Σβίγκου για γυναικοκτονία 28χρονης: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αποτυγχάνει να προστατεύσει μια γυναίκα που απειλείται»

Σβίγκου για γυναικοκτονία 28χρονης: «Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αποτυγχάνει να προστατεύσει μια γυναίκα που απειλείται»

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις παραλείψεις και τη στάση των αρμόδιων αστυνομικών. Θα πρέπει να διερευνηθούν και να απαντηθούν πειστικά. Όχι με άλλη μια ΕΔΕ, για τα μάτια του κόσμου» τονίζει η Ράνια Σβίγκου με αφορμή τη χθεσινοβραδινή γυναικοκτονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους.

Τη Δευτέρα επιστρέφοντας από έξοδο, η 28χρονη είδε έξω από το σπίτι της τον πρώην σύντροφό της, ο οποίος φέρεται να την απείλησε, και γι’ αυτό πήγε στο αστυνομικό τμήμα ζητώντας προστασία.

Εκεί, ο υπεύθυνος αστυνομικός φέρεται να της ζήτησε να καλέσει το 100, καθώς το τμήμα δεν διέθετε περιπολικό για να την οδηγήσει στο σπίτι της με ασφάλεια. Η κοπέλα αφού δεν κατάφερε να βρει άκρη, έφυγε από το αστυνομικό τμήμα, συνοδευόμενη από έναν φίλο της. Λίγα μέτρα μακριά, ο 39χρονος, τους αιφνιδίασε και μαχαίρωσε θανάσιμα την 28χρονη.

Αργότερα διατάχθηκε ΕΔΕ, με την οποία η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση αναζητά ευθύνες των αστυνομικών για όσα έγιναν ή δεν έγιναν στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων πριν τη δολοφονία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αποτυγχάνει να προστατεύσει αποτελεσματικά μια γυναίκα που απειλείται. Και που στο παρελθόν είχε πέσει θύμα κακοποίησης. Και δεν θα είναι, δυστυχώς, η τελευταία. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Από σήμερα κιόλας» αναφέρει μεταξύ άλλων η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η δήλωση της Ράνιας Σβίγκου:

«Άλλη μια γυναίκα δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της.

Άλλη μια γυναικοκτονία. Η πέμπτη, από τις αρχές του χρόνου.  

Λίγα μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Όπου το θύμα είχε πάει να καταγγείλει τον κακοποιητή σύντροφό της.  

Υπάρχουν πολλά  ερωτηματικά σχετικά με τις παραλείψεις και τη στάση των αρμόδιων αστυνομικών. Θα πρέπει να διερευνηθούν, και να απαντηθούν πειστικά. Όχι με άλλη μια ΕΔΕ, «για τα μάτια του κόσμου».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστυνομία αποτυγχάνει να προστατεύσει αποτελεσματικά μια γυναίκα που απειλείται. Και που στο παρελθόν είχε πέσει θύμα κακοποίησης.

Και δεν θα είναι, δυστυχώς, η τελευταία. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Από σήμερα κιόλας.  

Με αρχή, τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία». Εδώ και τρία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει συγκεκριμένη τροπολογία. Ο Κ. Μητσοτάκης την αρνείται πεισματικά. Αρνείται να αναγνωρίσει μια πραγματικότητα και μια αναγκαιότητα.

Χρειάζονται πολλά ακόμα. Όπως η επαρκής στελέχωση τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας στα αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας. Με κατάλληλα επιμορφωμένο προσωπικό. Κι όπως η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας κακοποιημένων γυναικών. Με ξενώνες φιλοξενίας, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη.    

Πάνω από όλα όμως, χρειαζόμαστε μια βαθιά, δομική αλλαγή νοοτροπίας.

Γιατί η μεγάλη μάχη δίνεται  μέσα στην κοινωνία. Καθημερινά. Αδιάκοπα.

Μέχρι να αλλάξουμε συνειδήσεις. Μέχρι να οικοδομήσουμε μια κοινωνία ασφαλή για όλες.   

Μέχρι το «Καμία μόνη», από αίτημα να γίνει πραγματικότητα».

Διαβάστε επίσης:

Άγιοι Ανάργυροι: Η κοπέλα φώναξε «κυνηγάει να με σκοτώσει» – Δεν αντέδρασε κανείς, λέει αυτόπτης μάρτυρας

Άγιοι Ανάργυροι: Μιλούσε με την «άμεση δράση» και τη μαχαίρωσε πισώπλατα – Η ΕΔΕ και τα ερωτήματα (Video)

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Έστησε καρτέρι και τη μαχαίρωσε έξω από το ΑΤ – Είχε ζητήσει περιπολικό η 28χρονη (Video)

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: 39χρονος σκότωσε την 28χρονη σύντροφό του έξω από αστυνομικό τμήμα

Άγιοι Ανάργυροι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη γυναικοκτονία – Η μήνυση το 2020 και η καταγγελία που οδήγησε σε ΕΔΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter