα, στην οποία ο ίδιος ποντάρει σταθερά- ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει από το βήμα της ΔΕΘ να φορέσει το κοστούμι του «αυριανού Πρωθυπουργού».

Αυτή είναι η κύρια επιδίωξη της Πειραιώς και στη βάση αυτής ο Πρόεδρος της ΝΔ θα αναλάβει απόψε να αναπτύξει το «όραμά του για την μεταμνημονιακή Ελλάδα» , το οποίο ωστόσο περνά μέσα από υποσχέσεις παροχών (μέτρα ανακούφισης των αδυνάμων , ίσως και νέες φοροελαφρύνσεις) και θεαματικές, πλην όμως ακοστολόγητες εξαγγελίες για την Παιδεία και την Υγεία. Κι όλα αυτά μέσα από ένα ‘περισσότερο ευέλικτο’ και μικρότερο κράτος, στο οποίο εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν έχει κρύψει ότι πιστεύει.

Η συνολική οικονομική πρόταση (δημοσιονομική και οικονομική πολιτική) του Προέδρου της ΝΔ , υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι θα είναι πλήρως τεκμηριωμένη και κοστολογημένη , ωστόσο δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι «δεν υπάρχουν ισοδύναμα για την Υγεία και την Παιδεία»…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει ανοίγματα προς τη νεολαία, μέσα από σειρά εξαγγελιών για την εύρεση νέων θέσεων εργασίας, για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας , για την εκπαίδευση κ.λπ. και αναμένεται ότι απόψε στην ομιλία του στο Βελλίδειο θα επιμείνει σε σειρά διαρθρωτικών αλλαγών (υγεία, παιδεία, πιστωτική επέκταση, ΕΣΠΑ) , στη λειτουργία των θεσμών και κυρίως, στο μέτωπο των επενδύσεων το οποίο θα συνδέσει με την αγορά εργασίας. Στο Μοσχάτο αντιπαρέρχονται τα επενδυτικά ανοίγματα της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «προσχωρεί συγκυριακά και αποσπασματικά στην πολιτική φιλοσοφία της ΝΔ».

Οι εξαγγελίες για νέες –σταδιακές – μειώσεις φόρων αποτελούν ένα από τα ισχυρά χαρτιά της ΝΔ, τα οποία ο κ . Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα χρησιμοποιήσει και απόψε στη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο. Υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς τονίζουν με νόημα ότι το θέμα των φοροελαφρύνσεων ο Πρόεδρος της ΝΔ το έχει ‘κατοχυρώσει’ από την περυσινή παρουσία του στη ΔΕΘ , ενώ καθόλο το προηγούμενο διάστημα άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχει έτοιμη και νέα δέσμη ανακοινώσεων. «Το πόσο πιο πέρα θα πάει , θα κριθεί στο τέλος», υπογράμμιζαν με νόημα τις τελευταίες μέρες… Γενικότερα, σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να κρατήσει έντονες τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ ,στη βάση κυρίως της λογικής ότι το κυβερνών κόμμα στηρίζεται σε «άλλη πολιτική φιλοσοφία».