Σύγκρουση Τσίπρα – Βαρουφάκη: Κόβονται οι μετεκλογικές γέφυρες

Σύγκρουση Τσίπρα – Βαρουφάκη: Κόβονται οι μετεκλογικές γέφυρες

Βρίθει από υπονοούμενα για τον τρόπο του πολιτεύεσθαι και από αιχμές για υπόγειες διεργασίες η ανταλλαγή σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25. Άναψε φωτιές στο λεγόμενο χώρο των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων και στην προοπτική συγκλίσεων η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα με την οποία επέλεξε να δώσει το σήμα ότι κόβει τις γέφυρες μετεκλογικής συνεργασίας με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη. Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας προκάλεσαν την μήνιν του επιτελείου του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε μεταξύ άλλων τον Γιάνη Βαρουφάκη ότι «σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το alter ego του Μητσοτάκη» ενώ χαρακτήρισε «ανοησίες » τα σχετικά με τη “Δήμητρα”, την ψηφιακή πλατφόρμα πληρωμών.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον επικεφαλής Επικοινωνίας του ΜέΡΑ25 Σπύρο Δερβενιώτη.

Έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Πρέπει να είναι κάποιου είδους ρεκόρ, μέσα σε πέντε προτάσεις να έχεις έξι ψέμματα. Επίσης πρέπει να είναι ένα νέο λεβελ θράσους να χρησιμοποιείς τη φράση “alter ego”, που τυχαίνει να είναι η εταιρεία του Μαρινάκη, ο οποίος “αποφασίζει και διατάζει” να κοπεί το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη από τα Μέσα που ελέγχει, κι εσύ όχι μόνο δε βγάζεις άχνα γι αυτό, αλλά ανακοινώνεις δημόσια ότι προθυμοποιείσαι μέχρι και ν’ αλλάξεις το πρόγραμμα της περιοδείας σου αρκεί να σε φιλοδωρήσει με debate “μονομάχων”, γράφοντας στα παλιά σου τα παπούτσια την απόφαση ΟΛΩΝ των υπόλοιπων κομμάτων που σεβάστηκαν την απλή αναλογική». Ο Σπύρος Δερβενιώτης σημείωσε ότι «τίποτα από αυτά δε μας πτοεί, αυτά άλλωστε είναι ο λόγος που φτιάξαμε εξ’ αρχής το ΜέΡΑ25». Συμπλήρωσε πάντως, ότι θα έπρεπε καιρό τώρα να χτυπάνε καμπανάκια σε καλοπροαίρετους που θεωρούν ως μείζον να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εξουσία, « όταν είναι ήδη ορατό τι είναι αυτό που σκοπεύει να τον αντικαταστήσει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε αναφέρει στη διακαναλική συνέντευξη το μεσημέρι της Τρίτης 15 Μαΐου 2023 τα εξής σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες:

«Νομίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε από το προσκλητήριο των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων. Εάν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον εφεύρει. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ήταν το alter ego του Μητσοτάκη. Αυτές ήταν οι ανοησίες περί «Δήμητρας», μία εμμονή την οποία όλοι γνωρίζουμε αλλά την ξεπεράσαμε οριστικά το 2015, διότι αυτές απόψεις Σόιμπλε, δεν ήταν προοδευτικές απόψεις αυτές. Με αυτή την εμμονή του και τη σπουδή του να το φέρει προεκλογικά στη συζήτηση έκανε ένα μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη, να επισείσει για ακόμη μία φορά το ξαναζεσταμένο φαγητό του φόβου».

Το απόγευμα της Τρίτης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης ερωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ (Νίκος Παπαδημητρίου), τι απαντά σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και είπε: «Τίποτα. Θλίβομαι που ένας άνθρωπος με τον οποίον, έστω και για λίγους μήνες, δώσαμε έναν ωραίο, κοινό αγώνα υπέρ του λαού μας έχει πέσει τόσο χαμηλά». Αναφορικά με τα σενάρια συνεργασιών , ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι «για μια εβδομάδα μετά την επόμενη Κυριακή, το πολιτικό προσωπικό θα είναι «χαμένο» μέσα στον κουρνιαχτό των «τριήμερων». Αμέσως μετά θα ξαναρχίσει η προεκλογική καμπάνια που, πολύ απλά, δεν αφήνει περιθώριο για νηφάλιο διάλογο – πόσο μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα είναι εγκλωβισμένα σε ένα πόλεμο αλληλο-εξόντωσης. Σε αυτό το κλίμα προεκλογικός διάλογος με στόχο την προγραμματική σύγκλιση είναι αδύνατος. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη καλούσε σε διάλογο πριν ενάμιση χρόνο. Δυστυχώς, αρνούμενη αυτό τον διάλογο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά γύρισε την πλάτη στις δυνατότητες συνεργασίας που έφερε η απλή αναλογική».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter